Julbröd med pomerans, anis och fänkål

Mustigt bröd bakat med porter och klassiska brödkryddor passar bra på julbordet.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl porter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl ljus sirap (70 g)
  • 1 1/2 tsk pomerans
  • 1 1/2 tsk brödkrydda, anis och fänkål
  • 1 1/2 tsk salt
  • 4 dl grovt rågmjöl (240 g)
  • ca 500-550 g vetemjöl
  • ägg, till pensling

Gör så här:

2 bröd

Smält smöret och låt det svalna.

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite porter. Rör så jästen löser sig och tillsätt därefter resten av portern tillsammans med sirap, smör, kryddor och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, och knåda därefter degen smidig i cirka 10-15 minuter. Lägg den i bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.


Ta upp degen på bakbordet. Bearbeta den och dela i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk. När bröden nått ungefär dubbel storlek efter 1-1 1/2 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

Morötter i kakan är ingen märkligt påhitt. Den orange roten är inte bara nyttig vardagsgrönsak utan passar även i kakor. Saftiga, smakfulla och vackert färgade blir kakorna. Klassisk morotskaka med sitt färskosttäcke är ett måste för de flesta caféer. Kanske en god men smal morotskaka utan fett? Pepparochsalt föreslår ett nytt recept på morotskaka med lime. Frisk och annorlunda till fika och efterrätt!

 morotskaka.com