Ostbröd i långpanna

Ett snabbt och gott bröd som passar fint som tilltugg till mat eller på buffén.

Du behöver

Deg

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 650 g manitoba cream eller vetemjöl special
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt, 12 g

Fyllning

  • 2 dl lagrad prästost, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl sesamfrön

Gör så här:

Den här degen ska vara vek, det vill säga, den ska vara så lös att den kan hällas ner i plåten utan att formas till ett bröd.

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i degen tillsammans med hälften av sesamfröna.

Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Tillsätt 1,5 dl av osten och knåda försiktigt ner den.

Låt degen vila cirka 10 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång.

Klä en långpannan med bakplåtspapper. Strö mjöl i botten och häll ut degen, tryck ut den jämnt i hela pannan med mjölade händer.

Strö ut osten jämnt på hela brödet och avsluta med att strö sesamfrön över osten.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 10 minuter.

Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
25 februari 2012

Tapio här..Fick sätta 3 Dl mer vatten. det räckte mad 2 tsk salt..

Kommentar av Cibbe
25 maj 2011

Stämmer verkligen receptet? Jag var tvungen att andvända i alla fall en dl extra vatten för att det inte skulle torrt. Får inte heller mängden salt att stämma. Tolv gram salt blir i alla fall 4 tsk, för dem ska väl vara rågade?


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se


Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

Bagels är ringformade bröd som får sin speciella karaktär av att först kokas och sedan gräddas i ugn. Med matiga fyllningar passar amerikanska bagels fint som frukost, till lunch eller i picknickkorgen.

En klassisk bagel fylls gärna med färskost, smaksatt med pepparrot. Elvis sägs ha älskat jordnötssmör och sylt men den som tar ett säkert kort väljer bagels fyllda med brie eller matiga bagels med avokado och keso. Oavsett fyllning imponerar du garanterat med hembakade bagels!

 bagelsrecept.se