Surdegsbröd i form

Bra grundrecept på ett surdegsbröd i form, med rågflingor, russin och pumpafrön!

Du behöver

  • 150 g rågsurdeg
  • 500 g vatten (5dl)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 15 g jäst
  • 100 g rågflingor
  • 100 g russin
  • 100 g pumpafrön
  • 400 g vetemjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 12 g salt (ca 2 tsk)
  • (naturell yoghurt och pumpafrön till dekoration)

Gör så här:

Receptet är gjort för 3 limpor i 1-litersformar.

Vispa samman surdegen med vattnet och rågmjölet. Täck med plas, lock eller duk och låt stå varmt tills surdegen börjar vakna och jäsa.

Tillsätt jästen och blanda tills den löst sig.

Knåda i flingor, russin, frön och vetemjöl till en smidig deg. Kånda 5 minuter med degblandare och tillsätt sedan salt och olja. Knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar. Forma till avlånga limpor.

Smörj tre brödformar på 1 liter var och lägg degen i formarna.

Låt nu brödet jäsa upp ordentligt, i cirka 45 minuter. Degen ska ha jäst till dubbel storlek och nå upp till kanten på formen eller strax där över.

Pensla gärna ytan med lite yoghurt och strö på pumpafrön.

Ställ formarna på en plåt eller på ett galler och sätt in dem i nedre delen av ugnen i 225 graders värme. Sänk till 200 efter 5 minuter.

Grädda bröden i sammanlagt 40-45 minuter. Låt dem vila lite i formen och lyft sedan upp dem på ett galler där de får svalna.

Brödet kan vara lite svårt att skära innan de svalnat, låt det gärna vila en timme eller två innan det skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu


Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

Nötter och mandel är gott och nyttigt. Och en viktig del av kosten för den som äter vegetariskt. Men det går att laga god, vegomat utan nötter. Vegeratiska solrosbollar passar fint i stället för köttbullar och passar såväl vardagens potatismos som helgens klyftpotatis. Variera med goda hirsbiffar och du har vegobiffar med nötig smak som passar både i pitabröd, till vegoburgare och risrätter.

 helgmenyn.se