Lätt syrat bröd med klippt råg

Ett härligt bröd med fin skorpa! Passar perfekt med goda ostar, eller som tilltugg till soppan!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 25 gram jäst
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl rapsolja
  • 200 gram rågsurdeg*
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 100 gram klippt råg
  • 1300 gram vetemjöl, gärna special
  • 15 gram salt

Gör så här:

Lös jästen, surdegen, sirap, olja, klippt råg och rågmjölet i det kalla vattnet.

Knåda i vetemjölet och knåda i 10 minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda limpor och låt vila i fem minuter.

Forma bröden till avlånga limpor. Vänd i mjöl och sätt av tre limpor på varje plåt.

Snitta bröden med en vass kniv och låt jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter. Bröden ska ha jäst upp ordentligt men inte börjat flyta ut eller spricka upp.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna eller stor ugnsplåt med vatten i botten av ugnen. När bröden sätts in ska ugnen vara fylld av ånga (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Sänk temperaturen efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 30-35 minuter.

Låt svalna på galler, utan bakduk så bevarar bröden sin skorpa.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sara
11 november 2010

Ett gott och snyggt bröd! Jag gillar den knapriga ytan...


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se


Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

Nybakat bröd till frukost är en lyx som de flesta kan unna sig någon gång då och då. Ofta vill vi att det ska gå snabbt och lätt att baka för att det ska bli av på morgonen. Prova ett nytt recept på lättbakade yoghurtbitar som inte behöver rullas till bullar utan skärs i bitar. Lättbakat och gott, men samtidigt fiberrikt. Med rågmjöl och kruskakli får bullarna en fin och rund rågsmak.

Servera med smör, ost och honung. En kanna Earl Grey, favorittekoppen och morgontidningen...

Och skulle du få smak på nybakat så finns det fler recept på goda bullar att prova på.

Godare morgon!

 frukostbullar.se