Rågbaguette

God, lite grövre baguette som passar fint till osten!

Du behöver

Dag 1

  • 3 dl vatten
  • 300 gram vetemjöl special
  • 5 gram jäst

Dag 2

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 750 gram vetemjöl special
  • 2 msk olivolja
  • 15 gram salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen. Täck med plast eller handduk och ställ svalt över natten.

Dag 2,

Lös jästen i vattnet. Tillsätt fördegen och rågmjölet. Knåda i vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent.

Låt degen knåda i 10 minuter. Tillsätt saltet och oljan och knåda i ytterligare 10 minuter, tills du har en elastisk deg.

Låt degen vila i bunken i 30-40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt. Täck gärna med plast eller handduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i sex stycken lika stora bitar. Rulla till jämna bullar och låt dem vila i fem minuter.

Rulla ut till avlånga, smala baguetter och lägg på bakplåtspapper på plåten. Lägg tre baguetter på varje plåt och vecka bakplåtspappret så att det bildas åsar mellan bröden. (Detta för att hjälpa baguetterna att jäsa uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna.)

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-60 minuter. Det går utmärkt att jäsa dem längre tid i lägre temperatur.

Fyll botten på en långpanna med vatten, sätt den i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! Se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig!) och sänk temperaturen till 200 grader. Tag ut vattnet efter fem minuter. Grädda baguetterna ytterligare 20 minuter. Ytan ska vara knaprig och brödet ska kännas lätt när du lyfter det. En mjuk baguette är inte färdigbakad.

Låt bröden svalna på galler innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
25 augusti 2011

300 gram mjöl i dl är?

Kommentar av ashraf king
11 april 2011

hej bra :)

Kommentar av Johanna
10 november 2010

Supergott! Men jag använde vanligt vetemjöl och knappt 200 g till dag nr 2.

Kommentar av anki
13 september 2010

Hej!

Vad är vetemjöl special? Jag bor i Frankrike och vi har inget vetemjöl special men 45, 55 osv

Svar av Cecilia
16 februari 2012

Det är extra proteinrikt vetemjöl helt enkelt,men det kräver längre bearbetning av degen.


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se