Syrat råg- och grahamsbröd

Lite grövre, lite syrligare. Ett gott bröd med tydlig rågsmak.

Du behöver

Dag 1

  • 0,5 l vatten
  • 200 gram rågsurdeg*
  • 300 gram vetemjöl

Dag 2

  • 0,5 l vatten
  • 25 gram jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 300 gram grovt rågmjöl
  • 300 gram grahamsmjöl
  • 800 gram vetemjöl
  • 15 gram salt

Gör så här:

4 limpor

Dag 1.

Blanda ut surdegen i vattnet, blanda ner vetemjölet. Låt degen stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

Dag 2.

Blanda ut fördegen (se ovan) med vattnet och lös jästen. Tillsätt olja, sirap, rågmjöl och grahamsmjölet. Knåda i vetemjölet och knåda med maskin i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk eller plast.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4-5 bitar. Rulla till runda limpor och låt dem vila i fem minuter.

Forma till avlånga limpor och sätt av 2-3 limpor per plåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, i cirka 60 minuter.

Värm upp ugnen och spruta gärna in lite vatten med en blomsterspruta. Sätt in brödet i 250 grader och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40-45 minuter.

Låt brödet svalna på galler.

* Surdegen måste göras några dagar i förväg. Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung.

Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sofia
14 februari 2010

Nu ligger brödet och svalnar på galler och jag har precis smakat. Riktigt riktigt gott! Istället för sirapen hade jag i 0,5 dl honung och eftersom grahamsmjölet var slut hemma ökade jag mängden rågmjöl och lade till lite rågflingor. Hur som helst blev det gott, och vilken härlig skorpa!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se


Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

Kladdkakan är en älskad kaka, bakad av alla åldrar och serverad på mängder av sätt. Äten ljummen i tv-soffan en fredag, kyld och skuren i tunna skivor på buffén, med glass och strössel på barnkalaset...

Vilken är din favorit? Säg din mening i forumet!

Men prova först noga... Kanske är det klassikern? Eller varför inte den helt nya kladdkakan med yoghurt?

Kladdig kakfest!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...