Enkelt vörtbröd

Lättbakat och snabbt vörtbröd med fin kryddsmak. Inget långt knådande eller långa väntetider. Perfekt om du har bråttom i jultid.

Du behöver

  • 5 dl julmust
  • 50 g jäst, gärna röd
  • 1/2 dl olja
  • 2 msk baksirap eller mörk sirap
  • 2 dl russin
  • 1 msk pomeransskal, malet
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1100 g vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • (smält smör till pensling)

Gör så här:

Blanda julmust, kryddor, sirap och olja i en bunke stor nog att rymma degen. Rör ner jästen tillsammans med russin och cirka hälften av mjölet.

Rör ner salt och mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda. Arbeta in mjöl tills degen släpper från kanterna av bunken. Strö lite mjöl över och ställ bunken i rumstemperatur med en bakduk över.

När degen börjar jäsa upp tar du upp den på en mjölad bänk och delar i tre delar. Vik ihop degstyckena till avlånga limpor och vänd mjöl i botten.

Lägg limporna på en plåt och täck med en bakduk. Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 40-60 minuter.

 

Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 25-30 minuter. Pensla eventuellt med smält smör om du vill ha en mjukare skorpa.

Låt svalna på galler och förvara i plastpåse. Ska bröden inte ätas inom någon dag kan de frysas och tas fram efterhand.

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

utflyktsmat.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...