Durumvetebröd

Riktigt luftiga och härliga bröd som passar både till mat, på buffé och som lyxig frukost. Också bra att göra stora utflyktsmackor av.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 350 g vetemjöl
  • 300 g durumvete
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt, 9 g

Gör så här:

Den här degen ska vara ganska vek, det vill säga, den ska vara lite lös. Knådar du den länge blir den lättare att hantera.

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 15 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång. Ta tag i nederkanten på degen och vik upp den så att den hamnar överst. Gör likadant med andra sidan. Låt nu degen läsa ytterligare 15 minuter. och vik en gång till. Låt degen jäsa upp och lyft försiktig på den på ett mjölat bakbord. Forma försiktigt degen till en rektangel cikra 15X20 centimeter. Skär eller klipp nu degen i 8-10 avlånga bitar, forma dem väldigt försiktigt och tryck inte ut luften.

Låg bröden glest på bakplåtspapper på plåten.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter eller tills de nått dubbel storlek..

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 8 minuter.

Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se