Bröd och miljön

Vad vi äter och hur vi konsumerar vår mat spelar stor roll för vår miljö. Transporter, produktion och tillagning är faktorer som alla påverkar energianvändning och utsläpp.

Bakning av matbröd kräver inga konstiga ingredienser, inga exotiska livsmedel från växter och djur som är utrotningshotade och inga transporter över jordklotet. Mjöl, jäst och olja finns att få från nära håll. Det är ganska enkelt att tänka på miljön när du bakar bröd.

När vi på pepparochsalt.se bakar matbröd använder vi uteslutande kravmärkta, ekologiska mjöler. Utbudet av miljömärkta mjöler har blivit bättre i butikerna den senaste tiden, även om det inte finns samma utbud som bland de konventionella mjölerna. I dag finns både kravmärkt sirap och socker som producerats ekologiskt. Likaså smör, mjölk och oljor.

Att byta till krvamärkt mjöl är ett enkelt och bra sätt att minska miljöbelastningen och gynna giftfri odling av spannmål. Den som har möjlighet handlar mjöl som producerats så nära som möjligt, för att minska onödiga transporter.

För att baka krävs förstås en ugn och de flesta ugnar slukar mycket energi. Du kan enkelt hushålla med elen genom att planera ditt bakande och passa på att baka mycket när ugnen är uppvärmd. För den som bakar en gång i veckan kan det vara klokt att baka både bröd och kaffebröd samma dag för att slippa värma ugnen två gånger. Varför inte laga en ugnsrätt efter brödbaket? När ugnen ändå är varm.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...