Rågsurdeg

Surdeg är en bra grund för ett gott bröd. Blanda en surdeg och förvara i kylskåpet, så har du alltid surdeg till hands!

Du behöver

Dag1

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl
  • 1 msk honung

Dag4

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl

Gör så här:

Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mia
8 maj 2012

på vilket sätt är 200g rågmjöl och 2 dl vatten lika delar? Min deg blir till en klump och det är väl inte meningen? Vad blev fel?

Redaktionens kommentar
Det är svårt att säga vad som blev fel, kanske får du försöka igen! 2 dl vatten väger 200 gram, alltså är det lika delar i viktmått.
Kommentar av Felicia
10 november 2011

Men finns det inget recept på hur jag använder degen sen? Eller ska det inte vara mer i surdegsbrödet?

Ugnstemperatur och tid etc.

Sorry men jag har aldrig bakat surdegsbröd förr :)

Redaktionens kommentar
Surdegsgrunden används när du bakar surdegsbröd - det finns flera recept på den här sidan. Spara alltid en liten bit av surdegsgrunden som sedan "matas" med rågmjöl och vatten i lika delar och kan användas om och om igen.
Kommentar av Sofia
4 maj 2011

Ska man täcka med lock eller plast innan man ex ställer burken på köksbänken?

Redaktionens kommentar
Ja, det är bra om du täcker burken.
Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Skall provas, finns inget godare än surdegsbröd, och det sägs ju att det är nyttigare än "köpebröd"

Då menar jag inte bara alla konserveringsmedel, det är ju rätt självklart!

Men det blir väll mer GI vänligt eller?

Redaktionens kommentar
Något lägre GI får det troligtvis, ja. Men framförallt blir det gott!
Kommentar av Daniel
29 oktober 2010

Enligt bakasurdeg.se så är surdegsbröd betydligt nyttigare än köpebröd.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...