Julbröd med pomerans, anis och fänkål

Mustigt bröd bakat med porter och klassiska brödkryddor passar bra på julbordet.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl porter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl ljus sirap (70 g)
  • 1 1/2 tsk pomerans
  • 1 1/2 tsk brödkrydda, anis och fänkål
  • 1 1/2 tsk salt
  • 4 dl grovt rågmjöl (240 g)
  • ca 500-550 g vetemjöl
  • ägg, till pensling

Gör så här:

2 bröd

Smält smöret och låt det svalna.

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite porter. Rör så jästen löser sig och tillsätt därefter resten av portern tillsammans med sirap, smör, kryddor och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, och knåda därefter degen smidig i cirka 10-15 minuter. Lägg den i bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen på bakbordet. Bearbeta den och dela i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk. När bröden nått ungefär dubbel storlek efter 1-1 1/2 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

Den populära cheesecaken finns i mängder av varianter. Här i Sverige är det vanligast med cream cheese, typ Philadelphiaost i fyllningen.

Smaksätter gör vi med vanilj, choklad, eller frukt och bär.

Och vad kan passa bättre än en lättbakad cheesecake med saft och bär i receptet!

 cheesecake.nu