Grahamsbröd med durumvete

Luftigt och vackert bröd men med grahamsmjöl som ger lite grövre bröd och god smak. Lättbakat som passar till mat eller frukostbröd.

Du behöver

  • 400 g vatten (4 dl)
  • 25 g jäst
  • 200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
  • 250 g durumvete (ca 4,2 dl)
  • 200 g vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 20 g neutral matolja, gärna raps (ca 1/4 dl)
  • 20 g honung ( ca 1 msk)
  • 10 g salt (ca 2 tsk)

Gör så här:

Lös jästen i det kalla vattnet och tillsätt mjölsorterna lite i taget medan du rör eller knådar med maskin. Avsluta med oljan ochn honungen och knåda nu i 10 minuter om du använder hushållsassistent eller liknande. Knådar du för hand så lägg på ytterligare fem minuter. Tillsätt saltet och knåda fem minuter till.

Låt nu degen jäsa 30 minuter i degbunken, gärna under en bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Undvik att trycka ut luften ur brödet utan vik försiktigt degen på längden så du får en limpa.

Lägg limporna på baklåpstpapper eller smörj en plåt och låt limporna jäsa i cirka 45 minuter eller tills de nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in en ugnsfast skål med vatten i botten. Ångan gör att brödet jäser upp bättre i ugnen och får finare skorpa. OBS! När du öppnar ugnsluckan kommer ugnen att vara full av het ånga - akta händer och ansikte, det är lätt att bränna sig på ånga!

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i fem minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda yttrligare 30 minuter.

Låt bröden svalna på galler och servera dem med med ostar på en buffé eller som bröd till maten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...