Pomeransbröd

Gott julbröd som håller sig mjukt och saftigt länge.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram rågmjöl
  • 5 dl vatten, 70 grader
  • 2 msk pomeransskal, mald

Huvuddeg

  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 750 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

4 limpor

Slå det varma vattnet över rågmjölet och pomeransen. Knåda ihop med degblandare till en lös deg och låt stå och svalna till rumstemperatur.

Tillsätt huvuddegen, kallt vatten, jäst, olja och sirap. Knåda i vetemjölet till du får en smidig deg.

Knåda degen i 10 minuter och tillsätt saltet. Knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölad yta och dela i fyra delar. Forma till runda limpor och snitta ytan med en vass kniv.

Låt bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, 40-50 minuter.

Sätt in bröden i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40 minuter. Pensla eller spruta gärna bröden med vatten när de kommer ur ugnen för en finare yta.

Går fint att frysa i plastpåse och håller sig färska länge i rumstemperatur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se