Enkelt grahamsbröd

Ibland behöver man ett bröd som är lätt att baka och som fungerar till det mesta. Det här receptet ger två limpor gott bröd.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram (4 dl) vatten
  • 400 gram vetemjöl
  • 5 gram jäst

Bortgörning

  • 10 gram jäst
  • 1 dl filmjölk eller yoghurt
  • (går att byta mot vatten)
  • 1 msk rapsolja eller annan matolja
  • 300 gram grahamsmjöl
  • 5 gram (1 tsk) salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fördegen direkt i bunken till degblandaren/ hushållsassistenten.

Låt stå varm tills degen jäst upp och bubblor bildats.

Blanda ner filmjölken/ yoghurten och jästen. Knåda ner grahamsmjölet. Knåda i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda sedan ytterligare fem minuter.

Låt jäsa i bunken i cirka 45 minuter.

Ta upp på ett mjölat bakbord, dela i två lika stora bitar. Forma till avlånga bröd och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta för att få ånga och bättre yta på brödet.

Sätt in bröden och sänkt till 200 grader efter fem minuter. Baka i ytterligare 30 minuter. Låt svalna något på galler innan bröden skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna
12 april 2013

Ska det verkligen bara vara sammanlagt 15 gram jäst?

Redaktionens kommentar
Javisst! Mindre mängd jäst ger längre jästid men mer smak.
Kommentar av Angelica H
21 april 2012

Jag glömde att he i oljan så innan jag stoppade in bröden i ugnen penslade jag på olivolja istället för vatten och det vart fantastiskt ändå! och det luktar himmelskt!! mycket bra bröd! och så enkelt och trivsamt att baka!

Kommentar av M
15 mars 2012

Jag undrar också vad "låt stå varm" betyder. Hur länge då? I rumstemperatur eller? Oklara instruktioner...

Redaktionens kommentar
Med varm avses ett varmt ställe i rumstemperatur. Om man har det kallt inomhus kan skåpet ovanför kylskåpet vara en bra plats. Hur länge - ja, här får man titta på att fördegen har fått bubblor, att jäsningen är igång.
Kommentar av andrea 15år
7 augusti 2010

oj oj oj vilket bröd! :O det är otroligt lätt att baka (tack vare det utförliga & lätta receptet) och det var jätte gott, jag och min låtsas pappa sitter framför tvn och äter några varma nybakta mackor med smält smör på & varm oboy...mmh! :) helt otroligt gott alltså.. plus att det luktar gudomligt i hela huset! ABSOLUT värt den långa väntan på resultatet;)

Redaktionens kommentar
Härligt att höra! Baka så mjölet yr!
Svar av Tea
12 november 2011

Vadå låt stå varm?..ska man värma fingervarmt el vad menas?


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se