Enkelt grahamsbröd

Ibland behöver man ett bröd som är lätt att baka och som fungerar till det mesta. Det här receptet ger två limpor gott bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram (4 dl) vatten
  • 400 gram vetemjöl
  • 5 gram jäst

Bortgörning

  • 10 gram jäst
  • 1 dl filmjölk eller yoghurt
  • (går att byta mot vatten)
  • 1 msk rapsolja eller annan matolja
  • 300 gram grahamsmjöl
  • 5 gram (1 tsk) salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fördegen direkt i bunken till degblandaren/ hushållsassistenten.

Låt stå varm tills degen jäst upp och bubblor bildats.

Blanda ner filmjölken/ yoghurten och jästen. Knåda ner grahamsmjölet. Knåda i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda sedan ytterligare fem minuter.

Låt jäsa i bunken i cirka 45 minuter.

Ta upp på ett mjölat bakbord, dela i två lika stora bitar. Forma till avlånga bröd och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta för att få ånga och bättre yta på brödet.

Sätt in bröden och sänkt till 200 grader efter fem minuter. Baka i ytterligare 30 minuter. Låt svalna något på galler innan bröden skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna
12 april 2013

Ska det verkligen bara vara sammanlagt 15 gram jäst?

Redaktionens kommentar
Javisst! Mindre mängd jäst ger längre jästid men mer smak.
Kommentar av Angelica H
21 april 2012

Jag glömde att he i oljan så innan jag stoppade in bröden i ugnen penslade jag på olivolja istället för vatten och det vart fantastiskt ändå! och det luktar himmelskt!! mycket bra bröd! och så enkelt och trivsamt att baka!

Kommentar av M
15 mars 2012

Jag undrar också vad "låt stå varm" betyder. Hur länge då? I rumstemperatur eller? Oklara instruktioner...

Redaktionens kommentar
Med varm avses ett varmt ställe i rumstemperatur. Om man har det kallt inomhus kan skåpet ovanför kylskåpet vara en bra plats. Hur länge - ja, här får man titta på att fördegen har fått bubblor, att jäsningen är igång.
Kommentar av andrea 15år
7 augusti 2010

oj oj oj vilket bröd! :O det är otroligt lätt att baka (tack vare det utförliga & lätta receptet) och det var jätte gott, jag och min låtsas pappa sitter framför tvn och äter några varma nybakta mackor med smält smör på & varm oboy...mmh! :) helt otroligt gott alltså.. plus att det luktar gudomligt i hela huset! ABSOLUT värt den långa väntan på resultatet;)

Redaktionens kommentar
Härligt att höra! Baka så mjölet yr!
Svar av Tea
12 november 2011

Vadå låt stå varm?..ska man värma fingervarmt el vad menas?


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

Visst kan det vara gott med en välgjord köttfärssås. Men du kan lätt använda färs för att locka fram andra smaker om du väljer kött från rådjur eller älg. Viltfärsbullar är gott både tillsammans med potatis och som tillbehör till soppa och ett gott bröd. Gör du viltfärslimpa höjder du nivån på köttfärslimpan och får en rätt som fungera fint både som varmrätt och kallskuren på buffén. Prova den tillsammans med kapris på hembakat knäckebröd!

 helgmenyn.se