Vatten i botten?

Ska det vara vatten i botten på ungen när man bakar matbröd??

- kenth

Eftersom metallen kan slå sig av temperaturskillnaderna ska man inte använda ugnens botten. Man kan sätta in en plåt man inte är rädd om längst ner i ugnen och slå en mindre mängd vatten, kanske en deciliter, på den när brödet sätts in i ugnen. En blomspruta kan användas istället, då sprejar man in vatten i ugnen när brödet sätts in. Sedan är det bra att vädra en eller flera gånger under gräddningen.

Ångan från vattnet gör att brödet får mer skorpa.



Recept och foto: Peppar och salt



Kommentar av Kristina Nyström
29 april 2013

Har ett recept på surdegsbröd (rågbröd). Där står att jag ska ställa in 1/5L vtten i ugnen när jag sätter på den (260 grader), temperaturen ska sen sänkas till 220 när brödet sätts in. Ska jag ta ut vattnet då eller ska det stå kvar undet gräddningen? Och var i ugnen bör vattnet placeras?

Redaktionens kommentar
Vattnet kan du hälla i en långpanna som du inte är alltför rädd om, och som placeras längst ner i ugnen. Vattnet kommer att bli till vattenånga som gör att brödet får mer skorpa, så det är bara att låta det vara kvar. Lufta gärna genom att öppna luckan en kort stund ett par gånger under gräddningen.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...