Luftigt dinkelbröd

Dinkelbröd är alltid tacksamt att baka! Goda, vackra bröd som brukar lyckas bra. Här ett enkelt recept med god, lite nötig smak av dinkel.

Du behöver

Fördeg

  • 300 gram (3 dl) vatten
  • 300 gram vetemjöl
  • 50 gram surdeg eller 5 gram jäst

Bortgöring

  • 25 gram jäst
  • 500 gram (5 dl) vatten
  • 600 gram fullkornsdinkelmjöl
  • 400 gram vetemjöl
  • 25 gram rapsolja
  • 15 gram salt (3 tsk)

Gör så här:

4 limpor

Fördeg:

Blanda en fördeg av vatten, jäst och vetemjöl. Låt jäsa varm i några timmar tills den har jäst upp ordentligt. Eller jäs i kyl över natten.

Huvuddegen:

Lös jästen i vattnet. Blanda i fördegen, olja och dinkelmjöl. Knåda i vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 35-40 minuter i bunken, under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till runda bitar och låt vila i några minuter. Forma till avlånga limpor och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Sätt en långpanna eller form med vatten i ungen, värm till 250 grader. Sätt in bröden(OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Efter fem minuter tas braspannan ut och värmen sänks till 200 grader. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter.

Låt svalna något på galler. Pensla eller spruta på vatten på de varma bröden för att få en snyggare yta.

Ett bröd som passar utmärkt till soppor, på en buffé och som bröd till smakrika grytor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne
20 februari 2011

dinkelbrödet blev jätte bra ska baka det fler gånger

Kommentar av yvonne
20 februari 2011

håller på att baka dinkelbrödet nu hoppas att det blir bra

Kommentar av signe
25 april 2010

det godast bröd jag någinsin ätit/bakat!

Kommentar av Rickard
7 maj 2010

Superbra recept! Ett lätt bröd att baka och det smakar riktigt bra. I kväll ska vi ha det till soppa. Rekommenderas!

Kommentar av osignerat
8 juli 2010

Mycket gott och mättande bröd!

Rena lyxen att ha med sig till jobbet!

Kommentar av Jenny
4 augusti 2010

Ett väldigt gott bröd. Limporna jäste fint och smakade ljuvligt.

Jag tillsatte lite linfrön och hackade, torkade aprikoser i degen.

Minskade gräddningstiden något också. Istället för 5+30 minuter tyckte jag att det räckte med ca 5+20 (97 grader temp i brödet) Beror väl antagligen mycket på ugnen.

Kommer garanterat att baka efter detta recept igen!

Kommentar av Anna
2 september 2010

Jättegott bröd, enkelt och bra recept.


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se