Knäckebröd

Hembakat knäckebröd är enkel lyx som smakar fantastiskt! Vill du baka ett bröd som får gästerna att jubla är det här ett tips.

Du behöver

Dag 1

  • 150 gram rågsurdeg*
  • 5 dl vatten
  • 500 gram grovt rågmjöl

Dag 2

  • 200 gram vetemjöl
  • 25 gram jäst
  • 12 gram salt
  • 15 gram olja

Gör så här:

Blanda surdegen, vatten och rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur under natten, täckt med en bakduk.

Knåda i jäst, vetemjöl, salt och olja och knåda fem minuter till en slät deg. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken. Cirka 60 minuter.

Dela i 13 bitar på 100 gram. Forma till runda stycken och låt vila några minuter på bakbordet innan de kavlas ut i mjöl. Kavla till tallrikstora bitar med kruskavel eller nagga med gaffel.

Låt bröden jäsa på plåt cirka 20 minuter.

Baka av bröden i övre delen av ugnen i 200 grader, 10-12 minuter. Det kan vara svårt att hitta rätt temperatur och tid, bröden är tunna och lätta att bränna. Prova dig fram till rätt värme för din ugn!

Låt bröden svalna på galler och förvara luftigt och torrt. (Inte i plastpåse!)

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se