Ostbröd i långpanna

Ett snabbt och gott bröd som passar fint som tilltugg till mat eller på buffén.

Du behöver

Deg

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 650 g manitoba cream eller vetemjöl special
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt, 12 g

Fyllning

  • 2 dl lagrad prästost, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl sesamfrön

Gör så här:

Den här degen ska vara vek, det vill säga, den ska vara så lös att den kan hällas ner i plåten utan att formas till ett bröd.

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i degen tillsammans med hälften av sesamfröna.

Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Tillsätt 1,5 dl av osten och knåda försiktigt ner den.

Låt degen vila cirka 10 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång.

Klä en långpannan med bakplåtspapper. Strö mjöl i botten och häll ut degen, tryck ut den jämnt i hela pannan med mjölade händer.

Strö ut osten jämnt på hela brödet och avsluta med att strö sesamfrön över osten.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 10 minuter.

Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
25 februari 2012

Tapio här..Fick sätta 3 Dl mer vatten. det räckte mad 2 tsk salt..

Kommentar av Cibbe
25 maj 2011

Stämmer verkligen receptet? Jag var tvungen att andvända i alla fall en dl extra vatten för att det inte skulle torrt. Får inte heller mängden salt att stämma. Tolv gram salt blir i alla fall 4 tsk, för dem ska väl vara rågade?


Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

Håll dig borta från butikens tacohylla till helgen! Hemlagade tortillas och tillbehör höjer tacokvällen till helt nya höjder. Det blir billigare, fräschare och du slipper otrevliga tillsatser. Dessutom är det lätt! Bästa tomatsalsan, bönsalsan eller köttfärssåsen ordnar du enkelt hemma. Och visst kan du göra egna tortillas att rulla till wraps, enchiladas eller quesadillas! Vi lovar en godare tacokväll.

 tacorecept.nu