Skånskt skållat bröd

Ett sött och lite grovt bröd i klassisk skånsk stil, bakat i långpanna.

Du behöver

Dag 1

  • 1 1/2 dl vetekross
  • 3 dl havregryn
  • 75 g russin
  • 5 dl kokhett vatten

Dag 2

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 30 g mörk sirap
  • 30 g krossade linfrön
  • 5 g salt
  • 200 g grahamsmjöl
  • 600-700 g vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Slå det kokande vattnet över resten av ingredienserna. Låt stå övertäckt över natten.

Dag 2:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, ta kastrullen från värmen och lös sedan jästen i mjölkblandningen. Rör ner i den skållade blandningen från dag 1. Tillsätt salt, sirap, linfrön och grahamsmjöl, därefter det mesta av vetemjölet i omgångar. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den i tio minuter för hand eller fem minuter i maskin.

Smörj en långpanna. Kavla eller pressa ut degen tills den är ungefär lika stor som långpannan, flytta sedan över den. Skär i 24 rutor med mjölad kniv. Låt jäsa i 45 minuter. Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter. Knacka på brödet, om det låter ihåligt är det färdigt. Lossa kanterna och stjälp upp kakan på ett galler, låt svalna.

Pensla gärna med uppvispat ägg och strö över pumpa- eller solrosfrön före gräddningen.


Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

fiskrecept.nu

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se


Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

Vägen till en lyckad risotto är att späda den med lite buljong i taget medan den koka samman. Den får aldrig koka torrt! Tänker du bara på det är det lätt att lyckas med både svamprisotto, saffransrisotto och risotto med salami. Eller varför inte risotto med fänkål och ruccola eller paprika och timjan?
Risotto med räkor är ett lätt sätt att ordna festmat. Vill du höja smaken ytterligare ett steg utgår du från hela räkor och kokar en fond av skalen som du sedan använder till risotton. Riktigt gott och väldigt lätt att lyckas med!

 risotto.nu