Enkelt vörtbröd

Lättbakat och snabbt vörtbröd med fin kryddsmak. Inget långt knådande eller långa väntetider. Perfekt om du har bråttom i jultid.

Du behöver

  • 5 dl julmust
  • 50 g jäst, gärna röd
  • 1/2 dl olja
  • 2 msk baksirap eller mörk sirap
  • 2 dl russin
  • 1 msk pomeransskal, malet
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1100 g vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • (smält smör till pensling)

Gör så här:

Blanda julmust, kryddor, sirap och olja i en bunke stor nog att rymma degen. Rör ner jästen tillsammans med russin och cirka hälften av mjölet.

Rör ner salt och mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda. Arbeta in mjöl tills degen släpper från kanterna av bunken. Strö lite mjöl över och ställ bunken i rumstemperatur med en bakduk över.

När degen börjar jäsa upp tar du upp den på en mjölad bänk och delar i tre delar. Vik ihop degstyckena till avlånga limpor och vänd mjöl i botten.

Lägg limporna på en plåt och täck med en bakduk. Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 40-60 minuter.

 

Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 25-30 minuter. Pensla eventuellt med smält smör om du vill ha en mjukare skorpa.

Låt svalna på galler och förvara i plastpåse. Ska bröden inte ätas inom någon dag kan de frysas och tas fram efterhand.

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu