Julbröd med pomerans, anis och fänkål
Mustigt bröd bakat med porter och klassiska brödkryddor passar bra på julbordet.
Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl porter
- 50 g smör
- 1/2 dl ljus sirap (70 g)
- 1 1/2 tsk pomerans
- 1 1/2 tsk brödkrydda, anis och fänkål
- 1 1/2 tsk salt
- 4 dl grovt rågmjöl (240 g)
- ca 500-550 g vetemjöl
- ägg, till pensling
Gör så här:
2 bröd
Smält smöret och låt det svalna.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite porter. Rör så jästen löser sig och tillsätt därefter resten av portern tillsammans med sirap, smör, kryddor och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite åt gången, och knåda därefter degen smidig i cirka 10-15 minuter. Lägg den i bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-1 1/2 timme.
Ta upp degen på bakbordet. Bearbeta den och dela i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd och lägg att jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk. När bröden nått ungefär dubbel storlek efter 1-1 1/2 timme, pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.