Grahamsfranska

En lite grövre variant av franskbröd med lite mera smak. Passar både som frukostbröd och till soppan!

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 1 krdm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till fördegen och låt den vila övertäckt i kyl under natten eller cirka fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan fördegen i det ljumma vattnet tillsammans med jästen, oljan, honungen och mjölet. Knåda till en slät deg och knåda i cirka 10 minuter med matberedare eller assistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa en timme i bunken. Ta upp på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora bitar. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-50 minuter.

Ställ in en långpanna med lite vatten i botten av ugnen och sätt in bröden vid 250 graders värme (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!), sänk sedan till 200 och grädda i 35 minuter. Pensla gärna bröden med vatten så fort de kommer ur ugnen så får de bättre skorpa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Dennis
27 april 2011

Enkelt o bra recept. Jag har gjort det några ggr nu och tycker det blir lite roligare med 1 msk brödkryddor och 1 dl solrosfrön som blandas i samtidigt som saltet. Sen lite överskattat med vatten i botten av ugnen. Penslar med vatten före och efter istället.

Kommentar av leffe
26 november 2009

Inte alls dumt! Jag vart glatt överraskad över hur bra det blev.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...