Pomeransbröd

Gott julbröd som håller sig mjukt och saftigt länge.

Du behöver

Fördeg

  • 400 gram rågmjöl
  • 5 dl vatten, 70 grader
  • 2 msk pomeransskal, mald

Huvuddeg

  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 750 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

4 limpor

Slå det varma vattnet över rågmjölet och pomeransen. Knåda ihop med degblandare till en lös deg och låt stå och svalna till rumstemperatur.

Tillsätt huvuddegen, kallt vatten, jäst, olja och sirap. Knåda i vetemjölet till du får en smidig deg.

Knåda degen i 10 minuter och tillsätt saltet. Knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölad yta och dela i fyra delar. Forma till runda limpor och snitta ytan med en vass kniv.

Låt bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, 40-50 minuter.

Sätt in bröden i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40 minuter. Pensla eller spruta gärna bröden med vatten när de kommer ur ugnen för en finare yta.

Går fint att frysa i plastpåse och håller sig färska länge i rumstemperatur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se