Rågbröd i form

Lättbakat och snabbt bröd med god rågsmak. Jäser direkt i formen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk fänkål
  • (1 tsk anis)
  • 300 g rågmjöl
  • 400 g vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt

Gör så här:

2 limpor

Smöra två bakformar på 1 1/2 liter var.

Smula ner jästen i det kalla eller ljumma vattnet. Rör tills den löst sig. Krossa fänkålen grovt och blanda ner olja, sirap, fänkål, eventuellt anis och rågmjöl. Rör slätt och knåda sedan i vetemjölet till en lös deg. Knåda i 10 minuter med hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Ta upp degen med mjölade händer och dela den i två bitar. Tryck ut degen i formarna och strö över lite mjöl.

Låt nu bröden jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med minst 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden i mitten av ugnen på ett galler. Sänk temperaturen till 200 grader om du har vanlig över- och undervärme och 180 om du använder varmluft. Grädda i cirka 30 minuter.

Lyft ur bröden ur formen och låt dem svalna på galler. Vill du ha en mjukare skorpa på brödet kan du täcka det med en bakduk eller handduk medan det svalnar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Evert
8 maj 2014

Jag använder detta recept som bas. Blandar i lite olika mängd råg-, graham- och vetemjöl samt har honung istället för sirap. Lägger ofta i linfrö, pumpakärnor, russin, strimlade torkade aprikoser, m.m. för att få variation. Russin och aprikos gör också att brödet inte blir torrt lika fort. (Tror jag)

Men jag måste alltid grädda i ca 45 minuter för att bröden ska bli färdiga. Så i min ugn är 30 minuter för kort tid.

Kommentar av Anna
23 mars 2013

Har precis tagit ut två rågbröd men dom är alldeles mjuka under till.... Undrar om dom är färdig bakta ??


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...