Pomeransbröd

Gott julbröd som håller sig mjukt och saftigt länge.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram rågmjöl
  • 5 dl vatten, 70 grader
  • 2 msk pomeransskal, mald

Huvuddeg

  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 750 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

4 limpor

Slå det varma vattnet över rågmjölet och pomeransen. Knåda ihop med degblandare till en lös deg och låt stå och svalna till rumstemperatur.

Tillsätt huvuddegen, kallt vatten, jäst, olja och sirap. Knåda i vetemjölet till du får en smidig deg.

Knåda degen i 10 minuter och tillsätt saltet. Knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölad yta och dela i fyra delar. Forma till runda limpor och snitta ytan med en vass kniv.

Låt bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, 40-50 minuter.

Sätt in bröden i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40 minuter. Pensla eller spruta gärna bröden med vatten när de kommer ur ugnen för en finare yta.

Går fint att frysa i plastpåse och håller sig färska länge i rumstemperatur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se