Linfröbröd på graham

Lättbakat, fiberrikt och gott! Ett enkelt frukostbröd.

Du behöver

Fördeg

  • 2,5 dl vatten
  • 2 gram jäst
  • 200 gram grahamsmjöl

Deg

  • 4 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 50 gram linfrö
  • 500 gram vetemjöl (gärna special)
  • 8 gram salt

Gör så här:

Blanda samman fördegen och låt den stå övertäckt i kyl över natten.

Värm vattnet till handvarmt och lös jästen.

Blanda ner fördegen, mjölet och linfröna och knåda med maskin i 10 minuter. Tillsätt salten och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunke i 60 minuter, till dubbel storlek.

Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i tre bitar, rundriv dem och låt dem vila i fem minuter.

Slå upp i tre avlånga limpor och sätt av på bakplåtspapper eller smord plåt. Du kan också baka av bröden i formar på cirka 1,5 liter. Smöra i så fall formen.

Låt nu limporna jäsa i cirka 45-60 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt in bröden i nedre delen av ugenen på 250 grader. Sänk temperaturen till 200 efter 5 minuter. Grädda i sammanlagt 40 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomsterspruta inna du sätter in bröden så får de en bättre skorpa och mera smak.

Låt bröden svalna på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Staro
25 augusti 2010

Är det bara 2 gram jäst i fördegen? Inte 5?


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu