Pitabröd

Pitabröd är platta, runda bröd som går att fylla med många goda fyllningar. Lättare att baka än de ser ut! Och mycket godare än färdigköpta...

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 1/2 msk socker
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

20 stycken

Värm vattnet fingervarmt och lös jästen i det. Tillsätt sockret, saltet och knåda in vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent. Knåda i tio minuter eller tills degen är elastisk.

Låt degen jäsa i bunken i cirka 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i 20 lika stora bitar. Rundriv, forma till bullar som du tummar eller kavlar ut tunt.

Värm ugnen med en plåt i till 275 grader. Lägg pitabröden på den varma plåten och grädda i cirka 4 minuter. Bröden kommer att "blåsa upp sig" i ugnen och bilda en ficka i mitten. OBS! Passa bröden mycket noga... Det krävs nästan att du tittar på dem hela tiden, de är lätt att bränna ytan.

Låt svalna något på galler innan servering. Bröden kan antingen skäras med en skåra och fyllas eller delas i halvor och fyllas.

Det går fint att frysa pitabröd. Tina och värm försiktigt i ugn i 125-150 grader.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
10 juli 2013

Kan man knåda degen för hand äger ingen hushållsassistent nämligen....

Redaktionens kommentar
Självklart! Kavla upp ärmarna bara.
Kommentar av osignerat
16 december 2011

Jag tycker detta recept ljuger lite när det står att det ska bli 20 stycken. Den första plåten jag gjorde, med storlek som enligt receptet (20 st) blev jättesmå. Dubblade därför storleken på den andra plåten och då tycker jag de blev mer lagom! :) Ska snart prova hur smaken blev ;)

Kommentar av osignerat
10 november 2011

Ska testa ! :D

Kommentar av lina
21 mars 2010

super gott...och enkelt :)

Hade kyckling inne i min pitabrod...


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se