Surdegsbaguette

Ljusa surdegsbaguette är mer smakrikt än vanlig, ljus baguette. Gott till ost, men också perfekt till soppa eller som utflyktsbröd.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 1 msk honung

Dag 2

  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g havssalt

Gör så här:

10 baguetter

Dag 1

Blanda alla ingredienserna i bunken till degblandaren eller hushållsassistenten. Blanda väl och täck degen med bakduk. Låt stå i rumstemperatur över natten eller minst fyra timmar.

Dag 2

Lös jästen i degen. Knåda sedan ner 900 gram vetemjöl. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt oljan och saltet och fortsätt knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 40 minuter eller tills degen jäst upp till dubbel storlek.

Dela degen i tio lika stora bitar. Hantera bitarna försiktigt så du trycker ut så lite luft som möjlig ur degen. Rulla försiktigt till avlånga baguetter, lika långa som bakplåten.

Strö mjöl på bakplåtspapper eller smord plåt. Lägg baguetterna glest på plåtar och skär längsgående snitt i bröden med en vass kniv.

Låt baguetterna jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter.

Värm ugnen till 275 grader. Spruta in vatten med en blomspruta för att få ånga i ugnen. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 20 minuter.

Låt baguetterna svalna något på galler innan de skärs eller bryts.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av gourmetblogg.wordpress.com
11 april 2013

Är det verkligen rätt proportioner i receptet?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se


Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

Pizza är maträtten som kan vara allt från billig skräpmat till en riktigt utsökt måltid. Bakar du din pizza själv kan du vara säker på att få bra råvaror och högsta klass på pizzan!

Nu slår vi upp portarna för en sajt med recept för dig som älskar pizza! Prova något av recepten på pizzadeg, dra nytta av tipsen och använd recepten för att baka de klassiska pizzorna.

Från Vesuvio till Quattro stagioni eller Calzone. Eller kanske en Gorgonzola? Lycka till med pizzafesten önskar pepparochsalt.se!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...