Grahamsfranska

En lite grövre variant av franskbröd med lite mera smak. Passar både som frukostbröd och till soppan!

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 1 krdm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till fördegen och låt den vila övertäckt i kyl under natten eller cirka fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan fördegen i det ljumma vattnet tillsammans med jästen, oljan, honungen och mjölet. Knåda till en slät deg och knåda i cirka 10 minuter med matberedare eller assistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa en timme i bunken. Ta upp på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora bitar. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-50 minuter.

Ställ in en långpanna med lite vatten i botten av ugnen och sätt in bröden vid 250 graders värme (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!), sänk sedan till 200 och grädda i 35 minuter. Pensla gärna bröden med vatten så fort de kommer ur ugnen så får de bättre skorpa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Dennis
27 april 2011

Enkelt o bra recept. Jag har gjort det några ggr nu och tycker det blir lite roligare med 1 msk brödkryddor och 1 dl solrosfrön som blandas i samtidigt som saltet. Sen lite överskattat med vatten i botten av ugnen. Penslar med vatten före och efter istället.

Kommentar av leffe
26 november 2009

Inte alls dumt! Jag vart glatt överraskad över hur bra det blev.


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

Utflyktsmaten ska vara lättlagad och enkel att äta med händerna. Då passar det bra med baguetter med olika fyllningar som brieost och aprikoser eller mozzarella och grillad paprika. Kalla pannkakor är en favorit som många minns från skolutflykterna. Ta med fyllning, antingen söt eller salt, och låt alla fylla sina egna pannkakor. Något sött behövs på slutet, eller hur? Rulltårta med arraksmörkräm är oemotståndligt, om än lite kladdigt, till termoskaffet.

 utflyktsmat.se