Linfröbröd på graham

Lättbakat, fiberrikt och gott! Ett enkelt frukostbröd.

Du behöver

Fördeg

  • 2,5 dl vatten
  • 2 gram jäst
  • 200 gram grahamsmjöl

Deg

  • 4 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 50 gram linfrö
  • 500 gram vetemjöl (gärna special)
  • 8 gram salt

Gör så här:

Blanda samman fördegen och låt den stå övertäckt i kyl över natten.

Värm vattnet till handvarmt och lös jästen.

Blanda ner fördegen, mjölet och linfröna och knåda med maskin i 10 minuter. Tillsätt salten och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunke i 60 minuter, till dubbel storlek.

Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i tre bitar, rundriv dem och låt dem vila i fem minuter.

Slå upp i tre avlånga limpor och sätt av på bakplåtspapper eller smord plåt. Du kan också baka av bröden i formar på cirka 1,5 liter. Smöra i så fall formen.

Låt nu limporna jäsa i cirka 45-60 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt in bröden i nedre delen av ugenen på 250 grader. Sänk temperaturen till 200 efter 5 minuter. Grädda i sammanlagt 40 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomsterspruta inna du sätter in bröden så får de en bättre skorpa och mera smak.

Låt bröden svalna på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Staro
25 augusti 2010

Är det bara 2 gram jäst i fördegen? Inte 5?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se


Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

Visst kräver en cheesecake lite förberedelser, men det är den värd! Om tiden är knapp kan en lakritskladdkaka med krossad turkisk peppar passa bättre. Visst hör lakrits och Halloween ihop? Lakrits är också smaksättningen på det bästa hemgjorda Halloweengodiset: lakritskola. Gör förresten i ordning en stor bålskål med blodröd bål när festen är på gång. Härlig och hemsk Halloween önskas alla läsare!

 halloweenrecept.se