Syrat grahamsbröd

Gott bröd till maten! Otroligt smakrikt och långjäst bröd som är värt att väntas på.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g (5dl) vatten
  • 400 g grahamsmjöl

Dag 2

  • 200 g (2dl) vatten
  • 100 g solroskärnor
  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Blanda samman vatten, surdeg och mjöl till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur i minst fyra timmar, gärna till nästa dag.

Dag 2

Blanda ner vatten, jäst och solroskärnor i fördegen. Blanda ned mjölet och knåda samman med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt olja och salt och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 60 minuter i degbunken.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fem lika stora delar. Forma till runda bollar och låt vila i fem minuter. Forma nu till avlånga limpor. Låt limporna jäsa på plåten till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Häll vatten i botten av en långpanna och sätt in i ugnen. Värm till 250 grader och sätt in bröden mitt i ugnen. (OBS! Se upp för vattenångan som är lätt att bränna sig på när man öppnar luckan!)

Grädda i fem minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se