Knäckebröd

Hembakat knäckebröd är enkel lyx som smakar fantastiskt! Vill du baka ett bröd som får gästerna att jubla är det här ett tips.

Du behöver

Dag 1

  • 150 gram rågsurdeg*
  • 5 dl vatten
  • 500 gram grovt rågmjöl

Dag 2

  • 200 gram vetemjöl
  • 25 gram jäst
  • 12 gram salt
  • 15 gram olja

Gör så här:

Blanda surdegen, vatten och rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur under natten, täckt med en bakduk.

Knåda i jäst, vetemjöl, salt och olja och knåda fem minuter till en slät deg. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken. Cirka 60 minuter.

Dela i 13 bitar på 100 gram. Forma till runda stycken och låt vila några minuter på bakbordet innan de kavlas ut i mjöl. Kavla till tallrikstora bitar med kruskavel eller nagga med gaffel.

Låt bröden jäsa på plåt cirka 20 minuter.

Baka av bröden i övre delen av ugnen i 200 grader, 10-12 minuter. Det kan vara svårt att hitta rätt temperatur och tid, bröden är tunna och lätta att bränna. Prova dig fram till rätt värme för din ugn!

Låt bröden svalna på galler och förvara luftigt och torrt. (Inte i plastpåse!)

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se


Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

Ibland räcker tiden och orken inte för några långkok. Men en god soppa behöver varken vara krångligt eller ta lång tid.

Prova ett nytt recept där tomat och halloumi lyfter fram fisksmaken och ger en mustigt värmande soppa. Perfekt både som för- och varmrätt, vardag som fest!

 fisksoppa.se