Korvbröd

Du har allt att vinna på hembakade korvbröd! Innehållet, utseendet och en fantastiskt mycket bättre smak. Mjuka korvbröd var det här!

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 125 gram rumsvarmt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 16 dl vetemjöl, gärna special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt sockret och hälften av vetemjölet och knåda till en slät deg. Knåda i smöret/ margarinet och resten av mjölet tills du får en slät deg som släpper från bunken. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt saltet och kör ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 bitar, för stora korvbröd, 45 bitar för mellanstora och 60 bitar för bröd till prinskorvar.

Rulla ut till avlånga, smala bröd och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Tänk på att bröden jäser, de ska vara ganska smala.

Låt korvbröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, 40-60 minuter.

Baka av bröden i 225-250 grader i 8-10 minuter. Väljer du den största storleken så sikta på 10-12 minuters gräddning, den minsta storleken 6-8 minuter. Bröden ska vara genombakade, men se upp så du inte gräddar för länge, då blir de torra.

Låt svalna på galler under bakduk så torkar bröden inte lika snabbt på ytan.

Korvbröd ska vara mjuka: Förvara lufttätt i plastpåse. Går fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 januari 2016

Alldeles för mycket mjöl i det receptet.

Kommentar av maha
7 maj 2011

hej

jättifint

Kommentar av Ulla, fritidspedagog.
2 februari 2011

Det här låter härligt med hembakade korvbröd. Det ska få bli en sportlovsaktivitet på fritids nu v. 7 på mitt fritids. Sen grillar vi korv på eftermiddagen.


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se