Skånskt skållat bröd

Ett sött och lite grovt bröd i klassisk skånsk stil, bakat i långpanna.

Du behöver

Dag 1

  • 1 1/2 dl vetekross
  • 3 dl havregryn
  • 75 g russin
  • 5 dl kokhett vatten

Dag 2

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 30 g mörk sirap
  • 30 g krossade linfrön
  • 5 g salt
  • 200 g grahamsmjöl
  • 600-700 g vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Slå det kokande vattnet över resten av ingredienserna. Låt stå övertäckt över natten.

Dag 2:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, ta kastrullen från värmen och lös sedan jästen i mjölkblandningen. Rör ner i den skållade blandningen från dag 1. Tillsätt salt, sirap, linfrön och grahamsmjöl, därefter det mesta av vetemjölet i omgångar. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den i tio minuter för hand eller fem minuter i maskin.

Smörj en långpanna. Kavla eller pressa ut degen tills den är ungefär lika stor som långpannan, flytta sedan över den. Skär i 24 rutor med mjölad kniv. Låt jäsa i 45 minuter. Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter. Knacka på brödet, om det låter ihåligt är det färdigt. Lossa kanterna och stjälp upp kakan på ett galler, låt svalna.

Pensla gärna med uppvispat ägg och strö över pumpa- eller solrosfrön före gräddningen.


Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu