Rågsurdeg

Surdeg är en bra grund för ett gott bröd. Blanda en surdeg och förvara i kylskåpet, så har du alltid surdeg till hands!

Du behöver

Dag1

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl
  • 1 msk honung

Dag4

  • 2 dl vatten
  • 200 gram rågmjöl

Gör så här:

Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mia
8 maj 2012

på vilket sätt är 200g rågmjöl och 2 dl vatten lika delar? Min deg blir till en klump och det är väl inte meningen? Vad blev fel?

Redaktionens kommentar
Det är svårt att säga vad som blev fel, kanske får du försöka igen! 2 dl vatten väger 200 gram, alltså är det lika delar i viktmått.
Kommentar av Felicia
10 november 2011

Men finns det inget recept på hur jag använder degen sen? Eller ska det inte vara mer i surdegsbrödet?

Ugnstemperatur och tid etc.

Sorry men jag har aldrig bakat surdegsbröd förr :)

Redaktionens kommentar
Surdegsgrunden används när du bakar surdegsbröd - det finns flera recept på den här sidan. Spara alltid en liten bit av surdegsgrunden som sedan "matas" med rågmjöl och vatten i lika delar och kan användas om och om igen.
Kommentar av Sofia
4 maj 2011

Ska man täcka med lock eller plast innan man ex ställer burken på köksbänken?

Redaktionens kommentar
Ja, det är bra om du täcker burken.
Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Skall provas, finns inget godare än surdegsbröd, och det sägs ju att det är nyttigare än "köpebröd"

Då menar jag inte bara alla konserveringsmedel, det är ju rätt självklart!

Men det blir väll mer GI vänligt eller?

Redaktionens kommentar
Något lägre GI får det troligtvis, ja. Men framförallt blir det gott!
Kommentar av Daniel
29 oktober 2010

Enligt bakasurdeg.se så är surdegsbröd betydligt nyttigare än köpebröd.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

sopprecept.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se