Grahamsbröd med durumvete

Luftigt och vackert bröd men med grahamsmjöl som ger lite grövre bröd och god smak. Lättbakat som passar till mat eller frukostbröd.

Du behöver

  • 400 g vatten (4 dl)
  • 25 g jäst
  • 200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
  • 250 g durumvete (ca 4,2 dl)
  • 200 g vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 20 g neutral matolja, gärna raps (ca 1/4 dl)
  • 20 g honung ( ca 1 msk)
  • 10 g salt (ca 2 tsk)

Gör så här:

Lös jästen i det kalla vattnet och tillsätt mjölsorterna lite i taget medan du rör eller knådar med maskin. Avsluta med oljan ochn honungen och knåda nu i 10 minuter om du använder hushållsassistent eller liknande. Knådar du för hand så lägg på ytterligare fem minuter. Tillsätt saltet och knåda fem minuter till.

Låt nu degen jäsa 30 minuter i degbunken, gärna under en bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Undvik att trycka ut luften ur brödet utan vik försiktigt degen på längden så du får en limpa.

Lägg limporna på baklåpstpapper eller smörj en plåt och låt limporna jäsa i cirka 45 minuter eller tills de nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in en ugnsfast skål med vatten i botten. Ångan gör att brödet jäser upp bättre i ugnen och får finare skorpa. OBS! När du öppnar ugnsluckan kommer ugnen att vara full av het ånga - akta händer och ansikte, det är lätt att bränna sig på ånga!

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i fem minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda yttrligare 30 minuter.

Låt bröden svalna på galler och servera dem med med ostar på en buffé eller som bröd till maten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se


Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

Visst har caféet på hörnet kladdkaka? Ja, fast den godaste bakar du själv och avgör precis hur kladdig du vill ha den! Kanske en salt och krispig variant med jordnötter eller en lätt kladdkaka med nötter? Mjölkfri eller glutenfri, kladdkakan smakar alltid bra.


Fast med en helt slät kladdkaka, en klick grädde och en kopp kaffe fikar du kanske allra bäst ändå?

 kladdkakor.se