Enkelt vörtbröd

Lättbakat och snabbt vörtbröd med fin kryddsmak. Inget långt knådande eller långa väntetider. Perfekt om du har bråttom i jultid.

Du behöver

  • 5 dl julmust
  • 50 g jäst, gärna röd
  • 1/2 dl olja
  • 2 msk baksirap eller mörk sirap
  • 2 dl russin
  • 1 msk pomeransskal, malet
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1100 g vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • (smält smör till pensling)

Gör så här:

Blanda julmust, kryddor, sirap och olja i en bunke stor nog att rymma degen. Rör ner jästen tillsammans med russin och cirka hälften av mjölet.

Rör ner salt och mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda. Arbeta in mjöl tills degen släpper från kanterna av bunken. Strö lite mjöl över och ställ bunken i rumstemperatur med en bakduk över.

När degen börjar jäsa upp tar du upp den på en mjölad bänk och delar i tre delar. Vik ihop degstyckena till avlånga limpor och vänd mjöl i botten.

Lägg limporna på en plåt och täck med en bakduk. Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 40-60 minuter.

 

Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 25-30 minuter. Pensla eventuellt med smält smör om du vill ha en mjukare skorpa.

Låt svalna på galler och förvara i plastpåse. Ska bröden inte ätas inom någon dag kan de frysas och tas fram efterhand.

 


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se