Luftigt dinkelbröd

Dinkelbröd är alltid tacksamt att baka! Goda, vackra bröd som brukar lyckas bra. Här ett enkelt recept med god, lite nötig smak av dinkel.

Du behöver

Fördeg

  • 300 gram (3 dl) vatten
  • 300 gram vetemjöl
  • 50 gram surdeg eller 5 gram jäst

Bortgöring

  • 25 gram jäst
  • 500 gram (5 dl) vatten
  • 600 gram fullkornsdinkelmjöl
  • 400 gram vetemjöl
  • 25 gram rapsolja
  • 15 gram salt (3 tsk)

Gör så här:

4 limpor

Fördeg:

Blanda en fördeg av vatten, jäst och vetemjöl. Låt jäsa varm i några timmar tills den har jäst upp ordentligt. Eller jäs i kyl över natten.

Huvuddegen:

Lös jästen i vattnet. Blanda i fördegen, olja och dinkelmjöl. Knåda i vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 35-40 minuter i bunken, under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till runda bitar och låt vila i några minuter. Forma till avlånga limpor och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Sätt en långpanna eller form med vatten i ungen, värm till 250 grader. Sätt in bröden(OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Efter fem minuter tas braspannan ut och värmen sänks till 200 grader. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter.

Låt svalna något på galler. Pensla eller spruta på vatten på de varma bröden för att få en snyggare yta.

Ett bröd som passar utmärkt till soppor, på en buffé och som bröd till smakrika grytor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne
20 februari 2011

dinkelbrödet blev jätte bra ska baka det fler gånger

Kommentar av yvonne
20 februari 2011

håller på att baka dinkelbrödet nu hoppas att det blir bra

Kommentar av signe
25 april 2010

det godast bröd jag någinsin ätit/bakat!

Kommentar av Rickard
7 maj 2010

Superbra recept! Ett lätt bröd att baka och det smakar riktigt bra. I kväll ska vi ha det till soppa. Rekommenderas!

Kommentar av osignerat
8 juli 2010

Mycket gott och mättande bröd!

Rena lyxen att ha med sig till jobbet!

Kommentar av Jenny
4 augusti 2010

Ett väldigt gott bröd. Limporna jäste fint och smakade ljuvligt.

Jag tillsatte lite linfrön och hackade, torkade aprikoser i degen.

Minskade gräddningstiden något också. Istället för 5+30 minuter tyckte jag att det räckte med ca 5+20 (97 grader temp i brödet) Beror väl antagligen mycket på ugnen.

Kommer garanterat att baka efter detta recept igen!

Kommentar av Anna
2 september 2010

Jättegott bröd, enkelt och bra recept.


Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

kladdkakor.se


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se