Knäckebröd

Hembakat knäckebröd är enkel lyx som smakar fantastiskt! Vill du baka ett bröd som får gästerna att jubla är det här ett tips.

Du behöver

Dag 1

  • 150 gram rågsurdeg*
  • 5 dl vatten
  • 500 gram grovt rågmjöl

Dag 2

  • 200 gram vetemjöl
  • 25 gram jäst
  • 12 gram salt
  • 15 gram olja

Gör så här:

Blanda surdegen, vatten och rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur under natten, täckt med en bakduk.

Knåda i jäst, vetemjöl, salt och olja och knåda fem minuter till en slät deg. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken. Cirka 60 minuter.

Dela i 13 bitar på 100 gram. Forma till runda stycken och låt vila några minuter på bakbordet innan de kavlas ut i mjöl. Kavla till tallrikstora bitar med kruskavel eller nagga med gaffel.

Låt bröden jäsa på plåt cirka 20 minuter.

Baka av bröden i övre delen av ugnen i 200 grader, 10-12 minuter. Det kan vara svårt att hitta rätt temperatur och tid, bröden är tunna och lätta att bränna. Prova dig fram till rätt värme för din ugn!

Låt bröden svalna på galler och förvara luftigt och torrt. (Inte i plastpåse!)

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

kycklingrecept.nu


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se