Skållat rågbröd med solrosfrön

Ett saftigt och gott rågbröd som passar utmärkt till många rätter.

Du behöver

Fördeg

  • 300 g vatten
  • 300 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Skållning

  • 250 g rågmjöl
  • 500 g vatten

Deg

  • 500 g vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sirap med malt
  • 100 g grahamsmjöl
  • 200 g rågmjöl
  • 950 g vetemjöl special
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Koka upp vattnet och slå över rågmjölet. Täck med plats och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Blanda ingredienserna till fördegen. Rör till en slät deg och låt stå i kyl eller sval under natten.

Dag 2

Värm vattnet ljummet och rör ut jästen. Blanda ner fördegen och rågskållningen. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda i 10 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt jäsa i 40 minuter och ta sedan upp på mjölat bakbord. Dela i sex bitar om 600 gram. Rundriv och forma till avlånga limpor, låt jäsa på plåt i cirka en timme, till dubbel storlek.

Sätt in en långpannan med vatten i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!) och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden i 40 minuter. Pensla eller spruta bröden med vatten nr de kommer ur ugnen och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ewa
4 februari 2010

Har bakat ovanstående bröd och det blev jättbra, grädda i form, tycker bättre om det. Jag kan tycke att skållningen skulle stå först och därefter fördegen eftersom det är den ordningen i beskrivningen. Det känder också konstigt med vattenmängd i gram, det är ju inte så vanligt, men som sagt jättegott bröd, kommer att baka flera av recepten i min nya Kitchen Aid.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se


Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

Det är lätt att stirra sig blind på koktider när det är bråttom i köket. Inte konstigt att pasta är en självklar vardagsrätt. Pastagratäng från frysen är lätt att värma! Men ofta är det antalet moment och tillbehör som avgör hur snabbt du har maten på bordet. Rätter där allt lagas i samma gryta vinner många gånger. Svampsoppa, bondomelett eller champinjonrisotto är alla klara på under halvtimmen, sköter sig själva stor del av tiden och är mycket godare än mikrovärmd färdigmat!

 omelettrecept.se