Enkelt grahamsbröd

Ibland behöver man ett bröd som är lätt att baka och som fungerar till det mesta. Det här receptet ger två limpor gott bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram (4 dl) vatten
  • 400 gram vetemjöl
  • 5 gram jäst

Bortgörning

  • 10 gram jäst
  • 1 dl filmjölk eller yoghurt
  • (går att byta mot vatten)
  • 1 msk rapsolja eller annan matolja
  • 300 gram grahamsmjöl
  • 5 gram (1 tsk) salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fördegen direkt i bunken till degblandaren/ hushållsassistenten.

Låt stå varm tills degen jäst upp och bubblor bildats.

Blanda ner filmjölken/ yoghurten och jästen. Knåda ner grahamsmjölet. Knåda i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda sedan ytterligare fem minuter.

Låt jäsa i bunken i cirka 45 minuter.

Ta upp på ett mjölat bakbord, dela i två lika stora bitar. Forma till avlånga bröd och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta för att få ånga och bättre yta på brödet.

Sätt in bröden och sänkt till 200 grader efter fem minuter. Baka i ytterligare 30 minuter. Låt svalna något på galler innan bröden skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna
12 april 2013

Ska det verkligen bara vara sammanlagt 15 gram jäst?

Redaktionens kommentar
Javisst! Mindre mängd jäst ger längre jästid men mer smak.
Kommentar av Angelica H
21 april 2012

Jag glömde att he i oljan så innan jag stoppade in bröden i ugnen penslade jag på olivolja istället för vatten och det vart fantastiskt ändå! och det luktar himmelskt!! mycket bra bröd! och så enkelt och trivsamt att baka!

Kommentar av M
15 mars 2012

Jag undrar också vad "låt stå varm" betyder. Hur länge då? I rumstemperatur eller? Oklara instruktioner...

Redaktionens kommentar
Med varm avses ett varmt ställe i rumstemperatur. Om man har det kallt inomhus kan skåpet ovanför kylskåpet vara en bra plats. Hur länge - ja, här får man titta på att fördegen har fått bubblor, att jäsningen är igång.
Kommentar av andrea 15år
7 augusti 2010

oj oj oj vilket bröd! :O det är otroligt lätt att baka (tack vare det utförliga & lätta receptet) och det var jätte gott, jag och min låtsas pappa sitter framför tvn och äter några varma nybakta mackor med smält smör på & varm oboy...mmh! :) helt otroligt gott alltså.. plus att det luktar gudomligt i hela huset! ABSOLUT värt den långa väntan på resultatet;)

Redaktionens kommentar
Härligt att höra! Baka så mjölet yr!
Svar av Tea
12 november 2011

Vadå låt stå varm?..ska man värma fingervarmt el vad menas?


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

Sopa ut de sista spåren av helgmaten och laga vardagsmat med stil! En enkel men elegant rödbetssoppa, en värmande morotssoppa eller god potatissoppa går snabbt att laga och mättar gott.

Ett hembakat bröd till ger stil åt den enklast måltid, kanske ett gott dinkelbröd. Vill du vara säker på succé satsar du på eget, hembakat knäckebröd. Servera enbart med smör eller en god hårdost och vardagskvällen känns med ens betydligt ljusare!

En god fortsättning på den nya året!

 sopprecept.se