Rågbaguette

God, lite grövre baguette som passar fint till osten!

Du behöver

Dag 1

  • 3 dl vatten
  • 300 gram vetemjöl special
  • 5 gram jäst

Dag 2

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 750 gram vetemjöl special
  • 2 msk olivolja
  • 15 gram salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen. Täck med plast eller handduk och ställ svalt över natten.

Dag 2,

Lös jästen i vattnet. Tillsätt fördegen och rågmjölet. Knåda i vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent.

Låt degen knåda i 10 minuter. Tillsätt saltet och oljan och knåda i ytterligare 10 minuter, tills du har en elastisk deg.

Låt degen vila i bunken i 30-40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt. Täck gärna med plast eller handduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i sex stycken lika stora bitar. Rulla till jämna bullar och låt dem vila i fem minuter.

Rulla ut till avlånga, smala baguetter och lägg på bakplåtspapper på plåten. Lägg tre baguetter på varje plåt och vecka bakplåtspappret så att det bildas åsar mellan bröden. (Detta för att hjälpa baguetterna att jäsa uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna.)

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-60 minuter. Det går utmärkt att jäsa dem längre tid i lägre temperatur.

Fyll botten på en långpanna med vatten, sätt den i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! Se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig!) och sänk temperaturen till 200 grader. Tag ut vattnet efter fem minuter. Grädda baguetterna ytterligare 20 minuter. Ytan ska vara knaprig och brödet ska kännas lätt när du lyfter det. En mjuk baguette är inte färdigbakad.

Låt bröden svalna på galler innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
25 augusti 2011

300 gram mjöl i dl är?

Kommentar av ashraf king
11 april 2011

hej bra :)

Kommentar av Johanna
10 november 2010

Supergott! Men jag använde vanligt vetemjöl och knappt 200 g till dag nr 2.

Kommentar av anki
13 september 2010

Hej!

Vad är vetemjöl special? Jag bor i Frankrike och vi har inget vetemjöl special men 45, 55 osv

Svar av Cecilia
16 februari 2012

Det är extra proteinrikt vetemjöl helt enkelt,men det kräver längre bearbetning av degen.


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

Med frukt i desserten kan du äta gott och nyttigt på samma gång. En helt osötad fruktsmoothie med mandel kan du unna dig när som helst. Variera sylt och grädde till pannkakorna med att servera stekta äpplen med kanel och socker. Och vem tackar nej till en milkshake med banan och rik chokladsmak?

 fruktrecept.se