Skållat rågbröd

Ett smakrikt bröd som passar utmärkt till ostmackan på utflykten eller som frukostbröd av det lite grövre slaget.

Du behöver

Rågskållning, dag 1

  • 625 gram vatten
  • 600 gram grovt rågmjöl

Fördeg, dag 1

  • 100 gram vatten
  • 200 gram grovt rågmjöl
  • 200 gram rågsurdeg
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 400 gram vatten
  • 50 gram jäst
  • 200 gram sirap med malt
  • 80 gram olja
  • (10 gram bakmalt)
  • 1100 gram vetemjöl
  • 25 gram salt

Gör så här:

Rågskållning: Koka upp vatten och slå över rågmjölet. Rör om, täck med bakduk eller plast och ställ i rumstemperatur till nästa dag.

Fördeg: Blanda alla ingredienserna till fördegen och ställ svalt till nästa dag. Gärna i sval eller i ett rum där det inte är så varmt.

Dag två:

Lös jästen i vattnet, tillsätt alla ingredienser utom salt och blanda. Tillsätt fördegen med surdeg och rågskållningen och kör slätt i en degblandare. Låt knåda i 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila i bunken övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda stycken och låt vila fem minuter. Forma till avlånga, höga limpor. Låt jäsa tre och tre på smord plåt eller bakplåtspapper i cirka 50 minuter eller till bröden nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 225 grader, sätt in plåten och sänk till 200 efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 45-50 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk. Brödet behöver svalna helt innan det skärs. Passar till utflyktsbröd och går utmärkt att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

Pasta är möjligheternas mat. De enklaste pastasåserna med ost eller skinka slänger du snabbt ihop till vardags. Eller kanske snabblagad gratäng på bogfläsk eller lax? En god köttfärssås eller broccolisås är också lättlagat. Men till helgen skapar vi festmat med pasta, som lammfärslasagne, fläskfilésås, vegetarisk lasagne eller cannelloni med lax. Servera tillsammans med vitlöksbröd och grönt och helgen är räddad!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...