Pitabröd

Pitabröd är platta, runda bröd som går att fylla med många goda fyllningar. Lättare att baka än de ser ut! Och mycket godare än färdigköpta...

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 1/2 msk socker
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

20 stycken

Värm vattnet fingervarmt och lös jästen i det. Tillsätt sockret, saltet och knåda in vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent. Knåda i tio minuter eller tills degen är elastisk.

Låt degen jäsa i bunken i cirka 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i 20 lika stora bitar. Rundriv, forma till bullar som du tummar eller kavlar ut tunt.

Värm ugnen med en plåt i till 275 grader. Lägg pitabröden på den varma plåten och grädda i cirka 4 minuter. Bröden kommer att "blåsa upp sig" i ugnen och bilda en ficka i mitten. OBS! Passa bröden mycket noga... Det krävs nästan att du tittar på dem hela tiden, de är lätt att bränna ytan.

Låt svalna något på galler innan servering. Bröden kan antingen skäras med en skåra och fyllas eller delas i halvor och fyllas.

Det går fint att frysa pitabröd. Tina och värm försiktigt i ugn i 125-150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
10 juli 2013

Kan man knåda degen för hand äger ingen hushållsassistent nämligen....

Redaktionens kommentar
Självklart! Kavla upp ärmarna bara.
Kommentar av osignerat
16 december 2011

Jag tycker detta recept ljuger lite när det står att det ska bli 20 stycken. Den första plåten jag gjorde, med storlek som enligt receptet (20 st) blev jättesmå. Dubblade därför storleken på den andra plåten och då tycker jag de blev mer lagom! :) Ska snart prova hur smaken blev ;)

Kommentar av osignerat
10 november 2011

Ska testa ! :D

Kommentar av lina
21 mars 2010

super gott...och enkelt :)

Hade kyckling inne i min pitabrod...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

Fredagsmys är ett måste för att varva ner efter veckan. En tacokväll med hemgjord bönsalsa, egen tacokrydda och god köttfärssås räcker utmärkt.

Varma quesadillas eller enchiladas är snabbt ordnade och med vitlökssås eller en god guacamole till är vi nära fredagsmysets himmelrike.

Vill du höja ribban ännu en bit? Allra godast blir det förstås med hembakade tortillas! 

 tacorecept.nu