Syrat fullkornsbröd

Ett grovt, lätt syrat bröd som passar såväl frukost som till ostar eller kallskuret.

Du behöver

Dag 1

  • 100 gram vatten (1dl)
  • 150 gram rågsurdeg*
  • 200 gram grovt rågmjöl

Dag 1

  • 500 gram vatten (5 dl)
  • 500 gram klippt råg

Dag 2

  • 25 gram jäst
  • 350 gram vatten (3,5dl)
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 100 gram vetemjöl
  • 100 gram solroskärnor
  • 50 gram sirap med malt
  • 25 gram rapsolja
  • 18 gram salt

Gör så här:

Dag 1,

Blanda en fördeg av vatten, surdeg och grovt rågmjöl. Täck med bakduk eller plast och låt står i rumstemperatur över natten.

Blötlägg klippt råg i kallt vatten och ställ i rumstemperatur över natten.

Dag 2,

Häll av det vatten som eventuellt finns kvar hos den klippta rågen.

Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sirap, olja, solroskärnor, salt, fördegen och den klippta rågen.

Knåda i rågmjölet och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Låt degen vila under bakduk i cirka 40-50 minuter.

Smörj två avlånga brödformar på 1,5-2 liter noga med smör eller margarin.

Fördela degen jämnt i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, gärna i avstängd ugn tillsammans med en långpanna med lite vatten i botten.

Baka av bröden i cirka 60 minuter i 180-200 grader. Enklast är att använda en termometer för att avgöra när börden är färdiga. 98 grader.

Ta ut bröden och stjälp försiktigt upp dem på ett galler. Sätt tillbaka i ugnen några minuter så att brödet torkar till runt om.

Låt nu brödet svalna under bakduk. Förvara det svala brödet invirat i en bakduk i rumstemperatur eller i plastpåse i kyl.

Brödet kan vara svårt att skära innan det svalnat och bör inte serveras förrän dagen efter baket.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg och kan sedan förvaras i kylskåp. När du bakar med surdegen fyller du på mjöl och vatten så att surdegen hålls i samma mängd.

Dag 1.

Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Dag3.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ewa N
30 december 2009

Hade varit bra om receptet på såsurdeg hade funnits med!

Kommentar av Ewa N
30 december 2009

Ursäkta stavfelet, ska naturligt vara råsurdeg.

Kommentar av Ingis
18 januari 2010

Och till och med där blev det felstavat, det ska nog vara rågsurdeg. Recept på det hittar du i vänstermarginalen.


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se