Surdegsbröd i form

Bra grundrecept på ett surdegsbröd i form, med rågflingor, russin och pumpafrön!

Du behöver

  • 150 g rågsurdeg
  • 500 g vatten (5dl)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 15 g jäst
  • 100 g rågflingor
  • 100 g russin
  • 100 g pumpafrön
  • 400 g vetemjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 12 g salt (ca 2 tsk)
  • (naturell yoghurt och pumpafrön till dekoration)

Gör så här:

Receptet är gjort för 3 limpor i 1-litersformar.

Vispa samman surdegen med vattnet och rågmjölet. Täck med plas, lock eller duk och låt stå varmt tills surdegen börjar vakna och jäsa.

Tillsätt jästen och blanda tills den löst sig.

Knåda i flingor, russin, frön och vetemjöl till en smidig deg. Kånda 5 minuter med degblandare och tillsätt sedan salt och olja. Knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar. Forma till avlånga limpor.

Smörj tre brödformar på 1 liter var och lägg degen i formarna.

Låt nu brödet jäsa upp ordentligt, i cirka 45 minuter. Degen ska ha jäst till dubbel storlek och nå upp till kanten på formen eller strax där över.

Pensla gärna ytan med lite yoghurt och strö på pumpafrön.

Ställ formarna på en plåt eller på ett galler och sätt in dem i nedre delen av ugnen i 225 graders värme. Sänk till 200 efter 5 minuter.

Grädda bröden i sammanlagt 40-45 minuter. Låt dem vila lite i formen och lyft sedan upp dem på ett galler där de får svalna.

Brödet kan vara lite svårt att skära innan de svalnat, låt det gärna vila en timme eller två innan det skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se