Hålkakor

Mjuka, lite söta och smakrika rågkakor som passar perfekt till ostsmörgåsen! Ett recept från tiden då jag drev café.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 gram jäst (ev. för söta degar)
  • 2 tsk krossad fänkål
  • 2 tsk malen anis
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 200 gram grovt rågmjöl
  • 550 gram vetemjöl, gärna med hög proteinhalt

Gör så här:

4 hålkakor.

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/ degblandare).

Låt degen knåda i 12 minuter med maskin.

Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta eller knåda ut till drygt centimetertjocka kakor. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Pensla kakorna med vispat ägg eller mjölk.

Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ett bröd som passar fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Alis
11 september 2012

Är receptet åvan ok nu?

Redaktionens kommentar
Det ska vara hel okej.
Kommentar av osignerat
16 juli 2011
Kommentar av osignerat
24 januari 2011

Bra recept! men om man lägger till nån dl mjöl plus lite till utbakningen så blir inte degen så kletig. Jag använde brödkrydda istället vilket är minst lika got att ha i, ca 3-4 tsk.

Kommentar av Maria
21 augusti 2010

Jag följde receptet och degen blev så tung och hård så att maskinen gick sönder, bakade ändå klart och bröden blev platta och torra. Dagen efter gjore jag om bröden och använde ungefär lite mer än hälften av mjölmängden och bröden blev lyckade fast jag fick knåda för hand denna gång.

Kommentar av Carro
28 augusti 2010

Dessa blev supergoda! Bytte ut kryddorna lite bara då jag inte gillar anis, kan ta bort ca 100g mjöl också så blir det perfekta! Mums!

Kommentar av fredrik
30 oktober 2010

samma problem som maria. Supertorr deg, tänkte försöka rädda den med en massa mer vätska nu.. Blir förmodligen sisådär. Skulle följt känslan istället för receptet :)

Redaktionens kommentar

Beklagar! Vid omräkning till en mindre mängd degvätska har receptet blivit fel! Nu är det rättat och vi hoppas ni ska lyckas bättre med baket!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se


Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

Lasagne är en älskad rätt för många. Lätt att laga så det räcker till många och enkel att göra i förväg. Perfekt både som fredagsmiddag och i lunchlådan...

En lasagne måste inte innehålla kött för att smaka bra. Gör en god vegetarisk lasagne med parmesanost. Eller prova en variant på lasagne med keso. Vill du hellre äta helt veganskt, utan mjölkprodukter och kött, ska du prova spanatlasagne! God, varm och grön måltid!

 lasagne.nu