Hålkakor

Mjuka, lite söta och smakrika rågkakor som passar perfekt till ostsmörgåsen! Ett recept från tiden då jag drev café.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 gram jäst (ev. för söta degar)
  • 2 tsk krossad fänkål
  • 2 tsk malen anis
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 200 gram grovt rågmjöl
  • 550 gram vetemjöl, gärna med hög proteinhalt

Gör så här:

4 hålkakor.

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/ degblandare).

Låt degen knåda i 12 minuter med maskin.

Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta eller knåda ut till drygt centimetertjocka kakor. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Pensla kakorna med vispat ägg eller mjölk.

Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ett bröd som passar fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Alis
11 september 2012

Är receptet åvan ok nu?

Redaktionens kommentar
Det ska vara hel okej.
Kommentar av osignerat
16 juli 2011
Kommentar av osignerat
24 januari 2011

Bra recept! men om man lägger till nån dl mjöl plus lite till utbakningen så blir inte degen så kletig. Jag använde brödkrydda istället vilket är minst lika got att ha i, ca 3-4 tsk.

Kommentar av Maria
21 augusti 2010

Jag följde receptet och degen blev så tung och hård så att maskinen gick sönder, bakade ändå klart och bröden blev platta och torra. Dagen efter gjore jag om bröden och använde ungefär lite mer än hälften av mjölmängden och bröden blev lyckade fast jag fick knåda för hand denna gång.

Kommentar av Carro
28 augusti 2010

Dessa blev supergoda! Bytte ut kryddorna lite bara då jag inte gillar anis, kan ta bort ca 100g mjöl också så blir det perfekta! Mums!

Kommentar av fredrik
30 oktober 2010

samma problem som maria. Supertorr deg, tänkte försöka rädda den med en massa mer vätska nu.. Blir förmodligen sisådär. Skulle följt känslan istället för receptet :)

Redaktionens kommentar

Beklagar! Vid omräkning till en mindre mängd degvätska har receptet blivit fel! Nu är det rättat och vi hoppas ni ska lyckas bättre med baket!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se


Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

Cocos passar fint i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till drinkar eller kakor. Smaken är lite sötaktig och går bra att kombinera med olika typer av smaker.

Nu finns ett helt nyskapat recept på en god

cocoskaka som passar fint både som efterrätt och till fika. Servera i tunna skivor till ett gott te, eller varför inte tillsammans med glass och fruktsallad till efterrätten?

Dessutom blir den bara godare när den fått vila över natten!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...