Rågbaguette

God, lite grövre baguette som passar fint till osten!

Du behöver

Dag 1

  • 3 dl vatten
  • 300 gram vetemjöl special
  • 5 gram jäst

Dag 2

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 750 gram vetemjöl special
  • 2 msk olivolja
  • 15 gram salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda ingredienserna till fördegen. Täck med plast eller handduk och ställ svalt över natten.

Dag 2,

Lös jästen i vattnet. Tillsätt fördegen och rågmjölet. Knåda i vetemjölet med degblandare/ hushållsassistent.

Låt degen knåda i 10 minuter. Tillsätt saltet och oljan och knåda i ytterligare 10 minuter, tills du har en elastisk deg.

Låt degen vila i bunken i 30-40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt. Täck gärna med plast eller handduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i sex stycken lika stora bitar. Rulla till jämna bullar och låt dem vila i fem minuter.

Rulla ut till avlånga, smala baguetter och lägg på bakplåtspapper på plåten. Lägg tre baguetter på varje plåt och vecka bakplåtspappret så att det bildas åsar mellan bröden. (Detta för att hjälpa baguetterna att jäsa uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna.)

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40-60 minuter. Det går utmärkt att jäsa dem längre tid i lägre temperatur.

Fyll botten på en långpanna med vatten, sätt den i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! Se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig!) och sänk temperaturen till 200 grader. Tag ut vattnet efter fem minuter. Grädda baguetterna ytterligare 20 minuter. Ytan ska vara knaprig och brödet ska kännas lätt när du lyfter det. En mjuk baguette är inte färdigbakad.

Låt bröden svalna på galler innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
25 augusti 2011

300 gram mjöl i dl är?

Kommentar av ashraf king
11 april 2011

hej bra :)

Kommentar av Johanna
10 november 2010

Supergott! Men jag använde vanligt vetemjöl och knappt 200 g till dag nr 2.

Kommentar av anki
13 september 2010

Hej!

Vad är vetemjöl special? Jag bor i Frankrike och vi har inget vetemjöl special men 45, 55 osv

Svar av Cecilia
16 februari 2012

Det är extra proteinrikt vetemjöl helt enkelt,men det kräver längre bearbetning av degen.


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se