Rågbröd i form

Lättbakat och snabbt bröd med god rågsmak. Jäser direkt i formen!

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk fänkål
  • (1 tsk anis)
  • 300 g rågmjöl
  • 400 g vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt

Gör så här:

2 limpor

Smöra två bakformar på 1 1/2 liter var.

Smula ner jästen i det kalla eller ljumma vattnet. Rör tills den löst sig. Krossa fänkålen grovt och blanda ner olja, sirap, fänkål, eventuellt anis och rågmjöl. Rör slätt och knåda sedan i vetemjölet till en lös deg. Knåda i 10 minuter med hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Ta upp degen med mjölade händer och dela den i två bitar. Tryck ut degen i formarna och strö över lite mjöl.

Låt nu bröden jäsa till dubbel storlek. Tiden varierar men räkna med minst 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt in bröden i mitten av ugnen på ett galler. Sänk temperaturen till 200 grader om du har vanlig över- och undervärme och 180 om du använder varmluft. Grädda i cirka 30 minuter.

Lyft ur bröden ur formen och låt dem svalna på galler. Vill du ha en mjukare skorpa på brödet kan du täcka det med en bakduk eller handduk medan det svalnar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Evert
8 maj 2014

Jag använder detta recept som bas. Blandar i lite olika mängd råg-, graham- och vetemjöl samt har honung istället för sirap. Lägger ofta i linfrö, pumpakärnor, russin, strimlade torkade aprikoser, m.m. för att få variation. Russin och aprikos gör också att brödet inte blir torrt lika fort. (Tror jag)

Men jag måste alltid grädda i ca 45 minuter för att bröden ska bli färdiga. Så i min ugn är 30 minuter för kort tid.

Kommentar av Anna
23 mars 2013

Har precis tagit ut två rågbröd men dom är alldeles mjuka under till.... Undrar om dom är färdig bakta ??


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu


Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

Morötter i kakan är ingen märkligt påhitt. Den orange roten är inte bara nyttig vardagsgrönsak utan passar även i kakor. Saftiga, smakfulla och vackert färgade blir kakorna. Klassisk morotskaka med sitt färskosttäcke är ett måste för de flesta caféer. Kanske en god men smal morotskaka utan fett? Pepparochsalt föreslår ett nytt recept på morotskaka med lime. Frisk och annorlunda till fika och efterrätt!

 morotskaka.com