Skånskt skållat bröd

Ett sött och lite grovt bröd i klassisk skånsk stil, bakat i långpanna.

Du behöver

Dag 1

  • 1 1/2 dl vetekross
  • 3 dl havregryn
  • 75 g russin
  • 5 dl kokhett vatten

Dag 2

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 30 g mörk sirap
  • 30 g krossade linfrön
  • 5 g salt
  • 200 g grahamsmjöl
  • 600-700 g vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Slå det kokande vattnet över resten av ingredienserna. Låt stå övertäckt över natten.

Dag 2:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, ta kastrullen från värmen och lös sedan jästen i mjölkblandningen. Rör ner i den skållade blandningen från dag 1. Tillsätt salt, sirap, linfrön och grahamsmjöl, därefter det mesta av vetemjölet i omgångar. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den i tio minuter för hand eller fem minuter i maskin.

Smörj en långpanna. Kavla eller pressa ut degen tills den är ungefär lika stor som långpannan, flytta sedan över den. Skär i 24 rutor med mjölad kniv. Låt jäsa i 45 minuter. Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter. Knacka på brödet, om det låter ihåligt är det färdigt. Lossa kanterna och stjälp upp kakan på ett galler, låt svalna.

Pensla gärna med uppvispat ägg och strö över pumpa- eller solrosfrön före gräddningen.


Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...