Surdegsbröd i form

Bra grundrecept på ett surdegsbröd i form, med rågflingor, russin och pumpafrön!

Du behöver

  • 150 g rågsurdeg
  • 500 g vatten (5dl)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 15 g jäst
  • 100 g rågflingor
  • 100 g russin
  • 100 g pumpafrön
  • 400 g vetemjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 12 g salt (ca 2 tsk)
  • (naturell yoghurt och pumpafrön till dekoration)

Gör så här:

Receptet är gjort för 3 limpor i 1-litersformar.

Vispa samman surdegen med vattnet och rågmjölet. Täck med plas, lock eller duk och låt stå varmt tills surdegen börjar vakna och jäsa.

Tillsätt jästen och blanda tills den löst sig.

Knåda i flingor, russin, frön och vetemjöl till en smidig deg. Kånda 5 minuter med degblandare och tillsätt sedan salt och olja. Knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar. Forma till avlånga limpor.

Smörj tre brödformar på 1 liter var och lägg degen i formarna.

Låt nu brödet jäsa upp ordentligt, i cirka 45 minuter. Degen ska ha jäst till dubbel storlek och nå upp till kanten på formen eller strax där över.

Pensla gärna ytan med lite yoghurt och strö på pumpafrön.

Ställ formarna på en plåt eller på ett galler och sätt in dem i nedre delen av ugnen i 225 graders värme. Sänk till 200 efter 5 minuter.

Grädda bröden i sammanlagt 40-45 minuter. Låt dem vila lite i formen och lyft sedan upp dem på ett galler där de får svalna.

Brödet kan vara lite svårt att skära innan de svalnat, låt det gärna vila en timme eller två innan det skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...