Rågbröd i form

Lättbakat och snabbt bröd med god rågsmak. Jäser direkt i formen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk fänkål
  • (1 tsk anis)
  • 300 g rågmjöl
  • 400 g vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt

Gör så här:

2 limpor

Smöra två bakformar på 1 1/2 liter var.

Smula ner jästen i det kalla eller ljumma vattnet. Rör tills den löst sig. Krossa fänkålen grovt och blanda ner olja, sirap, fänkål, eventuellt anis och rågmjöl. Rör slätt och knåda sedan i vetemjölet till en lös deg. Knåda i 10 minuter med hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Ta upp degen med mjölade händer och dela den i två bitar. Tryck ut degen i formarna och strö över lite mjöl.

Låt nu bröden jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med minst 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden i mitten av ugnen på ett galler. Sänk temperaturen till 200 grader om du har vanlig över- och undervärme och 180 om du använder varmluft. Grädda i cirka 30 minuter.

Lyft ur bröden ur formen och låt dem svalna på galler. Vill du ha en mjukare skorpa på brödet kan du täcka det med en bakduk eller handduk medan det svalnar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Evert
8 maj 2014

Jag använder detta recept som bas. Blandar i lite olika mängd råg-, graham- och vetemjöl samt har honung istället för sirap. Lägger ofta i linfrö, pumpakärnor, russin, strimlade torkade aprikoser, m.m. för att få variation. Russin och aprikos gör också att brödet inte blir torrt lika fort. (Tror jag)

Men jag måste alltid grädda i ca 45 minuter för att bröden ska bli färdiga. Så i min ugn är 30 minuter för kort tid.

Kommentar av Anna
23 mars 2013

Har precis tagit ut två rågbröd men dom är alldeles mjuka under till.... Undrar om dom är färdig bakta ??


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se