Skållat rågbröd med solrosfrön

Ett saftigt och gott rågbröd som passar utmärkt till många rätter.

Du behöver

Fördeg

  • 300 g vatten
  • 300 g vetemjöl
  • 5 g jäst

Skållning

  • 250 g rågmjöl
  • 500 g vatten

Deg

  • 500 g vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sirap med malt
  • 100 g grahamsmjöl
  • 200 g rågmjöl
  • 950 g vetemjöl special
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Koka upp vattnet och slå över rågmjölet. Täck med plats och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Blanda ingredienserna till fördegen. Rör till en slät deg och låt stå i kyl eller sval under natten.

Dag 2

Värm vattnet ljummet och rör ut jästen. Blanda ner fördegen och rågskållningen. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda i 10 minuter med degblandare/ assistent eller matberedare.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt jäsa i 40 minuter och ta sedan upp på mjölat bakbord. Dela i sex bitar om 600 gram. Rundriv och forma till avlånga limpor, låt jäsa på plåt i cirka en timme, till dubbel storlek.

Sätt in en långpannan med vatten i ugnen och värm till 250 grader. Sätt in bröden (OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!) och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden i 40 minuter. Pensla eller spruta bröden med vatten nr de kommer ur ugnen och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ewa
4 februari 2010

Har bakat ovanstående bröd och det blev jättbra, grädda i form, tycker bättre om det. Jag kan tycke att skållningen skulle stå först och därefter fördegen eftersom det är den ordningen i beskrivningen. Det känder också konstigt med vattenmängd i gram, det är ju inte så vanligt, men som sagt jättegott bröd, kommer att baka flera av recepten i min nya Kitchen Aid.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se