Hamburgerbröd

Det är lätt att baka egna hamburgerbröd! Och de blir mycket godare än de du köper i butiken...

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 125 gram rumsvarmt smör eller rapsolja
  • 3 msk socker
  • 2 dl skalade sesamfrön
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 13 dl vetemjöl, gärna special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt sockret, grahamsmjölet och hälften av vetemjölet och knåda till en slät deg. Knåda i smöret/ rapsoljan och resten av mjölet tills du får en slät deg som släpper från bunken. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt saltet och kör ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 bitar. Rulla till runda bullar och låt dem vila några minuter på bakbordet. Kavla eller platta sedan ut bröden till platta kakor. Pensla eventuellt med lite vatten och doppa i sesamfrön.

Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt bröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, 40-60 minuter.

Baka av bröden i 225-250 grader i 10-12 minuter. Bröden ska vara genombakade, men se upp så du inte gräddar för länge, då blir de torra.

Låt svalna på galler under bakduk så torkar bröden inte lika snabbt på ytan.

Bröden ska vara mjuka: Förvara lufttätt i plastpåse. Går fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
11 augusti 2011

När jag hade plattat ut dem så jäste dem inte upp igen!

Kommentar av Adde
22 februari 2010

Mycket snygga bröd, blev det! SKa jag göra om!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se


Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt!

 glutenfriarecept.se