Surdegsbaguette

Ljusa surdegsbaguette är mer smakrikt än vanlig, ljus baguette. Gott till ost, men också perfekt till soppa eller som utflyktsbröd.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g havssalt

Gör så här:

10 baguetter

Dag 1

Blanda alla ingredienserna i bunken till degblandaren eller hushållsassistenten. Blanda väl och täck degen med bakduk. Låt stå i rumstemperatur över natten eller minst fyra timmar.

Dag 2

Lös jästen i degen. Knåda sedan ner 900 gram vetemjöl. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt oljan och saltet och fortsätt knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 40 minuter eller tills degen jäst upp till dubbel storlek.

Dela degen i tio lika stora bitar. Hantera bitarna försiktigt så du trycker ut så lite luft som möjlig ur degen. Rulla försiktigt till avlånga baguetter, lika långa som bakplåten.

Strö mjöl på bakplåtspapper eller smord plåt. Lägg baguetterna glest på plåtar och skär längsgående snitt i bröden med en vass kniv.

Låt baguetterna jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter.

Värm ugnen till 275 grader. Spruta in vatten med en blomspruta för att få ånga i ugnen. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 20 minuter.

Låt baguetterna svalna något på galler innan de skärs eller bryts.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av gourmetblogg.wordpress.com
11 april 2013

Är det verkligen rätt proportioner i receptet?


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

Klassiska, mustiga och smakrika soppor värmer och sätter smak på hösten. Gör ett långkok och njut av gulaschsoppa med nötkött. Eller välj vegetarisk gulaschsoppa, som värmer lika fint.
Minestronesoppa med massor av grönsaker och pasta är en matig soppa. Gör en vegetarisk variant eller laga en kraftig minestronesoppa med korv.
Frusen men inte tid med långkok? En snabb korvsoppa med potatis och pasta värmer gott den också!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...