Syrat grahamsbröd

Gott bröd till maten! Otroligt smakrikt och långjäst bröd som är värt att väntas på.

Du behöver

Dag 1

  • 200 g rågsurdeg
  • 500 g (5dl) vatten
  • 400 g grahamsmjöl

Dag 2

  • 200 g (2dl) vatten
  • 100 g solroskärnor
  • 15 g jäst
  • 900 g vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 15 g salt

Gör så här:

Dag 1

Blanda samman vatten, surdeg och mjöl till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur i minst fyra timmar, gärna till nästa dag.

Dag 2

Blanda ner vatten, jäst och solroskärnor i fördegen. Blanda ned mjölet och knåda samman med degblandare eller hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt olja och salt och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i cirka 60 minuter i degbunken.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fem lika stora delar. Forma till runda bollar och låt vila i fem minuter. Forma nu till avlånga limpor. Låt limporna jäsa på plåten till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Häll vatten i botten av en långpanna och sätt in i ugnen. Värm till 250 grader och sätt in bröden mitt i ugnen. (OBS! Se upp för vattenångan som är lätt att bränna sig på när man öppnar luckan!)

Grädda i fem minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu


Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

Crêpes är bekvämmatens bekvämmat. Smidigt att ha färdigt i kylen när det är bråttom, lätt att frysa in direkt i ugnsformen, och en perfekt rätt att laga av pannkakor som blivit över. Crêpes är också lätt att fylla av det man för tillfället har hemma. Klassiska fyllningar som köttfärscrêpes, svampcrêpes eller kycklingcrêpes är gott som passar både vardag och på en buffé. Goda böncrêpes mättar fint, och lite lättare räkcrêpes, fyllda med räkstuvning, är enkel lyx som är lätt att laga även mitt i veckan. Med grönsaker, sallader och kanske en bit bröd räcker två crêpes per person långt en vardag. Och tillsammans med soppa passar de som varmt tillbehör. Snabb, lätt, billig och bekväm mat helt enkelt!

 pannkakor.se