Surdegsbaguette

Ljusa surdegsbaguette är mer smakrikt än vanlig, ljus baguette. Gott till ost, men också perfekt till soppa eller som utflyktsbröd.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g havssalt

Gör så här:

10 baguetter

Dag 1

Blanda alla ingredienserna i bunken till degblandaren eller hushållsassistenten. Blanda väl och täck degen med bakduk. Låt stå i rumstemperatur över natten eller minst fyra timmar.

Dag 2

Lös jästen i degen. Knåda sedan ner 900 gram vetemjöl. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt oljan och saltet och fortsätt knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 40 minuter eller tills degen jäst upp till dubbel storlek.

Dela degen i tio lika stora bitar. Hantera bitarna försiktigt så du trycker ut så lite luft som möjlig ur degen. Rulla försiktigt till avlånga baguetter, lika långa som bakplåten.

Strö mjöl på bakplåtspapper eller smord plåt. Lägg baguetterna glest på plåtar och skär längsgående snitt i bröden med en vass kniv.

Låt baguetterna jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter.

Värm ugnen till 275 grader. Spruta in vatten med en blomspruta för att få ånga i ugnen. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 20 minuter.

Låt baguetterna svalna något på galler innan de skärs eller bryts.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av gourmetblogg.wordpress.com
11 april 2013

Är det verkligen rätt proportioner i receptet?


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se


Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

På några minuter har du blandat ihop degen till grundreceptet - socker, vetemjöl och smör. Nyplockade bär betyder pajkalas! Särskilt till syrliga pajer som krusbärspaj är vaniljsås gott. När de första blåbären mognar strax blir det blåbärspaj med vanilj och självklart går det bra att göra pajen glutenfri eller mjölkfri.

 smulpaj.se