Bröd och miljön

Vad vi äter och hur vi konsumerar vår mat spelar stor roll för vår miljö. Transporter, produktion och tillagning är faktorer som alla påverkar energianvändning och utsläpp.

Bakning av matbröd kräver inga konstiga ingredienser, inga exotiska livsmedel från växter och djur som är utrotningshotade och inga transporter över jordklotet. Mjöl, jäst och olja finns att få från nära håll. Det är ganska enkelt att tänka på miljön när du bakar bröd.

När vi på pepparochsalt.se bakar matbröd använder vi uteslutande kravmärkta, ekologiska mjöler. Utbudet av miljömärkta mjöler har blivit bättre i butikerna den senaste tiden, även om det inte finns samma utbud som bland de konventionella mjölerna. I dag finns både kravmärkt sirap och socker som producerats ekologiskt. Likaså smör, mjölk och oljor.

Att byta till krvamärkt mjöl är ett enkelt och bra sätt att minska miljöbelastningen och gynna giftfri odling av spannmål. Den som har möjlighet handlar mjöl som producerats så nära som möjligt, för att minska onödiga transporter.

För att baka krävs förstås en ugn och de flesta ugnar slukar mycket energi. Du kan enkelt hushålla med elen genom att planera ditt bakande och passa på att baka mycket när ugnen är uppvärmd. För den som bakar en gång i veckan kan det vara klokt att baka både bröd och kaffebröd samma dag för att slippa värma ugnen två gånger. Varför inte laga en ugnsrätt efter brödbaket? När ugnen ändå är varm.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...