Rågbröd i form

Lättbakat och snabbt bröd med god rågsmak. Jäser direkt i formen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk fänkål
  • (1 tsk anis)
  • 300 g rågmjöl
  • 400 g vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt

Gör så här:

2 limpor

Smöra två bakformar på 1 1/2 liter var.

Smula ner jästen i det kalla eller ljumma vattnet. Rör tills den löst sig. Krossa fänkålen grovt och blanda ner olja, sirap, fänkål, eventuellt anis och rågmjöl. Rör slätt och knåda sedan i vetemjölet till en lös deg. Knåda i 10 minuter med hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Ta upp degen med mjölade händer och dela den i två bitar. Tryck ut degen i formarna och strö över lite mjöl.

Låt nu bröden jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med minst 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden i mitten av ugnen på ett galler. Sänk temperaturen till 200 grader om du har vanlig över- och undervärme och 180 om du använder varmluft. Grädda i cirka 30 minuter.

Lyft ur bröden ur formen och låt dem svalna på galler. Vill du ha en mjukare skorpa på brödet kan du täcka det med en bakduk eller handduk medan det svalnar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Evert
8 maj 2014

Jag använder detta recept som bas. Blandar i lite olika mängd råg-, graham- och vetemjöl samt har honung istället för sirap. Lägger ofta i linfrö, pumpakärnor, russin, strimlade torkade aprikoser, m.m. för att få variation. Russin och aprikos gör också att brödet inte blir torrt lika fort. (Tror jag)

Men jag måste alltid grädda i ca 45 minuter för att bröden ska bli färdiga. Så i min ugn är 30 minuter för kort tid.

Kommentar av Anna
23 mars 2013

Har precis tagit ut två rågbröd men dom är alldeles mjuka under till.... Undrar om dom är färdig bakta ??


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

://www.lammrecept.se


Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

Kanelbullar i all ära, men ibland kan det bli väl mycket sött... Baka en omgång brödbullar som omväxling!

Nybakat vill vi gärna ha på morgonkvisten - visst vaknar man glad av doften från bröd som gräddas! Men goda brödbullar passar utmärkt även som fikabröd. Fruktbullar

med torkad frukt passar utmärkt med smör och en god ost. Eller serverade med favoritmarmeladen!

Fram med bagarmössan och jäs bullarna ordentligt så är du snart fikabordets hjälte!

 frukostbullar.se