Surdegsbröd i form

Bra grundrecept på ett surdegsbröd i form, med rågflingor, russin och pumpafrön!

Du behöver

  • 150 g rågsurdeg
  • 500 g vatten (5dl)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 15 g jäst
  • 100 g rågflingor
  • 100 g russin
  • 100 g pumpafrön
  • 400 g vetemjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 12 g salt (ca 2 tsk)
  • (naturell yoghurt och pumpafrön till dekoration)

Gör så här:

Receptet är gjort för 3 limpor i 1-litersformar.

Vispa samman surdegen med vattnet och rågmjölet. Täck med plas, lock eller duk och låt stå varmt tills surdegen börjar vakna och jäsa.

Tillsätt jästen och blanda tills den löst sig.

Knåda i flingor, russin, frön och vetemjöl till en smidig deg. Kånda 5 minuter med degblandare och tillsätt sedan salt och olja. Knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar. Forma till avlånga limpor.

Smörj tre brödformar på 1 liter var och lägg degen i formarna.

Låt nu brödet jäsa upp ordentligt, i cirka 45 minuter. Degen ska ha jäst till dubbel storlek och nå upp till kanten på formen eller strax där över.

Pensla gärna ytan med lite yoghurt och strö på pumpafrön.

Ställ formarna på en plåt eller på ett galler och sätt in dem i nedre delen av ugnen i 225 graders värme. Sänk till 200 efter 5 minuter.

Grädda bröden i sammanlagt 40-45 minuter. Låt dem vila lite i formen och lyft sedan upp dem på ett galler där de får svalna.

Brödet kan vara lite svårt att skära innan de svalnat, låt det gärna vila en timme eller två innan det skärs.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se