Ciabatta

Dessa italienska bröd är goda att fylla och blir allra bäst så här, med en surdegsgrund och mycket sälta.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 250 g vatten (2 1/2 dl)
  • 60 g rågmjöl (1 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)

Morgon

  • 10 g jäst
  • 400 g vatten (4 dl)
  • 20 g olivolja
  • 420 g durumvetemjöl (7 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 18 g salt (1 msk)
  • olivolja, till pensling

Gör så här:

Rör samman ingredienserna till surdegen på kvällen. Täck bunken och låt stå, gärna något varmare än rumstemperatur, över natten.

 

På morgonen: lös jästen i surdegen från gårdagen och tillsätt vattnet. Rör ner olivolja och durumvetemjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, tillsammans med saltet. Arbeta degen tills den är smidig och blank, cirka 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 1 1/2-2 timmar.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den lite lätt. Dela i 12 bitar. Dra och vik bitarna till rektangulär och lite platt form och lägg ut på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla med olivolja. Låt jäsa ytterligare cirka 1 timme. Förväm en plåt. Stjälp över bröden på den heta plåten och grädda mitt i ugnen i 225-250 graders ugnsvärme  cirka 12 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

Baka måste inte vara krångligt. Ibland vill man göra det buslätt och till många gäster, men trots det slippa butiksbakade kakor. Då är långpannan din vän! Gör godaste kladdkakan som räcker till många och går lätt att slänga ihop. Gör kokosrutor, klassiskt, enkelt och oemotståndligt!

Har du många gäster på gång passar en dubbel sats smulpaj utmärkt och varför inte laga en dubbel matpaj också? Eller kanske en omgång frukostbullar eller en rejäl pizza, allt i långpannan!

Gör det enkelt ibland, men gott!

 kladdkakor.se