Grahamsbröd med knaprig yta

Ett gott och smakrikt bröd som passar fint till många rätter. Även fint som bröd på buffén.

Du behöver

  • 8 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 350 g grahamsmjöl
  • 1 tsk honung
  • 1 ägg
  • ½ dl olja
  • 30 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 900 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

Värm vattnet ljummet och lös jästen. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda i 15 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Jäs degen i bunken i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och slå upp i 4 limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 50-60 minuter.

Baka bröden i 5 minuter i 250 grader och sänk sedan till 200 och grädda ytterligare 35 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomspruta innan du sätter in plåten så får du bättre lyft i brödet och en finare skorpa.

Låt bröden svalna något på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av E.G
30 maj 2013

om det i receptet står dinkelmjöl,kan man använda annat mjöl,t.ex vetejöl special då? Elsa

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Resultatet blir annorlunda - ett ljusare bröd. Däremot är det svårare att byta ut större delen av vetemjölet i ett recept mot ett grövre mjöl.
Kommentar av Sandra
9 augusti 2010

Hur många bröd skivor får man ut på ett ungefär på ett bröd?

Svar av pw
7 mars 2012

cirkus 65

Kommentar av Marika
10 november 2010

Kan man byta ut grahamsmjölet mot grövre mjöl?

Svar av PW
7 mars 2012

Ja lätt att det går!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...