Hålkakor

Mjuka, lite söta och smakrika rågkakor som passar perfekt till ostsmörgåsen! Ett recept från tiden då jag drev café.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 gram jäst (ev. för söta degar)
  • 2 tsk krossad fänkål
  • 2 tsk malen anis
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 200 gram grovt rågmjöl
  • 550 gram vetemjöl, gärna med hög proteinhalt

Gör så här:

4 hålkakor.

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/ degblandare).

Låt degen knåda i 12 minuter med maskin.

Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta eller knåda ut till drygt centimetertjocka kakor. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Pensla kakorna med vispat ägg eller mjölk.

Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ett bröd som passar fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Alis
11 september 2012

Är receptet åvan ok nu?

Redaktionens kommentar
Det ska vara hel okej.
Kommentar av osignerat
16 juli 2011
Kommentar av osignerat
24 januari 2011

Bra recept! men om man lägger till nån dl mjöl plus lite till utbakningen så blir inte degen så kletig. Jag använde brödkrydda istället vilket är minst lika got att ha i, ca 3-4 tsk.

Kommentar av Maria
21 augusti 2010

Jag följde receptet och degen blev så tung och hård så att maskinen gick sönder, bakade ändå klart och bröden blev platta och torra. Dagen efter gjore jag om bröden och använde ungefär lite mer än hälften av mjölmängden och bröden blev lyckade fast jag fick knåda för hand denna gång.

Kommentar av Carro
28 augusti 2010

Dessa blev supergoda! Bytte ut kryddorna lite bara då jag inte gillar anis, kan ta bort ca 100g mjöl också så blir det perfekta! Mums!

Kommentar av fredrik
30 oktober 2010

samma problem som maria. Supertorr deg, tänkte försöka rädda den med en massa mer vätska nu.. Blir förmodligen sisådär. Skulle följt känslan istället för receptet :)

Redaktionens kommentar

Beklagar! Vid omräkning till en mindre mängd degvätska har receptet blivit fel! Nu är det rättat och vi hoppas ni ska lyckas bättre med baket!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

Ibland behövs snabba lösningar i köket. Men snabbmat behöver inte vara färdigmat eller snabbnudlar. Wok med risnudlar som bas går snabbt och är betydligt nyttigare och väldigt mycket godare!
Prova ett recept på kycklingwok med grönsaker och nudlar. Gott, kryddigt och mättande på kort tid! Eller gör en klassisk grönsakswok som passar även den som äter vegetariskt eller vegankost.
En god nudelsallad med rökt lax är också snabbmat med smak. Enkel att variera och tillräckligt elegant till rostat bröd, vitlöksmör och sparris en fredagskväll!
Du kan också låta snabba nudlar bli en ingrediens i soppan och servera en riktigt mustig kycklingsoppa där nudlarna samsas med rotfrukter.
Eller gör snabbvarianten av pasta carbonara – använd nudlar i en glutenfri risnudel-carbonara. Enkelt gott och snabbt!

 kycklingrecept.nu