Knäckebröd

Hembakat knäckebröd är enkel lyx som smakar fantastiskt! Vill du baka ett bröd som får gästerna att jubla är det här ett tips.

Du behöver

Dag 1

  • 150 gram rågsurdeg*
  • 5 dl vatten
  • 500 gram grovt rågmjöl

Dag 2

  • 200 gram vetemjöl
  • 25 gram jäst
  • 12 gram salt
  • 15 gram olja

Gör så här:

Blanda surdegen, vatten och rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur under natten, täckt med en bakduk.

Knåda i jäst, vetemjöl, salt och olja och knåda fem minuter till en slät deg. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken. Cirka 60 minuter.

Dela i 13 bitar på 100 gram. Forma till runda stycken och låt vila några minuter på bakbordet innan de kavlas ut i mjöl. Kavla till tallrikstora bitar med kruskavel eller nagga med gaffel.

Låt bröden jäsa på plåt cirka 20 minuter.

Baka av bröden i övre delen av ugnen i 200 grader, 10-12 minuter. Det kan vara svårt att hitta rätt temperatur och tid, bröden är tunna och lätta att bränna. Prova dig fram till rätt värme för din ugn!

Låt bröden svalna på galler och förvara luftigt och torrt. (Inte i plastpåse!)

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se