Enkelt grahamsbröd

Ibland behöver man ett bröd som är lätt att baka och som fungerar till det mesta. Det här receptet ger två limpor gott bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram (4 dl) vatten
  • 400 gram vetemjöl
  • 5 gram jäst

Bortgörning

  • 10 gram jäst
  • 1 dl filmjölk eller yoghurt
  • (går att byta mot vatten)
  • 1 msk rapsolja eller annan matolja
  • 300 gram grahamsmjöl
  • 5 gram (1 tsk) salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fördegen direkt i bunken till degblandaren/ hushållsassistenten.

Låt stå varm tills degen jäst upp och bubblor bildats.

Blanda ner filmjölken/ yoghurten och jästen. Knåda ner grahamsmjölet. Knåda i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda sedan ytterligare fem minuter.

Låt jäsa i bunken i cirka 45 minuter.

Ta upp på ett mjölat bakbord, dela i två lika stora bitar. Forma till avlånga bröd och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta för att få ånga och bättre yta på brödet.

Sätt in bröden och sänkt till 200 grader efter fem minuter. Baka i ytterligare 30 minuter. Låt svalna något på galler innan bröden skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna
12 april 2013

Ska det verkligen bara vara sammanlagt 15 gram jäst?

Redaktionens kommentar
Javisst! Mindre mängd jäst ger längre jästid men mer smak.
Kommentar av Angelica H
21 april 2012

Jag glömde att he i oljan så innan jag stoppade in bröden i ugnen penslade jag på olivolja istället för vatten och det vart fantastiskt ändå! och det luktar himmelskt!! mycket bra bröd! och så enkelt och trivsamt att baka!

Kommentar av M
15 mars 2012

Jag undrar också vad "låt stå varm" betyder. Hur länge då? I rumstemperatur eller? Oklara instruktioner...

Redaktionens kommentar
Med varm avses ett varmt ställe i rumstemperatur. Om man har det kallt inomhus kan skåpet ovanför kylskåpet vara en bra plats. Hur länge - ja, här får man titta på att fördegen har fått bubblor, att jäsningen är igång.
Kommentar av andrea 15år
7 augusti 2010

oj oj oj vilket bröd! :O det är otroligt lätt att baka (tack vare det utförliga & lätta receptet) och det var jätte gott, jag och min låtsas pappa sitter framför tvn och äter några varma nybakta mackor med smält smör på & varm oboy...mmh! :) helt otroligt gott alltså.. plus att det luktar gudomligt i hela huset! ABSOLUT värt den långa väntan på resultatet;)

Redaktionens kommentar
Härligt att höra! Baka så mjölet yr!
Svar av Tea
12 november 2011

Vadå låt stå varm?..ska man värma fingervarmt el vad menas?


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se


Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

På grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas!

 grillrecept.nu