Grahamsbröd med durumvete

Luftigt och vackert bröd men med grahamsmjöl som ger lite grövre bröd och god smak. Lättbakat som passar till mat eller frukostbröd.

Du behöver

  • 400 g vatten (4 dl)
  • 25 g jäst
  • 200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
  • 250 g durumvete (ca 4,2 dl)
  • 200 g vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 20 g neutral matolja, gärna raps (ca 1/4 dl)
  • 20 g honung ( ca 1 msk)
  • 10 g salt (ca 2 tsk)

Gör så här:

Lös jästen i det kalla vattnet och tillsätt mjölsorterna lite i taget medan du rör eller knådar med maskin. Avsluta med oljan ochn honungen och knåda nu i 10 minuter om du använder hushållsassistent eller liknande. Knådar du för hand så lägg på ytterligare fem minuter. Tillsätt saltet och knåda fem minuter till.

Låt nu degen jäsa 30 minuter i degbunken, gärna under en bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Undvik att trycka ut luften ur brödet utan vik försiktigt degen på längden så du får en limpa.

Lägg limporna på baklåpstpapper eller smörj en plåt och låt limporna jäsa i cirka 45 minuter eller tills de nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in en ugnsfast skål med vatten i botten. Ångan gör att brödet jäser upp bättre i ugnen och får finare skorpa. OBS! När du öppnar ugnsluckan kommer ugnen att vara full av het ånga - akta händer och ansikte, det är lätt att bränna sig på ånga!

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i fem minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda yttrligare 30 minuter.

Låt bröden svalna på galler och servera dem med med ostar på en buffé eller som bröd till maten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com