Skållat rågbröd med solrosfrön

Ett saftigt och gott rågbröd som passar utmärkt till många rätter.

Du behöver

Fördeg

  • 300 g vatten
  • 300 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Skållning

  • 250 g rågmjöl
  • 500 g vatten

Deg

  • 500 g vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sirap med malt
  • 100 g grahamsmjöl
  • 200 g rågmjöl
  • 950 g vetemjöl special
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Koka upp vattnet och slå över rågmjölet. Täck med plats och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Blanda ingredienserna till fördegen. Rör till en slät deg och låt stå i kyl eller sval under natten.

Dag 2

Värm vattnet ljummet och rör ut jästen. Blanda ner fördegen och rågskållningen. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda i 10 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt jäsa i 40 minuter och ta sedan upp på mjölat bakbord. Dela i sex bitar om 600 gram. Rundriv och forma till avlånga limpor, låt jäsa på plåt i cirka en timme, till dubbel storlek.

Sätt in en långpannan med vatten i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!) och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden i 40 minuter. Pensla eller spruta bröden med vatten nr de kommer ur ugnen och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ewa
4 februari 2010

Har bakat ovanstående bröd och det blev jättbra, grädda i form, tycker bättre om det. Jag kan tycke att skållningen skulle stå först och därefter fördegen eftersom det är den ordningen i beskrivningen. Det känder också konstigt med vattenmängd i gram, det är ju inte så vanligt, men som sagt jättegott bröd, kommer att baka flera av recepten i min nya Kitchen Aid.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu


Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

Kladdkaka kan man inte baka för ofta. För att vara på den säkra sidan finns mängder av varianter att göra. Allt från den klassiska kladdkakan, lättbakad och god, via mörk chokladig kladdkaka till den goda och lyxiga kladdkakan med  tryffel... Vi puffar gärna för en ny variant som passar både barnkalas och kaffebrickan. Kladdkaka med krisp är kakan för den som gillar sött! Servera med grädde, så klart!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...