Vatten i botten?

Ska det vara vatten i botten på ungen när man bakar matbröd??

- kenth

Eftersom metallen kan slå sig av temperaturskillnaderna ska man inte använda ugnens botten. Man kan sätta in en plåt man inte är rädd om längst ner i ugnen och slå en mindre mängd vatten, kanske en deciliter, på den när brödet sätts in i ugnen. En blomspruta kan användas istället, då sprejar man in vatten i ugnen när brödet sätts in. Sedan är det bra att vädra en eller flera gånger under gräddningen.

Ångan från vattnet gör att brödet får mer skorpa.



Recept och foto: Peppar och salt



Kommentar av Kristina Nyström
29 april 2013

Har ett recept på surdegsbröd (rågbröd). Där står att jag ska ställa in 1/5L vtten i ugnen när jag sätter på den (260 grader), temperaturen ska sen sänkas till 220 när brödet sätts in. Ska jag ta ut vattnet då eller ska det stå kvar undet gräddningen? Och var i ugnen bör vattnet placeras?

Redaktionens kommentar
Vattnet kan du hälla i en långpanna som du inte är alltför rädd om, och som placeras längst ner i ugnen. Vattnet kommer att bli till vattenånga som gör att brödet får mer skorpa, så det är bara att låta det vara kvar. Lufta gärna genom att öppna luckan en kort stund ett par gånger under gräddningen.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...