Pomeransbröd

Gott julbröd som håller sig mjukt och saftigt länge.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram rågmjöl
  • 5 dl vatten, 70 grader
  • 2 msk pomeransskal, mald

Huvuddeg

  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 750 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

4 limpor

Slå det varma vattnet över rågmjölet och pomeransen. Knåda ihop med degblandare till en lös deg och låt stå och svalna till rumstemperatur.

Tillsätt huvuddegen, kallt vatten, jäst, olja och sirap. Knåda i vetemjölet till du får en smidig deg.

Knåda degen i 10 minuter och tillsätt saltet. Knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölad yta och dela i fyra delar. Forma till runda limpor och snitta ytan med en vass kniv.

Låt bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, 40-50 minuter.

Sätt in bröden i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40 minuter. Pensla eller spruta gärna bröden med vatten när de kommer ur ugnen för en finare yta.

Går fint att frysa i plastpåse och håller sig färska länge i rumstemperatur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu


Småkakor

Nya småkakorna som alla kan baka!

Glöm kexpaketet: Enkla havrekakor kan alla baka!

Hembakat är alltid godast. Men ibland vill man bara ha något lättbakat utan att stå länge i köket. Småkakor är det perfekta allternativ till köpta kex eller torra bullar.
Klassiska syltkakor eller chokladbröd är alltid gott. Men prova ett nytt, lättbakat recept: Enkla havrekakor är superlätt att lyckas med. Dessutom både snabba och billiga, men framförallt goda! Eller så bakar du en variant på havrekakor med kardemumma och russin som omväxling. Gillar du kolakakor? Prova våra nya chokladkolakakor som är en blandning av kolakaka och chokladkaka. Eller kanske ett nytt recept på glutenfria havrekakor med kokos? Riktigt gott och lättbakat till fikat!

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...