Knäckebröd

Hembakat knäckebröd är enkel lyx som smakar fantastiskt! Vill du baka ett bröd som får gästerna att jubla är det här ett tips.

Du behöver

Dag 1

  • 150 gram rågsurdeg*
  • 5 dl vatten
  • 500 gram grovt rågmjöl

Dag 2

  • 200 gram vetemjöl
  • 25 gram jäst
  • 12 gram salt
  • 15 gram olja

Gör så här:

Blanda surdegen, vatten och rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur under natten, täckt med en bakduk.

Knåda i jäst, vetemjöl, salt och olja och knåda fem minuter till en slät deg. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken. Cirka 60 minuter.

Dela i 13 bitar på 100 gram. Forma till runda stycken och låt vila några minuter på bakbordet innan de kavlas ut i mjöl. Kavla till tallrikstora bitar med kruskavel eller nagga med gaffel.

Låt bröden jäsa på plåt cirka 20 minuter.

Baka av bröden i övre delen av ugnen i 200 grader, 10-12 minuter. Det kan vara svårt att hitta rätt temperatur och tid, bröden är tunna och lätta att bränna. Prova dig fram till rätt värme för din ugn!

Låt bröden svalna på galler och förvara luftigt och torrt. (Inte i plastpåse!)

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com