Ostbröd i långpanna

Ett snabbt och gott bröd som passar fint som tilltugg till mat eller på buffén.

Du behöver

Deg

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 650 g manitoba cream eller vetemjöl special
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt, 12 g

Fyllning

  • 2 dl lagrad prästost, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl sesamfrön

Gör så här:

Den här degen ska vara vek, det vill säga, den ska vara så lös att den kan hällas ner i plåten utan att formas till ett bröd.

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i degen tillsammans med hälften av sesamfröna.

Knåda med matberedare/ degblandare i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Tillsätt 1,5 dl av osten och knåda försiktigt ner den.

Låt degen vila cirka 10 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång.

Klä en långpannan med bakplåtspapper. Strö mjöl i botten och häll ut degen, tryck ut den jämnt i hela pannan med mjölade händer.

Strö ut osten jämnt på hela brödet och avsluta med att strö sesamfrön över osten.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 10 minuter.

Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
25 februari 2012

Tapio här..Fick sätta 3 Dl mer vatten. det räckte mad 2 tsk salt..

Kommentar av Cibbe
25 maj 2011

Stämmer verkligen receptet? Jag var tvungen att andvända i alla fall en dl extra vatten för att det inte skulle torrt. Får inte heller mängden salt att stämma. Tolv gram salt blir i alla fall 4 tsk, för dem ska väl vara rågade?


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se