Linfröbröd på graham

Lättbakat, fiberrikt och gott! Ett enkelt frukostbröd.

Du behöver

Fördeg

  • 2,5 dl vatten
  • 2 gram jäst
  • 200 gram grahamsmjöl

Deg

  • 4 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 50 gram linfrö
  • 500 gram vetemjöl (gärna special)
  • 8 gram salt

Gör så här:

Blanda samman fördegen och låt den stå övertäckt i kyl över natten.

Värm vattnet till handvarmt och lös jästen.

Blanda ner fördegen, mjölet och linfröna och knåda med maskin i 10 minuter. Tillsätt salten och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunke i 60 minuter, till dubbel storlek.

Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i tre bitar, rundriv dem och låt dem vila i fem minuter.

Slå upp i tre avlånga limpor och sätt av på bakplåtspapper eller smord plåt. Du kan också baka av bröden i formar på cirka 1,5 liter. Smöra i så fall formen.

Låt nu limporna jäsa i cirka 45-60 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt in bröden i nedre delen av ugenen på 250 grader. Sänk temperaturen till 200 efter 5 minuter. Grädda i sammanlagt 40 minuter.

Spruta gärna in vatten med en blomsterspruta inna du sätter in bröden så får de en bättre skorpa och mera smak.

Låt bröden svalna på galler innan de skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Staro
25 augusti 2010

Är det bara 2 gram jäst i fördegen? Inte 5?


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se


Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

Vem behöver inte lite extra värme när det snöblandade regnet piskar mot rutan? Baka en omgång goda, hembakade pitabröd och gör en läcker middag!

Pitabröden är lätta att lyckas med och det är alltid lika kul att se hur det "blåser upp sig" i ugnen!

Fyll med din favoritfyllning. Grönsaker, sallader, köttfärs, ostar, oliver, bönor och vitlöksås... Kanske auberginedipp eller kikärtor? Som alltid är det bara fantasin som är gränsen. Gränslöst god helg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se