Havrebröd

Goda och mjuka bröd som passar utmärkt till ostmackan på utflykten! Havren hjälper till att ge mjukheten.

Du behöver

Dag 1

  • 500 gram vatten, (5dl)
  • 120 gram hel dinkel
  • 200 gram rågsurdeg
  • 300 gram vetemjöl
  • 50 gram kruskakli
  • 150 gram havregryn

Dag 2

  • 400 gram vatten (4dl)
  • 25 gram jäst
  • 40 gram olja (1/2 dl)
  • 50 gram sirap
  • 16 gram malt (2tsk)*
  • 800 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

Dag 1:

Blanda ingredienserna till fördegen i degbunken. Knåda ihop till en slät smet och låt stå i rumstemperatur under natten. Täck med bakduk.

Dag 2: Tillsätt ljummet eller kallt vatten till fördegen och lös jästen däri. Blanda ner olja, sirap och malt. Knåda i mjölet och knåda med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, cirka 50 minuter.

Dela i åtta bitar, forma till runda bröd, kavla ut och nagga. Lägg två brödkakor på varje plåt och pensla eventuellt med lite filmjölk. Strö lite havregryn över som dekoration.

Låt nu bröden jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Baka av i 250 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

* Bakmalt kan vara svårt att få tag på i vanliga butiker. Du kan välja att använda baksirap i stället, den innehåller malt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu


Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

Det finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara...

 halloweenrecept.se