Pitabröd

Pitabröd är platta, runda bröd som går att fylla med många goda fyllningar. Lättare att baka än de ser ut! Och mycket godare än färdigköpta...

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 1/2 msk socker
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

20 stycken

Värm vattnet fingervarmt och lös jästen i det. Tillsätt sockret, saltet och knåda in vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent. Knåda i tio minuter eller tills degen är elastisk.

Låt degen jäsa i bunken i cirka 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i 20 lika stora bitar. Rundriv, forma till bullar som du tummar eller kavlar ut tunt.

Värm ugnen med en plåt i till 275 grader. Lägg pitabröden på den varma plåten och grädda i cirka 4 minuter. Bröden kommer att "blåsa upp sig" i ugnen och bilda en ficka i mitten. OBS! Passa bröden mycket noga... Det krävs nästan att du tittar på dem hela tiden, de är lätt att bränna ytan.

Låt svalna något på galler innan servering. Bröden kan antingen skäras med en skåra och fyllas eller delas i halvor och fyllas.

Det går fint att frysa pitabröd. Tina och värm försiktigt i ugn i 125-150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
10 juli 2013

Kan man knåda degen för hand äger ingen hushållsassistent nämligen....

Redaktionens kommentar
Självklart! Kavla upp ärmarna bara.
Kommentar av osignerat
16 december 2011

Jag tycker detta recept ljuger lite när det står att det ska bli 20 stycken. Den första plåten jag gjorde, med storlek som enligt receptet (20 st) blev jättesmå. Dubblade därför storleken på den andra plåten och då tycker jag de blev mer lagom! :) Ska snart prova hur smaken blev ;)

Kommentar av osignerat
10 november 2011

Ska testa ! :D

Kommentar av lina
21 mars 2010

super gott...och enkelt :)

Hade kyckling inne i min pitabrod...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...