![]() ![]() Lätt syrat bröd med klippt rågEtt härligt bröd med fin skorpa! Passar perfekt med goda ostar, eller som tilltugg till soppan! Du behöver
Gör så här:Lös jästen, surdegen, sirap, olja, klippt råg och rågmjölet i det kalla vattnet. Knåda i vetemjölet och knåda i 10 minuter med degblandare/ hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda limpor och låt vila i fem minuter. Forma bröden till avlånga limpor. Vänd i mjöl och sätt av tre limpor på varje plåt. Snitta bröden med en vass kniv och låt jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter. Bröden ska ha jäst upp ordentligt men inte börjat flyta ut eller spricka upp. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna eller stor ugnsplåt med vatten i botten av ugnen. När bröden sätts in ska ugnen vara fylld av ånga (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!). Sänk temperaturen efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 30-35 minuter. Låt svalna på galler, utan bakduk så bevarar bröden sin skorpa.
* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd. Dag 1. Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung. Dag3. Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas. ![]() ![]() ![]()
|
|
Ett gott och snyggt bröd! Jag gillar den knapriga ytan...