Grahamsfranska

En lite grövre variant av franskbröd med lite mera smak. Passar både som frukostbröd och till soppan!

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 1 krdm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till fördegen och låt den vila övertäckt i kyl under natten eller cirka fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan fördegen i det ljumma vattnet tillsammans med jästen, oljan, honungen och mjölet. Knåda till en slät deg och knåda i cirka 10 minuter med matberedare eller assistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa en timme i bunken. Ta upp på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora bitar. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-50 minuter.

Ställ in en långpanna med lite vatten i botten av ugnen och sätt in bröden vid 250 graders värme (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!), sänk sedan till 200 och grädda i 35 minuter. Pensla gärna bröden med vatten så fort de kommer ur ugnen så får de bättre skorpa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Dennis
27 april 2011

Enkelt o bra recept. Jag har gjort det några ggr nu och tycker det blir lite roligare med 1 msk brödkryddor och 1 dl solrosfrön som blandas i samtidigt som saltet. Sen lite överskattat med vatten i botten av ugnen. Penslar med vatten före och efter istället.

Kommentar av leffe
26 november 2009

Inte alls dumt! Jag vart glatt överraskad över hur bra det blev.


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se


Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

Scones uppskattas av de flesta! Nybakade, med smör och marmelad är de oslagbara till eftermiddagsteet.

Prova ett nytt recept på pepparkaksscones som värmande höstfika! Sconesen får en härligt kryddig smak som passar utmärkt till exempel serverade med smör och lagrad hårdost. Eller prova pepparkaksscones med lite skivad ädelost, mascarpone (eller annan färskost) och en klick blåbärssylt - en läcker kombination!

Svart te eller varm glögg smakar fint till och helgen kan börja!

 scones.se