Grahamsbröd med knaprig yta

Ett gott och smakrikt bröd som passar fint till många rätter. Även fint som bröd på buffén.

Du behöver

  • 8 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 350 g grahamsmjöl
  • 1 tsk honung
  • 1 ägg
  • ½ dl olja
  • 30 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 900 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

Värm vattnet ljummet och lös jästen. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda i 15 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Jäs degen i bunken i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och slå upp i 4 limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 50-60 minuter.

Baka bröden i 5 minuter i 250 grader och sänk sedan till 200 och grädda ytterligare 35 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomspruta innan du sätter in plåten så får du bättre lyft i brödet och en finare skorpa.

Låt bröden svalna något på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av E.G
30 maj 2013

om det i receptet står dinkelmjöl,kan man använda annat mjöl,t.ex vetejöl special då? Elsa

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Resultatet blir annorlunda - ett ljusare bröd. Däremot är det svårare att byta ut större delen av vetemjölet i ett recept mot ett grövre mjöl.
Kommentar av Sandra
9 augusti 2010

Hur många bröd skivor får man ut på ett ungefär på ett bröd?

Svar av pw
7 mars 2012

cirkus 65

Kommentar av Marika
10 november 2010

Kan man byta ut grahamsmjölet mot grövre mjöl?

Svar av PW
7 mars 2012

Ja lätt att det går!


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se