Surdegsbaguette

Ljusa surdegsbaguette är mer smakrikt än vanlig, ljus baguette. Gott till ost, men också perfekt till soppa eller som utflyktsbröd.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g havssalt

Gör så här:

10 baguetter

Dag 1

Blanda alla ingredienserna i bunken till degblandaren eller hushållsassistenten. Blanda väl och täck degen med bakduk. Låt stå i rumstemperatur över natten eller minst fyra timmar.

Dag 2

Lös jästen i degen. Knåda sedan ner 900 gram vetemjöl. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt oljan och saltet och fortsätt knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 40 minuter eller tills degen jäst upp till dubbel storlek.

Dela degen i tio lika stora bitar. Hantera bitarna försiktigt så du trycker ut så lite luft som möjlig ur degen. Rulla försiktigt till avlånga baguetter, lika långa som bakplåten.

Strö mjöl på bakplåtspapper eller smord plåt. Lägg baguetterna glest på plåtar och skär längsgående snitt i bröden med en vass kniv.

Låt baguetterna jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter.

Värm ugnen till 275 grader. Spruta in vatten med en blomspruta för att få ånga i ugnen. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 20 minuter.

Låt baguetterna svalna något på galler innan de skärs eller bryts.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av gourmetblogg.wordpress.com
11 april 2013

Är det verkligen rätt proportioner i receptet?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

Pizzabotten, ost och ... tomatsås? Nej, på en vit pizza skippar vi tomatsåsen och får en riktigt krispig botten, penslad med olivolja. Potatis i lövtunna skivor tillsammans med vitlök och färskost blir en elegant, snabblagad pizza. Pizza ai funghi ska förstås toppas med en nypa torkad svamp och smörfrästa champinjoner som gör smaken mustigare. För den som är mindre vågad av sig går capricciosa alltid hem!

 bakapizza.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...