Luftigt dinkelbröd

Dinkelbröd är alltid tacksamt att baka! Goda, vackra bröd som brukar lyckas bra. Här ett enkelt recept med god, lite nötig smak av dinkel.

Du behöver

Fördeg

  • 300 gram (3 dl) vatten
  • 300 gram vetemjöl
  • 50 gram surdeg eller 5 gram jäst

Bortgöring

  • 25 gram jäst
  • 500 gram (5 dl) vatten
  • 600 gram fullkornsdinkelmjöl
  • 400 gram vetemjöl
  • 25 gram rapsolja
  • 15 gram salt (3 tsk)

Gör så här:

4 limpor

Fördeg:

Blanda en fördeg av vatten, jäst och vetemjöl. Låt jäsa varm i några timmar tills den har jäst upp ordentligt. Eller jäs i kyl över natten.

Huvuddegen:

Lös jästen i vattnet. Blanda i fördegen, olja och dinkelmjöl. Knåda i vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 35-40 minuter i bunken, under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till runda bitar och låt vila i några minuter. Forma till avlånga limpor och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Sätt en långpanna eller form med vatten i ungen, värm till 250 grader. Sätt in bröden(OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Efter fem minuter tas braspannan ut och värmen sänks till 200 grader. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter.

Låt svalna något på galler. Pensla eller spruta på vatten på de varma bröden för att få en snyggare yta.

Ett bröd som passar utmärkt till soppor, på en buffé och som bröd till smakrika grytor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne
20 februari 2011

dinkelbrödet blev jätte bra ska baka det fler gånger

Kommentar av yvonne
20 februari 2011

håller på att baka dinkelbrödet nu hoppas att det blir bra

Kommentar av signe
25 april 2010

det godast bröd jag någinsin ätit/bakat!

Kommentar av Rickard
7 maj 2010

Superbra recept! Ett lätt bröd att baka och det smakar riktigt bra. I kväll ska vi ha det till soppa. Rekommenderas!

Kommentar av osignerat
8 juli 2010

Mycket gott och mättande bröd!

Rena lyxen att ha med sig till jobbet!

Kommentar av Jenny
4 augusti 2010

Ett väldigt gott bröd. Limporna jäste fint och smakade ljuvligt.

Jag tillsatte lite linfrön och hackade, torkade aprikoser i degen.

Minskade gräddningstiden något också. Istället för 5+30 minuter tyckte jag att det räckte med ca 5+20 (97 grader temp i brödet) Beror väl antagligen mycket på ugnen.

Kommer garanterat att baka efter detta recept igen!

Kommentar av Anna
2 september 2010

Jättegott bröd, enkelt och bra recept.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se

Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

cheesecake.nu


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...