Vad gör brödet mörkt?

Gotlandslimpor är mörka, nästan svarta. Vad är det som gör dem så mörka?

- Linus

Det finns flera saker som påverkar färgen på ett bröd. Självklart har det betydelse hur länge och vilken värme du gräddar det i. Högre värme och längre tid ger en mörkare yta på brödet. Penslar du sedan brödet med till exempel vatten och sirap eller olja mörknar det ytterligare.

Inkråmet på brödet, men också ytan tar färg av vilket mjöl du använder. Grövre mjöl, rågmjöl ger mörkare färg. Sedan använder många bagerier mörk sirap och malt, som ger brödet en mörkare färg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av osignerat
25 juli 2011

matbröd




Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se