Syrat grahamsbröd

Gott bröd till maten! Otroligt smakrikt och långjäst bröd som är värt att väntas på.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g (5dl) vatten
  • 400 g grahamsmjöl

Dag 2

  • 200 g (2dl) vatten
  • 100 g solroskärnor
  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Blanda samman vatten, surdeg och mjöl till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur i minst fyra timmar, gärna till nästa dag.

Dag 2

Blanda ner vatten, jäst och solroskärnor i fördegen. Blanda ned mjölet och knåda samman med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt olja och salt och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 60 minuter i degbunken.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fem lika stora delar. Forma till runda bollar och låt vila i fem minuter. Forma nu till avlånga limpor. Låt limporna jäsa på plåten till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Häll vatten i botten av en långpanna och sätt in i ugnen. Värm till 250 grader och sätt in bröden mitt i ugnen. (OBS! Se upp för vattenångan som är lätt att bränna sig på när man öppnar luckan!)

Grädda i fem minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu