Syrat råg- och grahamsbröd

Lite grövre, lite syrligare. Ett gott bröd med tydlig rågsmak.

Du behöver

Dag 1

  • 0,5 l vatten
  • 200 gram rågsurdeg*
  • 300 gram vetemjöl

Dag 2

  • 0,5 l vatten
  • 25 gram jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 300 gram grahamsmjöl
  • 800 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

4 limpor

Dag 1.

Blanda ut surdegen i vattnet, blanda ner vetemjölet. Låt degen stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

Dag 2.

Blanda ut fördegen (se ovan) med vattnet och lös jästen. Tillsätt olja, sirap, rågmjöl och grahamsmjölet. Knåda i vetemjölet och knåda med maskin i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk eller plast.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4-5 bitar. Rulla till runda limpor och låt dem vila i fem minuter.

Forma till avlånga limpor och sätt av 2-3 limpor per plåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, i cirka 60 minuter.

Värm upp ugnen och spruta gärna in lite vatten med en blomsterspruta. Sätt in brödet i 250 grader och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40-45 minuter.

Låt brödet svalna på galler.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg. Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sofia
14 februari 2010

Nu ligger brödet och svalnar på galler och jag har precis smakat. Riktigt riktigt gott! Istället för sirapen hade jag i 0,5 dl honung och eftersom grahamsmjölet var slut hemma ökade jag mängden rågmjöl och lade till lite rågflingor. Hur som helst blev det gott, och vilken härlig skorpa!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...