![]() ![]() Syrat råg- och grahamsbrödLite grövre, lite syrligare. Ett gott bröd med tydlig rågsmak. Du behöverDag 1
Dag 2
Gör så här:4 limpor Dag 1. Blanda ut surdegen i vattnet, blanda ner vetemjölet. Låt degen stå övertäckt i rumstemperatur över natten. Dag 2. Blanda ut fördegen (se ovan) med vattnet och lös jästen. Tillsätt olja, sirap, rågmjöl och grahamsmjölet. Knåda i vetemjölet och knåda med maskin i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa i 30-40 minuter i bunken, täck med bakduk eller plast. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4-5 bitar. Rulla till runda limpor och låt dem vila i fem minuter. Forma till avlånga limpor och sätt av 2-3 limpor per plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, i cirka 60 minuter. Värm upp ugnen och spruta gärna in lite vatten med en blomsterspruta. Sätt in brödet i 250 grader och sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden i sammanlagt 40-45 minuter. Låt brödet svalna på galler. * Surdegen måste göras några dagar i förväg. Blanda samman lika delar rågmjöl och vatten, 200 gram mjöl och två dl vatten. Rör slätt. Tillsätt en matsked honung. Ställ burken i rumstemperatur i två- tre dagar. Fyll sedan på med lika mycket vatten två dl och 200 gram rågmjöl. Låt stå ytterligare en dag och surdegen är färdig att användas. ![]() ![]() ![]()
|
|
Nu ligger brödet och svalnar på galler och jag har precis smakat. Riktigt riktigt gott! Istället för sirapen hade jag i 0,5 dl honung och eftersom grahamsmjölet var slut hemma ökade jag mängden rågmjöl och lade till lite rågflingor. Hur som helst blev det gott, och vilken härlig skorpa!