Ciabatta

Dessa italienska bröd är goda att fylla och blir allra bäst så här, med en surdegsgrund och mycket sälta.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 250 g vatten (2 1/2 dl)
  • 60 g rågmjöl (1 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)

Morgon

  • 10 g jäst
  • 400 g vatten (4 dl)
  • 20 g olivolja
  • 420 g durumvetemjöl (7 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 18 g salt (1 msk)
  • olivolja, till pensling

Gör så här:

Rör samman ingredienserna till surdegen på kvällen. Täck bunken och låt stå, gärna något varmare än rumstemperatur, över natten.

 

På morgonen: lös jästen i surdegen från gårdagen och tillsätt vattnet. Rör ner olivolja och durumvetemjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, tillsammans med saltet. Arbeta degen tills den är smidig och blank, cirka 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 1 1/2-2 timmar.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den lite lätt. Dela i 12 bitar. Dra och vik bitarna till rektangulär och lite platt form och lägg ut på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla med olivolja. Låt jäsa ytterligare cirka 1 timme. Förväm en plåt. Stjälp över bröden på den heta plåten och grädda mitt i ugnen i 225-250 graders ugnsvärme  cirka 12 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...