Syrat grahamsbröd

Gott bröd till maten! Otroligt smakrikt och långjäst bröd som är värt att väntas på.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g (5dl) vatten
  • 400 g grahamsmjöl

Dag 2

  • 200 g (2dl) vatten
  • 100 g solroskärnor
  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Blanda samman vatten, surdeg och mjöl till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur i minst fyra timmar, gärna till nästa dag.

Dag 2

Blanda ner vatten, jäst och solroskärnor i fördegen. Blanda ned mjölet och knåda samman med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt olja och salt och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 60 minuter i degbunken.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fem lika stora delar. Forma till runda bollar och låt vila i fem minuter. Forma nu till avlånga limpor. Låt limporna jäsa på plåten till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Häll vatten i botten av en långpanna och sätt in i ugnen. Värm till 250 grader och sätt in bröden mitt i ugnen. (OBS! Se upp för vattenångan som är lätt att bränna sig på när man öppnar luckan!)

Grädda i fem minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com