Rågbaguette

God, lite grövre baguette som passar fint till osten!

Du behöver

Dag 1

  • 3 dl vatten
  • 300 gram vetemjöl special
  • 5 gram jäst

Dag 2

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 750 gram vetemjöl special
  • 2 msk olivolja
  • 15 gram salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen. Täck med plast eller handduk och ställ svalt över natten.

Dag 2,

Lös jästen i vattnet. Tillsätt fördegen och rågmjölet. Knåda i vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent.

Låt degen knåda i 10 minuter. Tillsätt saltet och oljan och knåda i ytterligare 10 minuter, tills du har en elastisk deg.

Låt degen vila i bunken i 30-40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt. Täck gärna med plast eller handduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i sex stycken lika stora bitar. Rulla till jämna bullar och låt dem vila i fem minuter.

Rulla ut till avlånga, smala baguetter och lägg på bakplåtspapper på plåten. Lägg tre baguetter på varje plåt och vecka bakplåtspappret så att det bildas åsar mellan bröden. (Detta för att hjälpa baguetterna att jäsa uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna.)

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-60 minuter. Det går utmärkt att jäsa dem längre tid i lägre temperatur.

Fyll botten på en långpanna med vatten, sätt den i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! Se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig!) och sänk temperaturen till 200 grader. Tag ut vattnet efter fem minuter. Grädda baguetterna ytterligare 20 minuter. Ytan ska vara knaprig och brödet ska kännas lätt när du lyfter det. En mjuk baguette är inte färdigbakad.

Låt bröden svalna på galler innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
25 augusti 2011

300 gram mjöl i dl är?

Kommentar av ashraf king
11 april 2011

hej bra :)

Kommentar av Johanna
10 november 2010

Supergott! Men jag använde vanligt vetemjöl och knappt 200 g till dag nr 2.

Kommentar av anki
13 september 2010

Hej!

Vad är vetemjöl special? Jag bor i Frankrike och vi har inget vetemjöl special men 45, 55 osv

Svar av Cecilia
16 februari 2012

Det är extra proteinrikt vetemjöl helt enkelt,men det kräver längre bearbetning av degen.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

Fisk är en god början till många rätter och i soppa gör den sig utmärkt. Förutom att fisk innehåller nyttiga fetter så ger den protein till låg fetthalt. Och mycket smak!

Prova ett nytt vardagsrecept med festsmak! En enkel och rejäl fisksoppa med kokosmjölk, som fungerar både en vardagskväll och som helgmat.

Servera med hembakat bröd förstås, kanske en baguette? Eller ett gott grahamsbröd?

Vi lovar en värmande höstmiddag!

 fisksoppa.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...