Ciabatta

Dessa italienska bröd är goda att fylla och blir allra bäst så här, med en surdegsgrund och mycket sälta.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 250 g vatten (2 1/2 dl)
  • 60 g rågmjöl (1 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)

Morgon

  • 10 g jäst
  • 400 g vatten (4 dl)
  • 20 g olivolja
  • 420 g durumvetemjöl (7 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 18 g salt (1 msk)
  • olivolja, till pensling

Gör så här:

Rör samman ingredienserna till surdegen på kvällen. Täck bunken och låt stå, gärna något varmare än rumstemperatur, över natten.

 

På morgonen: lös jästen i surdegen från gårdagen och tillsätt vattnet. Rör ner olivolja och durumvetemjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, tillsammans med saltet. Arbeta degen tills den är smidig och blank, cirka 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 1 1/2-2 timmar.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den lite lätt. Dela i 12 bitar. Dra och vik bitarna till rektangulär och lite platt form och lägg ut på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla med olivolja. Låt jäsa ytterligare cirka 1 timme. Förväm en plåt. Stjälp över bröden på den heta plåten och grädda mitt i ugnen i 225-250 graders ugnsvärme  cirka 12 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...