Tips för bättre bröd!

Det finns många enkla knep som gör bakandet enklare och brödet bättre. Prova dem och se hur du bakar bättre bröd!

  • Lagom varmt vatten -  inte mer än ljummet. För varmt vatten tar död på jästen och då blir det dåligt med jäsandet. Det går att ta kallt vatten och låta det värmas genom knådningen i degblandaren. Jäsningen startar lite senare, men det fungerar utmärkt. Däremot ska du aldrig använda för varmt vatten.
  • Var noga med mängderna! Mät och väg så exakt du kan. Då blir det också lättare att göra om ett lyckat resultat!
  • Hellre för lite än för mycket mjöl! Det är lätt att ta för mycket mjöl och då jäser degen dåligt och brödet blir kompakt.
  • Använd gärna maskin för att knåda degen. Degblandare eller matberedare går fint. En bra deg kräver rejäl knådning och det blir oftast bättre i maskin. Snåla inte med tiden utan knåda så länge som receptet rekomenderar.
  • Låt bröden jäsa i jämn temperatur och ha inte för bråttom. I recepten står ofta "jäs till dubbel storlek" och det är en bättre riktlinje än en exakt tid.
  • Kontrollera temperaturen på ugnen - se till att den är riktigt varm när du sätter in plåten. Sätt gärna in plåten på lite för stark värme och sänk när den kommit in. Då jäser bröden upp bättre i ugnen.
  • Använd bakplåtspapper så slipper du smörja plåtar.
  • Spruta gärna in lite vatten i ugnen med en blomsterspruta innan du sätter in bröden. Ångan ger bröden finare skorpa och bättre lyft. Det går också att sätta in en form eller plåt med lite vatten på i botten av ugnen en stund innan du sätter in bröden. OBS! Se upp för den varma ångan när du öppnar ugnsluckan! Stor risk att bränna sig om du inte är försiktig!
  • Nybakat bröd är ömtåligt! Låt bröden svalna på galler så de bevarar sin frasiga skorpa. Täck med bakduk/ kökshandduk av tyg om du vill att bröden ska få en mjukare skorpa.
  • Ska du frysa brödet så gör det direkt efter att det svalnat, då bevarar det smaken bäst. Se till att plastpåsen är riktigt tät så inte brödet torkar i frysen.

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...