![]() ![]() Syrat fullkornsbröd![]() Ett grovt, lätt syrat bröd som passar såväl frukost som till ostar eller kallskuret. Du behöverDag 1
Dag 1
Dag 2
Gör så här:Dag 1, Blanda en fördeg av vatten, surdeg och grovt rågmjöl. Täck med bakduk eller plast och låt står i rumstemperatur över natten. Blötlägg klippt råg i kallt vatten och ställ i rumstemperatur över natten. Dag 2, Häll av det vatten som eventuellt finns kvar hos den klippta rågen. Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sirap, olja, solroskärnor, salt, fördegen och den klippta rågen. Knåda i rågmjölet och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent. Låt degen vila under bakduk i cirka 40-50 minuter. Smörj två avlånga brödformar på 1,5-2 liter noga med smör eller margarin. Fördela degen jämnt i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, gärna i avstängd ugn tillsammans med en långpanna med lite vatten i botten. Baka av bröden i cirka 60 minuter i 180-200 grader. Enklast är att använda en termometer för att avgöra när börden är färdiga. 98 grader. Ta ut bröden och stjälp försiktigt upp dem på ett galler. Sätt tillbaka i ugnen några minuter så att brödet torkar till runt om. Låt nu brödet svalna under bakduk. Förvara det svala brödet invirat i en bakduk i rumstemperatur eller i plastpåse i kyl. Brödet kan vara svårt att skära innan det svalnat och bör inte serveras förrän dagen efter baket.
* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd. Dag 1. Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung. Dag3. Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas. ![]() ![]() 30 december 2009
Ursäkta stavfelet, ska naturligt vara råsurdeg. ![]() ![]() ![]() ![]() 18 januari 2010
Och till och med där blev det felstavat, det ska nog vara rågsurdeg. Recept på det hittar du i vänstermarginalen. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Hade varit bra om receptet på såsurdeg hade funnits med!