Havrebröd

Goda och mjuka bröd som passar utmärkt till ostmackan på utflykten! Havren hjälper till att ge mjukheten.

Du behöver

Dag 1

  • 500 gram vatten, (5dl)
  • 120 gram hel dinkel
  • 200 gram rågsurdeg
  • 300 gram vetemjöl
  • 50 gram kruskakli
  • 150 gram havregryn

Dag 2

  • 400 gram vatten (4dl)
  • 25 gram jäst
  • 40 gram olja (1/2 dl)
  • 50 gram sirap
  • 16 gram malt (2tsk)*
  • 800 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

Dag 1:

Blanda ingredienserna till fördegen i degbunken. Knåda ihop till en slät smet och låt stå i rumstemperatur under natten. Täck med bakduk.

Dag 2: Tillsätt ljummet eller kallt vatten till fördegen och lös jästen däri. Blanda ner olja, sirap och malt. Knåda i mjölet och knåda med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 50 minuter.

Dela i åtta bitar, forma till runda bröd, kavla ut och nagga. Lägg två brödkakor på varje plåt och pensla eventuellt med lite filmjölk. Strö lite havregryn över som dekoration.

Låt nu bröden jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Baka av i 250 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

* Bakmalt kan vara svårt att få tag på i vanliga butiker. Du kan välja att använda baksirap i stället, den innehåller malt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

Vi är mitt uppe i svampälskarnas årstid och skogen är fylld med fin svamp. Svamp ger fin smak åt en rad rätter. Och det behöver inte ta lång tid att lyckas – en lätt svampsoppa eller stuvning till crepes går fort. Likaså en god viltpaj eller viltgryta. Att laga vardagspasta med festsmak gör du lätt i en svamppytt med tortellini, kyckling och skogssvamp. Garanterad svamplycka för alla!

 pastarecept.nu