Skållat rågbröd

Ett smakrikt bröd som passar utmärkt till ostmackan på utflykten eller som frukostbröd av det lite grövre slaget.

Du behöver

Rågskållning, dag 1

  • 625 gram vatten
  • 600 gram grovt rågmjöl

Fördeg, dag 1

  • 100 gram vatten
  • 200 gram grovt rågmjöl
  • 200 gram rågsurdeg
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 400 gram vatten
  • 50 gram jäst
  • 200 gram sirap med malt
  • 80 gram olja
  • (10 gram bakmalt)
  • 1100 gram vetemjöl
  • 25 gram salt

Gör så här:

Rågskållning: Koka upp vatten och slå över rågmjölet. Rör om, täck med bakduk eller plast och ställ i rumstemperatur till nästa dag.

Fördeg: Blanda alla ingredienserna till fördegen och ställ svalt till nästa dag. Gärna i sval eller i ett rum där det inte är så varmt.

Dag två:

Lös jästen i vattnet, tillsätt alla ingredienser utom salt och blanda. Tillsätt fördegen med surdeg och rågskållningen och kör slätt i en degblandare. Låt knåda i 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila i bunken övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda stycken och låt vila fem minuter. Forma till avlånga, höga limpor. Låt jäsa tre och tre på smord plåt eller bakplåtspapper i cirka 50 minuter eller till bröden nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 225 grader, sätt in plåten och sänk till 200 efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 45-50 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk. Brödet behöver svalna helt innan det skärs. Passar till utflyktsbröd och går utmärkt att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

Fisk kan tillagas på många sätt. Barnens favorit, fiskpinnar, skäms inte för sig på vuxenmiddagen när du gör dem själv. Både nyttigare och vackrare! Eller slå till på att bjuda på hel röding i ugn med en god sås och kokt potatis.

Husmansfavoriten laxpudding visar att fiskrätter inte behöver vara svåra att laga för att smaka bra. Fisk har, kort sagt, ett välförtjänt gott rykte!

 fiskrecept.nu