Skånskt skållat bröd

Ett sött och lite grovt bröd i klassisk skånsk stil, bakat i långpanna.

Du behöver

Dag 1

  • 1 1/2 dl vetekross
  • 3 dl havregryn
  • 75 g russin
  • 5 dl kokhett vatten

Dag 2

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 30 g mörk sirap
  • 30 g krossade linfrön
  • 5 g salt
  • 200 g grahamsmjöl
  • 600-700 g vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Slå det kokande vattnet över resten av ingredienserna. Låt stå övertäckt över natten.

Dag 2:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, ta kastrullen från värmen och lös sedan jästen i mjölkblandningen. Rör ner i den skållade blandningen från dag 1. Tillsätt salt, sirap, linfrön och grahamsmjöl, därefter det mesta av vetemjölet i omgångar. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den i tio minuter för hand eller fem minuter i maskin.

Smörj en långpanna. Kavla eller pressa ut degen tills den är ungefär lika stor som långpannan, flytta sedan över den. Skär i 24 rutor med mjölad kniv. Låt jäsa i 45 minuter. Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter. Knacka på brödet, om det låter ihåligt är det färdigt. Lossa kanterna och stjälp upp kakan på ett galler, låt svalna.

Pensla gärna med uppvispat ägg och strö över pumpa- eller solrosfrön före gräddningen.


Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se


Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

Just nu vimlar skid– och pulkabackarna av sportlovsfirare i alla åldrar. Och bra mellanmål att ta med upp på backen eller i spåret är ett måste för orken och trivseln. Gör en omgång egna bars att ha i fickan eller väskan. Vill du någonting matigt passar piroger, mjuk picknickpizza eller pestosnurror fint. Fyllda pitabröd eller hembakade korvbröd förhöjer grillningen. Väl inne i stugvärmen passar rykande nybakta scones som allra bäst. Och framåt kvällen en värmande Irish coffee framför brasan!

 utflyktsmat.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...