Skållat rågbröd

Ett smakrikt bröd som passar utmärkt till ostmackan på utflykten eller som frukostbröd av det lite grövre slaget.

Du behöver

Rågskållning, dag 1

  • 625 gram vatten
  • 600 gram grovt rågmjöl

Fördeg, dag 1

  • 100 gram vatten
  • 200 gram grovt rågmjöl
  • 200 gram rågsurdeg
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 400 gram vatten
  • 50 gram jäst
  • 200 gram sirap med malt
  • 80 gram olja
  • (10 gram bakmalt)
  • 1100 gram vetemjöl
  • 25 gram salt

Gör så här:

Rågskållning: Koka upp vatten och slå över rågmjölet. Rör om, täck med bakduk eller plast och ställ i rumstemperatur till nästa dag.

Fördeg: Blanda alla ingredienserna till fördegen och ställ svalt till nästa dag. Gärna i sval eller i ett rum där det inte är så varmt.

Dag två:

Lös jästen i vattnet, tillsätt alla ingredienser utom salt och blanda. Tillsätt fördegen med surdeg och rågskållningen och kör slätt i en degblandare. Låt knåda i 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila i bunken övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i sex bitar. Forma till runda stycken och låt vila fem minuter. Forma till avlånga, höga limpor. Låt jäsa tre och tre på smord plåt eller bakplåtspapper i cirka 50 minuter eller till bröden nått dubbel storlek.

Värm ugnen till 225 grader, sätt in plåten och sänk till 200 efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 45-50 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk. Brödet behöver svalna helt innan det skärs. Passar till utflyktsbröd och går utmärkt att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

Stora kakfat fyllda med små kakor får oss alltid fikasugna. Och allra godast blir det om kakan bjuder på knapriga chokladbitar, frön eller nötter som överraskning!
Vi tröttnar aldrig på chokladskorpor eller mandelskorpor till kaffet. Eller russinkakor, perfekta med sin mjuka smak, gärna ett recept med solrosfrön och russin i samma kaka.
Chokladbröd i all ära men chocolate chip cookies med rostade, krossade kakaobönor, cacao nibs, är minst lika gott! Och har man svårt att hålla sig till småkakorna kan brownies fyllda med mandel och romrussin aldrig vara fel. Massor med smak och mycket knaprigt i fyllningen!

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...