![]() ![]() Enkelt vörtbröd![]() Lättbakat och snabbt vörtbröd med fin kryddsmak. Inget långt knådande eller långa väntetider. Perfekt om du har bråttom i jultid. Du behöver
Gör så här:Blanda julmust, kryddor, sirap och olja i en bunke stor nog att rymma degen. Rör ner jästen tillsammans med russin och cirka hälften av mjölet. Rör ner salt och mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda. Arbeta in mjöl tills degen släpper från kanterna av bunken. Strö lite mjöl över och ställ bunken i rumstemperatur med en bakduk över. När degen börjar jäsa upp tar du upp den på en mjölad bänk och delar i tre delar. Vik ihop degstyckena till avlånga limpor och vänd mjöl i botten. Lägg limporna på en plåt och täck med en bakduk. Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 40-60 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 25-30 minuter. Pensla eventuellt med smält smör om du vill ha en mjukare skorpa. Låt svalna på galler och förvara i plastpåse. Ska bröden inte ätas inom någon dag kan de frysas och tas fram efterhand.
![]() ![]() ![]()
|
|