Linfröbröd på graham

Lättbakat, fiberrikt och gott! Ett enkelt frukostbröd.

Du behöver

Fördeg

  • 2,5 dl vatten
  • 2 gram jäst
  • 200 gram grahamsmjöl

Deg

  • 4 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 50 gram linfrö
  • 500 gram vetemjöl (gärna special)
  • 8 gram salt

Gör så här:

Blanda samman fördegen och låt den stå övertäckt i kyl över natten.

Värm vattnet till handvarmt och lös jästen.

Blanda ner fördegen, mjölet och linfröna och knåda med maskin i 10 minuter. Tillsätt salten och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunke i 60 minuter, till dubbel storlek.

Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i tre bitar, rundriv dem och låt dem vila i fem minuter.

Slå upp i tre avlånga limpor och sätt av på bakplåtspapper eller smord plåt. Du kan också baka av bröden i formar på cirka 1,5 liter. Smöra i så fall formen.

Låt nu limporna jäsa i cirka 45-60 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt in bröden i nedre delen av ugenen på 250 grader. Sänk temperaturen till 200 efter 5 minuter. Grädda i sammanlagt 40 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomsterspruta inna du sätter in bröden så får de en bättre skorpa och mera smak.

Låt bröden svalna på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Staro
25 augusti 2010

Är det bara 2 gram jäst i fördegen? Inte 5?


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se