Lätt syrat bröd med klippt råg

Ett härligt bröd med fin skorpa! Passar perfekt med goda ostar, eller som tilltugg till soppan!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 25 gram jäst
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl rapsolja
  • 200 gram rågsurdeg*
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 100 gram klippt råg
  • 1300 gram vetemjöl, gärna special
  • 15 gram salt

Gör så här:

Lös jästen, surdegen, sirap, olja, klippt råg och rågmjölet i det kalla vattnet.

Knåda i vetemjölet och knåda i 10 minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda limpor och låt vila i fem minuter.

Forma bröden till avlånga limpor. Vänd i mjöl och sätt av tre limpor på varje plåt.

Snitta bröden med en vass kniv och låt jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter. Bröden ska ha jäst upp ordentligt men inte börjat flyta ut eller spricka upp.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna eller stor ugnsplåt med vatten i botten av ugnen. När bröden sätts in ska ugnen vara fylld av ånga (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Sänk temperaturen efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 30-35 minuter.

Låt svalna på galler, utan bakduk så bevarar bröden sin skorpa.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sara
11 november 2010

Ett gott och snyggt bröd! Jag gillar den knapriga ytan...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

bakapizza.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...