![]() ![]() Skållat rågbröd med solrosfrönEtt saftigt och gott rågbröd som passar utmärkt till många rätter. Du behöverFördeg
Skållning
Deg
Gör så här:Dag 1 Koka upp vattnet och slå över rågmjölet. Täck med plats och låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Blanda ingredienserna till fördegen. Rör till en slät deg och låt stå i kyl eller sval under natten. Dag 2 Värm vattnet ljummet och rör ut jästen. Blanda ner fördegen och rågskållningen. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda i 10 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt jäsa i 40 minuter och ta sedan upp på mjölat bakbord. Dela i sex bitar om 600 gram. Rundriv och forma till avlånga limpor, låt jäsa på plåt i cirka en timme, till dubbel storlek. Sätt in en långpannan med vatten i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!) och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden i 40 minuter. Pensla eller spruta bröden med vatten nr de kommer ur ugnen och låt svalna på galler. ![]() ![]() ![]()
|
|
Har bakat ovanstående bröd och det blev jättbra, grädda i form, tycker bättre om det. Jag kan tycke att skållningen skulle stå först och därefter fördegen eftersom det är den ordningen i beskrivningen. Det känder också konstigt med vattenmängd i gram, det är ju inte så vanligt, men som sagt jättegott bröd, kommer att baka flera av recepten i min nya Kitchen Aid.