Grahamsbröd med knaprig yta

Ett gott och smakrikt bröd som passar fint till många rätter. Även fint som bröd på buffén.

Du behöver

  • 8 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 350 g grahamsmjöl
  • 1 tsk honung
  • 1 ägg
  • ½ dl olja
  • 30 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 900 g vetemjöl special
  • 18 g salt

Gör så här:

Värm vattnet ljummet och lös jästen. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda i 15 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Jäs degen i bunken i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och slå upp i 4 limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 50-60 minuter.

Baka bröden i 5 minuter i 250 grader och sänk sedan till 200 och grädda ytterligare 35 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomspruta innan du sätter in plåten så får du bättre lyft i brödet och en finare skorpa.

Låt bröden svalna något på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av E.G
30 maj 2013

om det i receptet står dinkelmjöl,kan man använda annat mjöl,t.ex vetejöl special då? Elsa

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Resultatet blir annorlunda - ett ljusare bröd. Däremot är det svårare att byta ut större delen av vetemjölet i ett recept mot ett grövre mjöl.
Kommentar av Sandra
9 augusti 2010

Hur många bröd skivor får man ut på ett ungefär på ett bröd?

Svar av pw
7 mars 2012

cirkus 65

Kommentar av Marika
10 november 2010

Kan man byta ut grahamsmjölet mot grövre mjöl?

Svar av PW
7 mars 2012

Ja lätt att det går!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se