Syrat fullkornsbröd

Ett grovt, lätt syrat bröd som passar såväl frukost som till ostar eller kallskuret.

Du behöver

Dag 1

  • 100 gram vatten (1dl)
  • 150 gram rågsurdeg*
  • 200 gram grovt rågmjöl

Dag 1

  • 500 gram vatten (5 dl)
  • 500 gram klippt råg

Dag 2

  • 25 gram jäst
  • 350 gram vatten (3,5dl)
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 100 gram vetemjöl
  • 100 gram solroskärnor
  • 50 gram sirap med malt
  • 25 gram rapsolja
  • 18 gram salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda en fördeg av vatten, surdeg och grovt rågmjöl. Täck med bakduk eller plast och låt står i rumstemperatur över natten.

Blötlägg klippt råg i kallt vatten och ställ i rumstemperatur över natten.

Dag 2,

Häll av det vatten som eventuellt finns kvar hos den klippta rågen.

Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sirap, olja, solroskärnor, salt, fördegen och den klippta rågen.

Knåda i rågmjölet och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Låt degen vila under bakduk i cirka 40-50 minuter.

Smörj två avlånga brödformar på 1,5-2 liter noga med smör eller margarin.

Fördela degen jämnt i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, gärna i avstängd ugn tillsammans med en långpanna med lite vatten i botten.

Baka av bröden i cirka 60 minuter i 180-200 grader. Enklast är att använda en termometer för att avgöra när börden är färdiga. 98 grader.

Ta ut bröden och stjälp försiktigt upp dem på ett galler. Sätt tillbaka i ugnen några minuter så att brödet torkar till runt om.

Låt nu brödet svalna under bakduk. Förvara det svala brödet invirat i en bakduk i rumstemperatur eller i plastpåse i kyl.

Brödet kan vara svårt att skära innan det svalnat och bör inte serveras förrän dagen efter baket.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ewa N
30 december 2009

Hade varit bra om receptet på såsurdeg hade funnits med!

Kommentar av Ewa N
30 december 2009

Ursäkta stavfelet, ska naturligt vara råsurdeg.

Kommentar av Ingis
18 januari 2010

Och till och med där blev det felstavat, det ska nog vara rågsurdeg. Recept på det hittar du i vänstermarginalen.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu


Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

Choklad, bananer och mandel passar perfekt i samma kaka. Mandel används tyvärr många gånger som en utfyllnad och ibland är det tveksamt om den tillför kakan någon smak.

Prova i stället ett gott recept på Mandelkaka med choklad, där mandeln verkligen kommer till sin rätt! Resultatet blir en smakrik och saftig kaka, med mild banansmak, tydlig nougatton och härlig chokladsmak.

Välj en god mandel, gärna ekologisk och bra mörk choklad så är helgens kaka en succé!

God helgfika på er!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...