Snabba baguetter

Behövs det nybakat bröd till soppan ikväll? Snabbakade baguetter är svaret.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 120 g grahamsmjöl (2 dl)
  • ca 500 g vetemjöl special (8-9 dl)
  • 1 ägg

Gör så här:

8 st.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt rapsolja och salt. Tillsätt först grahamsmjölet och därefter det mesta vetemjölet, lite åt gången, tills det bildar en deg som släpper från bunkens kanter. Arbeta gärna en stund i bunken. Låt jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop till en slät deg. Dela i 8 bitar och rulla ut till smala baguetter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och skåra dem med en vass kniv. Vispa upp ägget och pensla baguetterna. Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter. Grädda dem i 225 grader i cirka 12 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
25 mars 2012

sååå goda asså !!!!!!!!!!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

Utflyktsmaten ska vara lättlagad och enkel att äta med händerna. Då passar det bra med baguetter med olika fyllningar som brieost och aprikoser eller mozzarella och grillad paprika. Kalla pannkakor är en favorit som många minns från skolutflykterna. Ta med fyllning, antingen söt eller salt, och låt alla fylla sina egna pannkakor. Något sött behövs på slutet, eller hur? Rulltårta med arraksmörkräm är oemotståndligt, om än lite kladdigt, till termoskaffet.

 utflyktsmat.se