Skållat rågbröd med solrosfrön

Ett saftigt och gott rågbröd som passar utmärkt till många rätter.

Du behöver

Fördeg

  • 300 g vatten
  • 300 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Skållning

  • 250 g rågmjöl
  • 500 g vatten

Deg

  • 500 g vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sirap med malt
  • 100 g grahamsmjöl
  • 200 g rågmjöl
  • 950 g vetemjöl special
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Koka upp vattnet och slå över rågmjölet. Täck med plats och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Blanda ingredienserna till fördegen. Rör till en slät deg och låt stå i kyl eller sval under natten.

Dag 2

Värm vattnet ljummet och rör ut jästen. Blanda ner fördegen och rågskållningen. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda i 10 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt jäsa i 40 minuter och ta sedan upp på mjölat bakbord. Dela i sex bitar om 600 gram. Rundriv och forma till avlånga limpor, låt jäsa på plåt i cirka en timme, till dubbel storlek.

Sätt in en långpannan med vatten i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!) och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden i 40 minuter. Pensla eller spruta bröden med vatten nr de kommer ur ugnen och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ewa
4 februari 2010

Har bakat ovanstående bröd och det blev jättbra, grädda i form, tycker bättre om det. Jag kan tycke att skållningen skulle stå först och därefter fördegen eftersom det är den ordningen i beskrivningen. Det känder också konstigt med vattenmängd i gram, det är ju inte så vanligt, men som sagt jättegott bröd, kommer att baka flera av recepten i min nya Kitchen Aid.


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

Skärtorsdagens påskkärringar och själva påskaftons äggjakt - det finns verkligen tillfällen för att njuta av sötsaker till påsk. Eget påskgodis lagar du enkelt hemma! Gör vit chokladtryffel som får stuns av lime eller rulla små chokladbollar med nötter och frukt till de vuxna. Marsipan går alltid hem, gärna i form av påskägg smaksatta med arrak.

Det är tid för en riktigt god påsk!

 påskgodisrecept.se