Korvbröd

Du har allt att vinna på hembakade korvbröd! Innehållet, utseendet och en fantastiskt mycket bättre smak. Mjuka korvbröd var det här!

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 125 gram rumsvarmt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 16 dl vetemjöl, gärna special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt sockret och hälften av vetemjölet och knåda till en slät deg. Knåda i smöret/ margarinet och resten av mjölet tills du får en slät deg som släpper från bunken. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt saltet och kör ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 bitar, för stora korvbröd, 45 bitar för mellanstora och 60 bitar för bröd till prinskorvar.

Rulla ut till avlånga, smala bröd och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Tänk på att bröden jäser, de ska vara ganska smala.

Låt korvbröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, 40-60 minuter.

Baka av bröden i 225-250 grader i 8-10 minuter. Väljer du den största storleken så sikta på 10-12 minuters gräddning, den minsta storleken 6-8 minuter. Bröden ska vara genombakade, men se upp så du inte gräddar för länge, då blir de torra.

Låt svalna på galler under bakduk så torkar bröden inte lika snabbt på ytan.

Korvbröd ska vara mjuka: Förvara lufttätt i plastpåse. Går fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 januari 2016

Alldeles för mycket mjöl i det receptet.

Kommentar av maha
7 maj 2011

hej

jättifint

Kommentar av Ulla, fritidspedagog.
2 februari 2011

Det här låter härligt med hembakade korvbröd. Det ska få bli en sportlovsaktivitet på fritids nu v. 7 på mitt fritids. Sen grillar vi korv på eftermiddagen.


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

Enklaste vägen till att bjuda hela trappuppgången, tjocka släkten eller studiegruppen på fika går som bekant via långpannan. Fyll den med juliga smaker av rikt chokladiga pepparkaksbrownies med både tranbär och kokos eller med äppelkaka smaksatt med ingefära, nejlika, kardemumma och kanel - några av våra viktigaste julkryddor. Känns det för tidigt att börja med stora julbaket redan nu är genvägen att smygstarta julens smaker i en riktigt saftig, generös kaka.

 julkakor.se