Julbröd med pomerans, anis och fänkål

Mustigt bröd bakat med porter och klassiska brödkryddor passar bra på julbordet.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl porter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl ljus sirap (70 g)
  • 1 1/2 tsk pomerans
  • 1 1/2 tsk brödkrydda, anis och fänkål
  • 1 1/2 tsk salt
  • 4 dl grovt rågmjöl (240 g)
  • ca 500-550 g vetemjöl
  • ägg, till pensling

Gör så här:

2 bröd

Smält smöret och låt det svalna.

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite porter. Rör så jästen löser sig och tillsätt därefter resten av portern tillsammans med sirap, smör, kryddor och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, och knåda därefter degen smidig i cirka 10-15 minuter. Lägg den i bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen på bakbordet. Bearbeta den och dela i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk. När bröden nått ungefär dubbel storlek efter 1-1 1/2 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...