Julbröd med pomerans, anis och fänkål

Mustigt bröd bakat med porter och klassiska brödkryddor passar bra på julbordet.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl porter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl ljus sirap (70 g)
  • 1 1/2 tsk pomerans
  • 1 1/2 tsk brödkrydda, anis och fänkål
  • 1 1/2 tsk salt
  • 4 dl grovt rågmjöl (240 g)
  • ca 500-550 g vetemjöl
  • ägg, till pensling

Gör så här:

2 bröd

Smält smöret och låt det svalna.

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite porter. Rör så jästen löser sig och tillsätt därefter resten av portern tillsammans med sirap, smör, kryddor och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, och knåda därefter degen smidig i cirka 10-15 minuter. Lägg den i bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen på bakbordet. Bearbeta den och dela i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk. När bröden nått ungefär dubbel storlek efter 1-1 1/2 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se


Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

Det är lätt att stirra sig blind på koktider när det är bråttom i köket. Inte konstigt att pasta är en självklar vardagsrätt. Pastagratäng från frysen är lätt att värma! Men ofta är det antalet moment och tillbehör som avgör hur snabbt du har maten på bordet. Rätter där allt lagas i samma gryta vinner många gånger. Svampsoppa, bondomelett eller champinjonrisotto är alla klara på under halvtimmen, sköter sig själva stor del av tiden och är mycket godare än mikrovärmd färdigmat!

 omelettrecept.se