Luftigt dinkelbröd

Dinkelbröd är alltid tacksamt att baka! Goda, vackra bröd som brukar lyckas bra. Här ett enkelt recept med god, lite nötig smak av dinkel.

Du behöver

Fördeg

  • 300 gram (3 dl) vatten
  • 300 gram vetemjöl
  • 50 gram surdeg eller 5 gram jäst

Bortgöring

  • 25 gram jäst
  • 500 gram (5 dl) vatten
  • 600 gram fullkornsdinkelmjöl
  • 400 gram vetemjöl
  • 25 gram rapsolja
  • 15 gram salt (3 tsk)

Gör så här:

4 limpor

Fördeg:

Blanda en fördeg av vatten, jäst och vetemjöl. Låt jäsa varm i några timmar tills den har jäst upp ordentligt. Eller jäs i kyl över natten.

Huvuddegen:

Lös jästen i vattnet. Blanda i fördegen, olja och dinkelmjöl. Knåda i vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 35-40 minuter i bunken, under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till runda bitar och låt vila i några minuter. Forma till avlånga limpor och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Sätt en långpanna eller form med vatten i ungen, värm till 250 grader. Sätt in bröden(OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Efter fem minuter tas braspannan ut och värmen sänks till 200 grader. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter.

Låt svalna något på galler. Pensla eller spruta på vatten på de varma bröden för att få en snyggare yta.

Ett bröd som passar utmärkt till soppor, på en buffé och som bröd till smakrika grytor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne
20 februari 2011

dinkelbrödet blev jätte bra ska baka det fler gånger

Kommentar av yvonne
20 februari 2011

håller på att baka dinkelbrödet nu hoppas att det blir bra

Kommentar av signe
25 april 2010

det godast bröd jag någinsin ätit/bakat!

Kommentar av Rickard
7 maj 2010

Superbra recept! Ett lätt bröd att baka och det smakar riktigt bra. I kväll ska vi ha det till soppa. Rekommenderas!

Kommentar av osignerat
8 juli 2010

Mycket gott och mättande bröd!

Rena lyxen att ha med sig till jobbet!

Kommentar av Jenny
4 augusti 2010

Ett väldigt gott bröd. Limporna jäste fint och smakade ljuvligt.

Jag tillsatte lite linfrön och hackade, torkade aprikoser i degen.

Minskade gräddningstiden något också. Istället för 5+30 minuter tyckte jag att det räckte med ca 5+20 (97 grader temp i brödet) Beror väl antagligen mycket på ugnen.

Kommer garanterat att baka efter detta recept igen!

Kommentar av Anna
2 september 2010

Jättegott bröd, enkelt och bra recept.


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se


Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

En bra start tycks kunna påverka hela dagen. Och få saker får en på lika bra humör som nybakat bröd till frukost! Njut av mjuka tekakor med smör och god hårdost. Baka franskbrödbullar och servera med favoritmarmeladen och hela kannan nybryggt te.

Vill du stila lite extra bakar du egna bagels till långfrukosten. Eller steker en rejäl hög med amerikanska pannkakor...

Inte hunnit förbereda bakandet och eller för morgontrött för större projekt? Det finns alltid scones av många slag. Rykande nygräddade är de en minst lika god start på dagen!

 frukostbullar.se