Durumvetebröd

Riktigt luftiga och härliga bröd som passar både till mat, på buffé och som lyxig frukost. Också bra att göra stora utflyktsmackor av.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 350 g vetemjöl
  • 300 g durumvete
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt, 9 g

Gör så här:

Den här degen ska vara ganska vek, det vill säga, den ska vara lite lös. Knådar du den länge blir den lättare att hantera.

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 15 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång. Ta tag i nederkanten på degen och vik upp den så att den hamnar överst. Gör likadant med andra sidan. Låt nu degen läsa ytterligare 15 minuter. och vik en gång till. Låt degen jäsa upp och lyft försiktig på den på ett mjölat bakbord. Forma försiktigt degen till en rektangel cikra 15X20 centimeter. Skär eller klipp nu degen i 8-10 avlånga bitar, forma dem väldigt försiktigt och tryck inte ut luften.

Låg bröden glest på bakplåtspapper på plåten.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter eller tills de nått dubbel storlek..

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 8 minuter.

Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

Småkakor är kakfatets absoluta storheter. Men äter man inte vetemjöl kan det låta krångligt att få till gott fika. Men just småkakor är faktiskt lättare än man tror att baka glutenfritt. Inte bara kokostoppar utan också kanelskorpor har en självklar plats till latten. Eller varför inte klassiker som glutenfria havrekakor eller knapriga chokladkakor, helt utan vetemjöl.
Själva väljer vi ett nytt recept på glutenfria kokakakor. Knäckiga och knapriga! Och lätta att lyckas med. Vill du har ett stort fikabord finns förstås både glutenfri kladdkaka, scones och äppelpaj… Men ibland är det enkla det allra godaste. I alla fall när det gäller småkakor.
 

 glutenfriarecept.se