Ciabatta

Dessa italienska bröd är goda att fylla och blir allra bäst så här, med en surdegsgrund och mycket sälta.

Du behöver

Kväll

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 250 g vatten (2 1/2 dl)
  • 60 g rågmjöl (1 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)

Morgon

  • 10 g jäst
  • 400 g vatten (4 dl)
  • 20 g olivolja
  • 420 g durumvetemjöl (7 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 18 g salt (1 msk)
  • olivolja, till pensling

Gör så här:

Rör samman ingredienserna till surdegen på kvällen. Täck bunken och låt stå, gärna något varmare än rumstemperatur, över natten.

 

På morgonen: lös jästen i surdegen från gårdagen och tillsätt vattnet. Rör ner olivolja och durumvetemjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, tillsammans med saltet. Arbeta degen tills den är smidig och blank, cirka 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 1 1/2-2 timmar.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den lite lätt. Dela i 12 bitar. Dra och vik bitarna till rektangulär och lite platt form och lägg ut på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla med olivolja. Låt jäsa ytterligare cirka 1 timme. Förväm en plåt. Stjälp över bröden på den heta plåten och grädda mitt i ugnen i 225-250 graders ugnsvärme  cirka 12 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

En klassisk kladdkaka brukar bli räddningen när det snabbt behövs fikabröd. Gärna bakad i långpanna om gästerna är många. Men det går lätt att variera smaken och förvandla den enklaste kakan till en lyxfika. Prova ett nytt, läckert recept på kladdkaka med jordnötter. Eller gör en variant med mandelmassa och hackade chokladbitar i kakan. Servera med glass om solen skiner eller vispa grädde till och du har en kaka som passar fint även som efterrätt.

 kladdkakor.se