Durumvetebröd

Riktigt luftiga och härliga bröd som passar både till mat, på buffé och som lyxig frukost. Också bra att göra stora utflyktsmackor av.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 350 g vetemjöl
  • 300 g durumvete
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt, 9 g

Gör så här:

Den här degen ska vara ganska vek, det vill säga, den ska vara lite lös. Knådar du den länge blir den lättare att hantera.

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 15 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång. Ta tag i nederkanten på degen och vik upp den så att den hamnar överst. Gör likadant med andra sidan. Låt nu degen läsa ytterligare 15 minuter. och vik en gång till. Låt degen jäsa upp och lyft försiktig på den på ett mjölat bakbord. Forma försiktigt degen till en rektangel cikra 15X20 centimeter. Skär eller klipp nu degen i 8-10 avlånga bitar, forma dem väldigt försiktigt och tryck inte ut luften.

Låg bröden glest på bakplåtspapper på plåten.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter eller tills de nått dubbel storlek..

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 8 minuter.

Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se


Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

Soppor är en riktig guldgruva för den som äter vegetariskt! På kort tid kan du laga god, enkel, billig och nyttig mat, som dessutom ofta är vacker på fatet.

Eller vad sägs om en skål vackert djupröd borstj! , rödbetssoppa? Kanske en tallrik piggt orange morotssoppa? Eller en portion med vegansk helgrön basilikasoppa?

Till soppornas fördel hör att de platsar både som lätt lunchmat, till förrätt eller huvudrätt. Med kryddor och lite fantasi kan du lätt variera din favoritsoppa, även utan kött eller fisk. Ett gott bröd lockar fram soppans smak ytterligare och blir en fin kontrast till det färgglada. Liksom en skål yoghurt eller cream fraiche att klicka direkt i sopptallriken.

Smakligt färgglad måltid!

 sopprecept.se