Grahamsbröd med durumvete

Luftigt och vackert bröd men med grahamsmjöl som ger lite grövre bröd och god smak. Lättbakat som passar till mat eller frukostbröd.

Du behöver

  • 400 g vatten (4 dl)
  • 25 g jäst
  • 200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
  • 250 g durumvete (ca 4,2 dl)
  • 200 g vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 20 g neutral matolja, gärna raps (ca 1/4 dl)
  • 20 g honung ( ca 1 msk)
  • 10 g salt (ca 2 tsk)

Gör så här:

Lös jästen i det kalla vattnet och tillsätt mjölsorterna lite i taget medan du rör eller knådar med maskin. Avsluta med oljan ochn honungen och knåda nu i 10 minuter om du använder hushållsassistent eller liknande. Knådar du för hand så lägg på ytterligare fem minuter. Tillsätt saltet och knåda fem minuter till.

Låt nu degen jäsa 30 minuter i degbunken, gärna under en bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Undvik att trycka ut luften ur brödet utan vik försiktigt degen på längden så du får en limpa.

Lägg limporna på baklåpstpapper eller smörj en plåt och låt limporna jäsa i cirka 45 minuter eller tills de nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in en ugnsfast skål med vatten i botten. Ångan gör att brödet jäser upp bättre i ugnen och får finare skorpa. OBS! När du öppnar ugnsluckan kommer ugnen att vara full av het ånga - akta händer och ansikte, det är lätt att bränna sig på ånga!

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i fem minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda yttrligare 30 minuter.

Låt bröden svalna på galler och servera dem med med ostar på en buffé eller som bröd till maten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...