Grahamsfranska

En lite grövre variant av franskbröd med lite mera smak. Passar både som frukostbröd och till soppan!

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 1 krdm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till fördegen och låt den vila övertäckt i kyl under natten eller cirka fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan fördegen i det ljumma vattnet tillsammans med jästen, oljan, honungen och mjölet. Knåda till en slät deg och knåda i cirka 10 minuter med matberedare eller assistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa en timme i bunken. Ta upp på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora bitar. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-50 minuter.

Ställ in en långpanna med lite vatten i botten av ugnen och sätt in bröden vid 250 graders värme (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!), sänk sedan till 200 och grädda i 35 minuter. Pensla gärna bröden med vatten så fort de kommer ur ugnen så får de bättre skorpa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Dennis
27 april 2011

Enkelt o bra recept. Jag har gjort det några ggr nu och tycker det blir lite roligare med 1 msk brödkryddor och 1 dl solrosfrön som blandas i samtidigt som saltet. Sen lite överskattat med vatten i botten av ugnen. Penslar med vatten före och efter istället.

Kommentar av leffe
26 november 2009

Inte alls dumt! Jag vart glatt överraskad över hur bra det blev.


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se


Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

Fredagsmys är ett måste för att varva ner efter veckan. En tacokväll med hemgjord bönsalsa, egen tacokrydda och god köttfärssås räcker utmärkt.

Varma quesadillas eller enchiladas är snabbt ordnade och med vitlökssås eller en god guacamole till är vi nära fredagsmysets himmelrike.

Vill du höja ribban ännu en bit? Allra godast blir det förstås med hembakade tortillas! 

 tacorecept.nu