Rågsurdeg

Surdeg är en bra grund för ett gott bröd. Blanda en surdeg och förvara i kylskåpet, så har du alltid surdeg till hands!

Du behöver

Dag1

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl
  • 1 msk honung

Dag4

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl

Gör så här:

Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mia
8 maj 2012

på vilket sätt är 200g rågmjöl och 2 dl vatten lika delar? Min deg blir till en klump och det är väl inte meningen? Vad blev fel?

Redaktionens kommentar
Det är svårt att säga vad som blev fel, kanske får du försöka igen! 2 dl vatten väger 200 gram, alltså är det lika delar i viktmått.
Kommentar av Felicia
10 november 2011

Men finns det inget recept på hur jag använder degen sen? Eller ska det inte vara mer i surdegsbrödet?

Ugnstemperatur och tid etc.

Sorry men jag har aldrig bakat surdegsbröd förr :)

Redaktionens kommentar
Surdegsgrunden används när du bakar surdegsbröd - det finns flera recept på den här sidan. Spara alltid en liten bit av surdegsgrunden som sedan "matas" med rågmjöl och vatten i lika delar och kan användas om och om igen.
Kommentar av Sofia
4 maj 2011

Ska man täcka med lock eller plast innan man ex ställer burken på köksbänken?

Redaktionens kommentar
Ja, det är bra om du täcker burken.
Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Skall provas, finns inget godare än surdegsbröd, och det sägs ju att det är nyttigare än "köpebröd"

Då menar jag inte bara alla konserveringsmedel, det är ju rätt självklart!

Men det blir väll mer GI vänligt eller?

Redaktionens kommentar
Något lägre GI får det troligtvis, ja. Men framförallt blir det gott!
Kommentar av Daniel
29 oktober 2010

Enligt bakasurdeg.se så är surdegsbröd betydligt nyttigare än köpebröd.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se


Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

Med dressing kan du förvandla den enklaste isbergssallad till en smakupplevelse. Några få ingredienser räcker för att vispa ihop exempelvis en dressing med vitlökssting. Om du föredrar krämig yoghurt framför olja och vinäger kanske en dressing med dijonsenap och citron i fransk stil är något för dig. Klassiska smaker eller nya kombinationer? Prova dig fram och hitta din favorit!

 dressingrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...