Franskbröd

Nybakat, frasigt och luftigt. Så tycker jag ett gott franskbröd ska vara! En god start på dagen...

Du behöver

Fördeg

  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl special
  • 10 gram jäst
  • 1 krm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 gram jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl special
  • 3 tsk salt

Gör så här:

För att lyckas med franskbröd krävs det att du bakar med vetemjöl special eller annat starkt mjöl. Då får du lättare ett luftigt och högt bröd.

Blanda ingredienserna till fördegen och ställ dem att jäsa i kyl över natten eller fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan jästen och fördegen i vattnet, blanda ner alla övriga ingredienser utom salt och knåda med degblandare eller matberedare i 10 minuter.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 minuter.

Låt degen jäsa 30 minuter i degbunken. Dela i två lika stora bitar och rulla till bullar. Låt degen vila fem minuter.

Forma degen till två avlånga limpor, gör dem gärna smala och så höga som möjligt.

Sätt in bröden i kall ugn. Sätt in en långpanna med vatten i botten och låt bullarna jäsa till dubbel storlek.

Ta försiktigt ut bröden och värm ugnen till 250 grader.

Sätt in bröden och spruta samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter fem minuter sänks temperaturen till 200 grader. Baka bröden i ytterligare 30-35 minuter.

Låt svalna på galler och spruta gärna lite vatten på bröden när de kommer ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Gun
30 november 2015

Jag undrar varför man ska ta i saltet "senare", varför inte direkt?

Kommentar av Emma
10 januari 2013

Håller på att göra brödet nu,

Har mätt exakt på allting. Men degen är snustorr!! Inser nu att jag inte borde haft i allt mjöl, men Står det 13 i receptet ska det väl också följas!

Slänger i lite mer vatten så får vi se vad som händer...

Redaktionens kommentar
Hur mycket mjöl som behövs varierar vanligtvis lite grann och efter några bak märker du hur degen ska vara. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen går att hantera. Hoppas att det blev bra ändå - hembakat blir nästan alltid gott!
Kommentar av Stefan
20 augusti 2012

Sjukt omständligt för att baka två fina bröd. Freestyla lite som jag gjorde, det blev bra ändå. Pendla med ägg och på med sesam. Tjong, 100%

Kommentar av NN
5 augusti 2012

Känns som ett lite väl komplicerat recept på franska. Sedan känns det inte som vätskan och mjölmängden passar ihop. Iaf för mig så känns det som en smuldeg är skurblöt i jämförelse med både fördeg och deg.

Får se resultatet snart :)

Kommentar av Jacquie
13 juli 2011

ska man ta ut langpannan med vattnet innan man varmer ugnen?

Kommentar av hejhej
18 april 2010
Kommentar av Lina
10 mars 2010

Hej!

Varfor ska man satta in brodet i kall ugn med en langpanna med vatten i botten ? Ska det vara kallt vatten eller varmt?

Maste man spruta in vatten i ugnen?

Redaktionens kommentar
Brödet jäser fint i en kall/ avtängd ugn med fukten från vattnet. Och nej, du måste inte spruta in vatten, men brödet får bättre yta och lyfter bättre då.

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se


Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt - saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet!

Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många.

Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. Succén är given!

Trevlig helg!

 efterratter.se