Pitabröd

Pitabröd är platta, runda bröd som går att fylla med många goda fyllningar. Lättare att baka än de ser ut! Och mycket godare än färdigköpta...

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 1/2 msk socker
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

20 stycken

Värm vattnet fingervarmt och lös jästen i det. Tillsätt sockret, saltet och knåda in vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent. Knåda i tio minuter eller tills degen är elastisk.

Låt degen jäsa i bunken i cirka 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i 20 lika stora bitar. Rundriv, forma till bullar som du tummar eller kavlar ut tunt.

Värm ugnen med en plåt i till 275 grader. Lägg pitabröden på den varma plåten och grädda i cirka 4 minuter. Bröden kommer att "blåsa upp sig" i ugnen och bilda en ficka i mitten. OBS! Passa bröden mycket noga... Det krävs nästan att du tittar på dem hela tiden, de är lätt att bränna ytan.

Låt svalna något på galler innan servering. Bröden kan antingen skäras med en skåra och fyllas eller delas i halvor och fyllas.

Det går fint att frysa pitabröd. Tina och värm försiktigt i ugn i 125-150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
10 juli 2013

Kan man knåda degen för hand äger ingen hushållsassistent nämligen....

Redaktionens kommentar
Självklart! Kavla upp ärmarna bara.
Kommentar av osignerat
16 december 2011

Jag tycker detta recept ljuger lite när det står att det ska bli 20 stycken. Den första plåten jag gjorde, med storlek som enligt receptet (20 st) blev jättesmå. Dubblade därför storleken på den andra plåten och då tycker jag de blev mer lagom! :) Ska snart prova hur smaken blev ;)

Kommentar av osignerat
10 november 2011

Ska testa ! :D

Kommentar av lina
21 mars 2010

super gott...och enkelt :)

Hade kyckling inne i min pitabrod...


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se