Lätt syrat bröd med klippt råg

Ett härligt bröd med fin skorpa! Passar perfekt med goda ostar, eller som tilltugg till soppan!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 25 gram jäst
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl rapsolja
  • 200 gram rågsurdeg*
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 100 gram klippt råg
  • 1300 gram vetemjöl, gärna special
  • 15 gram salt

Gör så här:

Lös jästen, surdegen, sirap, olja, klippt råg och rågmjölet i det kalla vattnet.

Knåda i vetemjölet och knåda i 10 minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda limpor och låt vila i fem minuter.

Forma bröden till avlånga limpor. Vänd i mjöl och sätt av tre limpor på varje plåt.

Snitta bröden med en vass kniv och låt jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter. Bröden ska ha jäst upp ordentligt men inte börjat flyta ut eller spricka upp.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna eller stor ugnsplåt med vatten i botten av ugnen. När bröden sätts in ska ugnen vara fylld av ånga (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Sänk temperaturen efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 30-35 minuter.

Låt svalna på galler, utan bakduk så bevarar bröden sin skorpa.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sara
11 november 2010

Ett gott och snyggt bröd! Jag gillar den knapriga ytan...


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se