Durumvetebröd
Riktigt luftiga och härliga bröd som passar både till mat, på buffé och som lyxig frukost. Också bra att göra stora utflyktsmackor av.
Du behöver
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 350 g vetemjöl
- 300 g durumvete
- 2 msk olivolja
- 1 1/2 tsk salt, 9 g
Gör så här:
Den här degen ska vara ganska vek, det vill säga, den ska vara lite lös. Knådar du den länge blir den lättare att hantera.
Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.
Låt degen vila cirka 15 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång. Ta tag i nederkanten på degen och vik upp den så att den hamnar överst. Gör likadant med andra sidan. Låt nu degen läsa ytterligare 15 minuter. och vik en gång till. Låt degen jäsa upp och lyft försiktig på den på ett mjölat bakbord. Forma försiktigt degen till en rektangel cikra 15X20 centimeter. Skär eller klipp nu degen i 8-10 avlånga bitar, forma dem väldigt försiktigt och tryck inte ut luften.
Låg bröden glest på bakplåtspapper på plåten.
Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter eller tills de nått dubbel storlek..
Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 8 minuter.
Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.