Pomeransbröd

Gott julbröd som håller sig mjukt och saftigt länge.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram rågmjöl
  • 5 dl vatten, 70 grader
  • 2 msk pomeransskal, mald

Huvuddeg

  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 750 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

4 limpor

Slå det varma vattnet över rågmjölet och pomeransen. Knåda ihop med degblandare till en lös deg och låt stå och svalna till rumstemperatur.

Tillsätt huvuddegen, kallt vatten, jäst, olja och sirap. Knåda i vetemjölet till du får en smidig deg.

Knåda degen i 10 minuter och tillsätt saltet. Knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölad yta och dela i fyra delar. Forma till runda limpor och snitta ytan med en vass kniv.

Låt bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, 40-50 minuter.

Sätt in bröden i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40 minuter. Pensla eller spruta gärna bröden med vatten när de kommer ur ugnen för en finare yta.

Går fint att frysa i plastpåse och håller sig färska länge i rumstemperatur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se