Bröd och miljön

Vad vi äter och hur vi konsumerar vår mat spelar stor roll för vår miljö. Transporter, produktion och tillagning är faktorer som alla påverkar energianvändning och utsläpp.

Bakning av matbröd kräver inga konstiga ingredienser, inga exotiska livsmedel från växter och djur som är utrotningshotade och inga transporter över jordklotet. Mjöl, jäst och olja finns att få från nära håll. Det är ganska enkelt att tänka på miljön när du bakar bröd.

När vi på pepparochsalt.se bakar matbröd använder vi uteslutande kravmärkta, ekologiska mjöler. Utbudet av miljömärkta mjöler har blivit bättre i butikerna den senaste tiden, även om det inte finns samma utbud som bland de konventionella mjölerna. I dag finns både kravmärkt sirap och socker som producerats ekologiskt. Likaså smör, mjölk och oljor.

Att byta till krvamärkt mjöl är ett enkelt och bra sätt att minska miljöbelastningen och gynna giftfri odling av spannmål. Den som har möjlighet handlar mjöl som producerats så nära som möjligt, för att minska onödiga transporter.

För att baka krävs förstås en ugn och de flesta ugnar slukar mycket energi. Du kan enkelt hushålla med elen genom att planera ditt bakande och passa på att baka mycket när ugnen är uppvärmd. För den som bakar en gång i veckan kan det vara klokt att baka både bröd och kaffebröd samma dag för att slippa värma ugnen två gånger. Varför inte laga en ugnsrätt efter brödbaket? När ugnen ändå är varm.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

Självklart ska du inte avstå från godsaker för att du inte tål mjölk. Det är lätt att baka mjölkfria scones eller varför inte en klassisk kladdkaka? Bjud gästerna på krämig potatisgratäng eller frossa i kokosvåfflor. Smaklig mjölkfri måltid!

 mjölkfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...