Rågsurdeg

Surdeg är en bra grund för ett gott bröd. Blanda en surdeg och förvara i kylskåpet, så har du alltid surdeg till hands!

Du behöver

Dag1

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl
  • 1 msk honung

Dag4

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl

Gör så här:

Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mia
8 maj 2012

på vilket sätt är 200g rågmjöl och 2 dl vatten lika delar? Min deg blir till en klump och det är väl inte meningen? Vad blev fel?

Redaktionens kommentar
Det är svårt att säga vad som blev fel, kanske får du försöka igen! 2 dl vatten väger 200 gram, alltså är det lika delar i viktmått.
Kommentar av Felicia
10 november 2011

Men finns det inget recept på hur jag använder degen sen? Eller ska det inte vara mer i surdegsbrödet?

Ugnstemperatur och tid etc.

Sorry men jag har aldrig bakat surdegsbröd förr :)

Redaktionens kommentar
Surdegsgrunden används när du bakar surdegsbröd - det finns flera recept på den här sidan. Spara alltid en liten bit av surdegsgrunden som sedan "matas" med rågmjöl och vatten i lika delar och kan användas om och om igen.
Kommentar av Sofia
4 maj 2011

Ska man täcka med lock eller plast innan man ex ställer burken på köksbänken?

Redaktionens kommentar
Ja, det är bra om du täcker burken.
Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Skall provas, finns inget godare än surdegsbröd, och det sägs ju att det är nyttigare än "köpebröd"

Då menar jag inte bara alla konserveringsmedel, det är ju rätt självklart!

Men det blir väll mer GI vänligt eller?

Redaktionens kommentar
Något lägre GI får det troligtvis, ja. Men framförallt blir det gott!
Kommentar av Daniel
29 oktober 2010

Enligt bakasurdeg.se så är surdegsbröd betydligt nyttigare än köpebröd.


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se


Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

Muffins är lätt att baka, går fortare att grädda än en stor kaka och är lätta att variera. Dessutom går de enkelt att ta med i utflyktskorgen.

Gör muffins i fasta muffinsplåtar, eller välj storlek på pappersformen efter smak. Ett bra tips om du bakar ett nytt recept för första gången är att provgrädda en eller två muffins för att hitta rätt tid och värme.

Vad sägs om en nygräddad bananmuffins? Eller en stor chokladmuffins till fikat? Prova ett nygjort recept på grahamsmuffinsmed både hallonsylt och blåbär. Gott med vaniljsås eller glass till...

God muffins önskar pepparochsalt.se!

 bakakaka.se