Lätt syrat bröd med klippt råg

Ett härligt bröd med fin skorpa! Passar perfekt med goda ostar, eller som tilltugg till soppan!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 25 gram jäst
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl rapsolja
  • 200 gram rågsurdeg*
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 100 gram klippt råg
  • 1300 gram vetemjöl, gärna special
  • 15 gram salt

Gör så här:

Lös jästen, surdegen, sirap, olja, klippt råg och rågmjölet i det kalla vattnet.

Knåda i vetemjölet och knåda i 10 minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda limpor och låt vila i fem minuter.

Forma bröden till avlånga limpor. Vänd i mjöl och sätt av tre limpor på varje plåt.

Snitta bröden med en vass kniv och låt jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter. Bröden ska ha jäst upp ordentligt men inte börjat flyta ut eller spricka upp.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna eller stor ugnsplåt med vatten i botten av ugnen. När bröden sätts in ska ugnen vara fylld av ånga (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Sänk temperaturen efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 30-35 minuter.

Låt svalna på galler, utan bakduk så bevarar bröden sin skorpa.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sara
11 november 2010

Ett gott och snyggt bröd! Jag gillar den knapriga ytan...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

Texmex-inspirerade smaker har tagit svenskarna med storm och gör tacopaj till en favorit hos många. Den klassiska köttfärspajen kan bli riktigt kryddig på fler sätt - med smakrik fetaost och kryddstark korv mer än motsvarar den förväntningarna.

Blir momenten i tillagningen för många? För att laga kryddig korvpaj behöver du bara fräsa svamp och lök och vispa samman en äggstanning. Låt pajen sköta sig själv i ugnen och njut av riktigt god mat mitt i veckan!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...