Franskbröd

Nybakat, frasigt och luftigt. Så tycker jag ett gott franskbröd ska vara! En god start på dagen...

Du behöver

Fördeg

  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl special
  • 10 gram jäst
  • 1 krm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 gram jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl special
  • 3 tsk salt

Gör så här:

För att lyckas med franskbröd krävs det att du bakar med vetemjöl special eller annat starkt mjöl. Då får du lättare ett luftigt och högt bröd.

Blanda ingredienserna till fördegen och ställ dem att jäsa i kyl över natten eller fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan jästen och fördegen i vattnet, blanda ner alla övriga ingredienser utom salt och knåda med degblandare eller matberedare i 10 minuter.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 minuter.

Låt degen jäsa 30 minuter i degbunken. Dela i två lika stora bitar och rulla till bullar. Låt degen vila fem minuter.

Forma degen till två avlånga limpor, gör dem gärna smala och så höga som möjligt.

Sätt in bröden i kall ugn. Sätt in en långpanna med vatten i botten och låt bullarna jäsa till dubbel storlek.

Ta försiktigt ut bröden och värm ugnen till 250 grader.

Sätt in bröden och spruta samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter fem minuter sänks temperaturen till 200 grader. Baka bröden i ytterligare 30-35 minuter.

Låt svalna på galler och spruta gärna lite vatten på bröden när de kommer ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Gun
30 november 2015

Jag undrar varför man ska ta i saltet "senare", varför inte direkt?

Kommentar av Emma
10 januari 2013

Håller på att göra brödet nu,

Har mätt exakt på allting. Men degen är snustorr!! Inser nu att jag inte borde haft i allt mjöl, men Står det 13 i receptet ska det väl också följas!

Slänger i lite mer vatten så får vi se vad som händer...

Redaktionens kommentar
Hur mycket mjöl som behövs varierar vanligtvis lite grann och efter några bak märker du hur degen ska vara. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen går att hantera. Hoppas att det blev bra ändå - hembakat blir nästan alltid gott!
Kommentar av Stefan
20 augusti 2012

Sjukt omständligt för att baka två fina bröd. Freestyla lite som jag gjorde, det blev bra ändå. Pendla med ägg och på med sesam. Tjong, 100%

Kommentar av NN
5 augusti 2012

Känns som ett lite väl komplicerat recept på franska. Sedan känns det inte som vätskan och mjölmängden passar ihop. Iaf för mig så känns det som en smuldeg är skurblöt i jämförelse med både fördeg och deg.

Får se resultatet snart :)

Kommentar av Jacquie
13 juli 2011

ska man ta ut langpannan med vattnet innan man varmer ugnen?

Kommentar av hejhej
18 april 2010
Kommentar av Lina
10 mars 2010

Hej!

Varfor ska man satta in brodet i kall ugn med en langpanna med vatten i botten ? Ska det vara kallt vatten eller varmt?

Maste man spruta in vatten i ugnen?

Redaktionens kommentar
Brödet jäser fint i en kall/ avtängd ugn med fukten från vattnet. Och nej, du måste inte spruta in vatten, men brödet får bättre yta och lyfter bättre då.

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

Såväl bär som frukt är utmärkta som bas i mellanmål. Finfina vitaminer och naturligt socker från en god hallonsmoothie eller enkel apelsinsallad är perfekt när magen kurrar på eftermiddagen.

Gröt blir ett snabbt och stadigt mellanmål. Prova mättande hirsgröt eller gör mannagrynsgröten till en riktigt härlig mannagrynspudding!

 bärrecept.se