Grahamsfranska

En lite grövre variant av franskbröd med lite mera smak. Passar både som frukostbröd och till soppan!

Du behöver

Fördeg

  • 2 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 1 krdm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till fördegen och låt den vila övertäckt i kyl under natten eller cirka fyra timmar i rumstemperatur.

Lös sedan fördegen i det ljumma vattnet tillsammans med jästen, oljan, honungen och mjölet. Knåda till en slät deg och knåda i cirka 10 minuter med matberedare eller assistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa en timme i bunken. Ta upp på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora bitar. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-50 minuter.

Ställ in en långpanna med lite vatten i botten av ugnen och sätt in bröden vid 250 graders värme (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!), sänk sedan till 200 och grädda i 35 minuter. Pensla gärna bröden med vatten så fort de kommer ur ugnen så får de bättre skorpa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Dennis
27 april 2011

Enkelt o bra recept. Jag har gjort det några ggr nu och tycker det blir lite roligare med 1 msk brödkryddor och 1 dl solrosfrön som blandas i samtidigt som saltet. Sen lite överskattat med vatten i botten av ugnen. Penslar med vatten före och efter istället.

Kommentar av leffe
26 november 2009

Inte alls dumt! Jag vart glatt överraskad över hur bra det blev.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se