Korvbröd

Du har allt att vinna på hembakade korvbröd! Innehållet, utseendet och en fantastiskt mycket bättre smak. Mjuka korvbröd var det här!

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 125 gram rumsvarmt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 16 dl vetemjöl, gärna special
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt sockret och hälften av vetemjölet och knåda till en slät deg. Knåda i smöret/ margarinet och resten av mjölet tills du får en slät deg som släpper från bunken. Knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt saltet och kör ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 bitar, för stora korvbröd, 45 bitar för mellanstora och 60 bitar för bröd till prinskorvar.

Rulla ut till avlånga, smala bröd och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Tänk på att bröden jäser, de ska vara ganska smala.

Låt korvbröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, 40-60 minuter.

Baka av bröden i 225-250 grader i 8-10 minuter. Väljer du den största storleken så sikta på 10-12 minuters gräddning, den minsta storleken 6-8 minuter. Bröden ska vara genombakade, men se upp så du inte gräddar för länge, då blir de torra.

Låt svalna på galler under bakduk så torkar bröden inte lika snabbt på ytan.

Korvbröd ska vara mjuka: Förvara lufttätt i plastpåse. Går fint att frysa!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
5 januari 2016

Alldeles för mycket mjöl i det receptet.

Kommentar av maha
7 maj 2011

hej

jättifint

Kommentar av Ulla, fritidspedagog.
2 februari 2011

Det här låter härligt med hembakade korvbröd. Det ska få bli en sportlovsaktivitet på fritids nu v. 7 på mitt fritids. Sen grillar vi korv på eftermiddagen.


Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu