Rågbröd i form

Lättbakat och snabbt bröd med god rågsmak. Jäser direkt i formen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk fänkål
  • (1 tsk anis)
  • 300 g rågmjöl
  • 400 g vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt

Gör så här:

2 limpor

Smöra två bakformar på 1 1/2 liter var.

Smula ner jästen i det kalla eller ljumma vattnet. Rör tills den löst sig. Krossa fänkålen grovt och blanda ner olja, sirap, fänkål, eventuellt anis och rågmjöl. Rör slätt och knåda sedan i vetemjölet till en lös deg. Knåda i 10 minuter med hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Ta upp degen med mjölade händer och dela den i två bitar. Tryck ut degen i formarna och strö över lite mjöl.

Låt nu bröden jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med minst 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden i mitten av ugnen på ett galler. Sänk temperaturen till 200 grader om du har vanlig över- och undervärme och 180 om du använder varmluft. Grädda i cirka 30 minuter.

Lyft ur bröden ur formen och låt dem svalna på galler. Vill du ha en mjukare skorpa på brödet kan du täcka det med en bakduk eller handduk medan det svalnar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Evert
8 maj 2014

Jag använder detta recept som bas. Blandar i lite olika mängd råg-, graham- och vetemjöl samt har honung istället för sirap. Lägger ofta i linfrö, pumpakärnor, russin, strimlade torkade aprikoser, m.m. för att få variation. Russin och aprikos gör också att brödet inte blir torrt lika fort. (Tror jag)

Men jag måste alltid grädda i ca 45 minuter för att bröden ska bli färdiga. Så i min ugn är 30 minuter för kort tid.

Kommentar av Anna
23 mars 2013

Har precis tagit ut två rågbröd men dom är alldeles mjuka under till.... Undrar om dom är färdig bakta ??


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu


Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

Fisk är en god början till många rätter och i soppa gör den sig utmärkt. Förutom att fisk innehåller nyttiga fetter så ger den protein till låg fetthalt. Och mycket smak!

Prova ett nytt vardagsrecept med festsmak! En enkel och rejäl fisksoppa med kokosmjölk, som fungerar både en vardagskväll och som helgmat.

Servera med hembakat bröd förstås, kanske en baguette? Eller ett gott grahamsbröd?

Vi lovar en värmande höstmiddag!

 fisksoppa.se