Franskbröd

Nybakat, frasigt och luftigt. Så tycker jag ett gott franskbröd ska vara! En god start på dagen...

Du behöver

Fördeg

  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl special
  • 10 gram jäst
  • 1 krm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 gram jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl special
  • 3 tsk salt

Gör så här:

För att lyckas med franskbröd krävs det att du bakar med vetemjöl special eller annat starkt mjöl. Då får du lättare ett luftigt och högt bröd.

Blanda ingredienserna till fördegen och ställ dem att jäsa i kyl över natten eller fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan jästen och fördegen i vattnet, blanda ner alla övriga ingredienser utom salt och knåda med degblandare eller matberedare i 10 minuter.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 minuter.

Låt degen jäsa 30 minuter i degbunken. Dela i två lika stora bitar och rulla till bullar. Låt degen vila fem minuter.

Forma degen till två avlånga limpor, gör dem gärna smala och så höga som möjligt.

Sätt in bröden i kall ugn. Sätt in en långpanna med vatten i botten och låt bullarna jäsa till dubbel storlek.

Ta försiktigt ut bröden och värm ugnen till 250 grader.

Sätt in bröden och spruta samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter fem minuter sänks temperaturen till 200 grader. Baka bröden i ytterligare 30-35 minuter.

Låt svalna på galler och spruta gärna lite vatten på bröden när de kommer ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Gun
30 november 2015

Jag undrar varför man ska ta i saltet "senare", varför inte direkt?

Kommentar av Emma
10 januari 2013

Håller på att göra brödet nu,

Har mätt exakt på allting. Men degen är snustorr!! Inser nu att jag inte borde haft i allt mjöl, men Står det 13 i receptet ska det väl också följas!

Slänger i lite mer vatten så får vi se vad som händer...

Redaktionens kommentar
Hur mycket mjöl som behövs varierar vanligtvis lite grann och efter några bak märker du hur degen ska vara. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen går att hantera. Hoppas att det blev bra ändå - hembakat blir nästan alltid gott!
Kommentar av Stefan
20 augusti 2012

Sjukt omständligt för att baka två fina bröd. Freestyla lite som jag gjorde, det blev bra ändå. Pendla med ägg och på med sesam. Tjong, 100%

Kommentar av NN
5 augusti 2012

Känns som ett lite väl komplicerat recept på franska. Sedan känns det inte som vätskan och mjölmängden passar ihop. Iaf för mig så känns det som en smuldeg är skurblöt i jämförelse med både fördeg och deg.

Får se resultatet snart :)

Kommentar av Jacquie
13 juli 2011

ska man ta ut langpannan med vattnet innan man varmer ugnen?

Kommentar av hejhej
18 april 2010
Kommentar av Lina
10 mars 2010

Hej!

Varfor ska man satta in brodet i kall ugn med en langpanna med vatten i botten ? Ska det vara kallt vatten eller varmt?

Maste man spruta in vatten i ugnen?

Redaktionens kommentar
Brödet jäser fint i en kall/ avtängd ugn med fukten från vattnet. Och nej, du måste inte spruta in vatten, men brödet får bättre yta och lyfter bättre då.

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

En pizzakväll med familj eller vänner är alltid en bra idé. Och det är inte svårt att lyckas med pizzan. Välj en enkel pizzadeg eller knåda ihop en långjäst pizzadeg, så får du riktigt knapriga kanter och botten!

Med en bra botten kan du lätt variera påläggen efter smak. Experimentera med spännande resultat eller baka någon av de klassiska pizzorna. Kanske en enkel capricciosa eller varför inte en gorgonzola? Den som inte kan bestämma sig gör förstås en quattro stagioni!

Smaklig och trevlig pizzakväll!

 bakapizza.se