Enkelt grahamsbröd

Ibland behöver man ett bröd som är lätt att baka och som fungerar till det mesta. Det här receptet ger två limpor gott bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram (4 dl) vatten
  • 400 gram vetemjöl
  • 5 gram jäst

Bortgörning

  • 10 gram jäst
  • 1 dl filmjölk eller yoghurt
  • (går att byta mot vatten)
  • 1 msk rapsolja eller annan matolja
  • 300 gram grahamsmjöl
  • 5 gram (1 tsk) salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fördegen direkt i bunken till degblandaren/ hushållsassistenten.

Låt stå varm tills degen jäst upp och bubblor bildats.

Blanda ner filmjölken/ yoghurten och jästen. Knåda ner grahamsmjölet. Knåda i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda sedan ytterligare fem minuter.

Låt jäsa i bunken i cirka 45 minuter.

Ta upp på ett mjölat bakbord, dela i två lika stora bitar. Forma till avlånga bröd och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta för att få ånga och bättre yta på brödet.

Sätt in bröden och sänkt till 200 grader efter fem minuter. Baka i ytterligare 30 minuter. Låt svalna något på galler innan bröden skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna
12 april 2013

Ska det verkligen bara vara sammanlagt 15 gram jäst?

Redaktionens kommentar
Javisst! Mindre mängd jäst ger längre jästid men mer smak.
Kommentar av Angelica H
21 april 2012

Jag glömde att he i oljan så innan jag stoppade in bröden i ugnen penslade jag på olivolja istället för vatten och det vart fantastiskt ändå! och det luktar himmelskt!! mycket bra bröd! och så enkelt och trivsamt att baka!

Kommentar av M
15 mars 2012

Jag undrar också vad "låt stå varm" betyder. Hur länge då? I rumstemperatur eller? Oklara instruktioner...

Redaktionens kommentar
Med varm avses ett varmt ställe i rumstemperatur. Om man har det kallt inomhus kan skåpet ovanför kylskåpet vara en bra plats. Hur länge - ja, här får man titta på att fördegen har fått bubblor, att jäsningen är igång.
Kommentar av andrea 15år
7 augusti 2010

oj oj oj vilket bröd! :O det är otroligt lätt att baka (tack vare det utförliga & lätta receptet) och det var jätte gott, jag och min låtsas pappa sitter framför tvn och äter några varma nybakta mackor med smält smör på & varm oboy...mmh! :) helt otroligt gott alltså.. plus att det luktar gudomligt i hela huset! ABSOLUT värt den långa väntan på resultatet;)

Redaktionens kommentar
Härligt att höra! Baka så mjölet yr!
Svar av Tea
12 november 2011

Vadå låt stå varm?..ska man värma fingervarmt el vad menas?


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

Sockerkakan är en trygg natur som sällan gör oss besvikna. Lättbakad och tål att både frysas och ligga i framme någon dag. Och så är den lätt att variera i det oändliga. Inte konstigt att den fortfarande är en av våra absoluta fikafavoriter!
Prova ett enkelt grundrecept på lättbakad och billig sockerkaka. Smaksätt den efter eget tycke eller gör en god citronsockerkaka med nytt recept. Lätt att lyckas med, saftig och med en fin citronsmak.
Citron eller choklad? En god chokladsockerkaka är aldrig fel. Eller en vanlig, saftig sockerkaka som håller länge utan att bli torr.
Vill du prova någonting annorlunda bakar du en gammaldags sockerkaka, utan fett och med lika delar ägg, socker och mjöl. Roligt och riktigt gott.
Glutenfritt? Javisst! Det går fint att baka glutenfri sockerkaka. Här är ett nytt recept med mandel och chokladtäcke!
Ha en riktigt skön fikastund!

 sockerkakor.se