Linfröbröd på graham

Lättbakat, fiberrikt och gott! Ett enkelt frukostbröd.

Du behöver

Fördeg

  • 2,5 dl vatten
  • 2 gram jäst
  • 200 gram grahamsmjöl

Deg

  • 4 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 50 gram linfrö
  • 500 gram vetemjöl (gärna special)
  • 8 gram salt

Gör så här:

Blanda samman fördegen och låt den stå övertäckt i kyl över natten.

Värm vattnet till handvarmt och lös jästen.

Blanda ner fördegen, mjölet och linfröna och knåda med maskin i 10 minuter. Tillsätt salten och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunke i 60 minuter, till dubbel storlek.

Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i tre bitar, rundriv dem och låt dem vila i fem minuter.

Slå upp i tre avlånga limpor och sätt av på bakplåtspapper eller smord plåt. Du kan också baka av bröden i formar på cirka 1,5 liter. Smöra i så fall formen.

Låt nu limporna jäsa i cirka 45-60 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt in bröden i nedre delen av ugenen på 250 grader. Sänk temperaturen till 200 efter 5 minuter. Grädda i sammanlagt 40 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomsterspruta inna du sätter in bröden så får de en bättre skorpa och mera smak.

Låt bröden svalna på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Staro
25 augusti 2010

Är det bara 2 gram jäst i fördegen? Inte 5?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se