Grahamsbröd med knaprig yta

Ett gott och smakrikt bröd som passar fint till många rätter. Även fint som bröd på buffén.

Du behöver

  • 8 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 350 g grahamsmjöl
  • 1 tsk honung
  • 1 ägg
  • ½ dl olja
  • 30 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 900 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

Värm vattnet ljummet och lös jästen. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda i 15 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Jäs degen i bunken i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och slå upp i 4 limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 50-60 minuter.

Baka bröden i 5 minuter i 250 grader och sänk sedan till 200 och grädda ytterligare 35 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomspruta innan du sätter in plåten så får du bättre lyft i brödet och en finare skorpa.

Låt bröden svalna något på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av E.G
30 maj 2013

om det i receptet står dinkelmjöl,kan man använda annat mjöl,t.ex vetejöl special då? Elsa

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Resultatet blir annorlunda - ett ljusare bröd. Däremot är det svårare att byta ut större delen av vetemjölet i ett recept mot ett grövre mjöl.
Kommentar av Sandra
9 augusti 2010

Hur många bröd skivor får man ut på ett ungefär på ett bröd?

Svar av pw
7 mars 2012

cirkus 65

Kommentar av Marika
10 november 2010

Kan man byta ut grahamsmjölet mot grövre mjöl?

Svar av PW
7 mars 2012

Ja lätt att det går!


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se


Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

Pepparochsalt älskar bra matbröd, samtidigt som vi är säkra på att bra bröd inte måste vara svårt att lyckas med. Prova några nya brödrecept. Kanske ett gott syrat fullkornsbröd som inte bara är gott utan dessutom nyttigt och fullt med fibrer?

Eller baka en annan favorit bland bröden, dinkelbröd. Dinkel, vetesorten som stått sig genom tiden och ger underbart smakrika bröd, är allt annat än svårbakad.

Känns brödbaket som ett måste? Prova ett enkelt grahamsbröd så slipper du krångla till det!

 hembakatbrod.se