Korvbröd

Du har allt att vinna på hembakade korvbröd! Innehållet, utseendet och en fantastiskt mycket bättre smak. Mjuka korvbröd var det här!

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 125 gram rumsvarmt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 16 dl vetemjöl, gärna special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt sockret och hälften av vetemjölet och knåda till en slät deg. Knåda i smöret/ margarinet och resten av mjölet tills du får en slät deg som släpper från bunken. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt saltet och kör ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 bitar, för stora korvbröd, 45 bitar för mellanstora och 60 bitar för bröd till prinskorvar.

Rulla ut till avlånga, smala bröd och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Tänk på att bröden jäser, de ska vara ganska smala.

Låt korvbröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, 40-60 minuter.

Baka av bröden i 225-250 grader i 8-10 minuter. Väljer du den största storleken så sikta på 10-12 minuters gräddning, den minsta storleken 6-8 minuter. Bröden ska vara genombakade, men se upp så du inte gräddar för länge, då blir de torra.

Låt svalna på galler under bakduk så torkar bröden inte lika snabbt på ytan.

Korvbröd ska vara mjuka: Förvara lufttätt i plastpåse. Går fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 januari 2016

Alldeles för mycket mjöl i det receptet.

Kommentar av maha
7 maj 2011

hej

jättifint

Kommentar av Ulla, fritidspedagog.
2 februari 2011

Det här låter härligt med hembakade korvbröd. Det ska få bli en sportlovsaktivitet på fritids nu v. 7 på mitt fritids. Sen grillar vi korv på eftermiddagen.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se