Enkelt vörtbröd

Lättbakat och snabbt vörtbröd med fin kryddsmak. Inget långt knådande eller långa väntetider. Perfekt om du har bråttom i jultid.

Du behöver

  • 5 dl julmust
  • 50 g jäst, gärna röd
  • 1/2 dl olja
  • 2 msk baksirap eller mörk sirap
  • 2 dl russin
  • 1 msk pomeransskal, malet
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1100 g vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • (smält smör till pensling)

Gör så här:

Blanda julmust, kryddor, sirap och olja i en bunke stor nog att rymma degen. Rör ner jästen tillsammans med russin och cirka hälften av mjölet.

Rör ner salt och mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda. Arbeta in mjöl tills degen släpper från kanterna av bunken. Strö lite mjöl över och ställ bunken i rumstemperatur med en bakduk över.

När degen börjar jäsa upp tar du upp den på en mjölad bänk och delar i tre delar. Vik ihop degstyckena till avlånga limpor och vänd mjöl i botten.

Lägg limporna på en plåt och täck med en bakduk. Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 40-60 minuter.

 

Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 25-30 minuter. Pensla eventuellt med smält smör om du vill ha en mjukare skorpa.

Låt svalna på galler och förvara i plastpåse. Ska bröden inte ätas inom någon dag kan de frysas och tas fram efterhand.

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se


Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

Nyttiga och matiga pannkakor serverade med matig fyllning är tacksam vardagsmat. Använd gärna lite grövre mjöl i smeten, till exempel i grahamspannkakor. Eller var bekväm och använd ugnen. Klassisk ugnspannkaka går att variera i det oändliga. Prova att byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl eller dinkelmjöl. Smaksätt pannkakan med äppelbitar, finhackad lök, riven ost eller bacon. Eller laga klassisk fläskpannkaka och servera med linongsylt, rivna morötter, lättkokt broccoli och vitkålssallad. Bekvämt, snabbt och lättlagat. Och gott såklart!

             

 pannkakor.se