Toastbröd, formfranska

Ett riktigt gott bröd att rosta förgyller vilken morgon som helst! Ett bröd med mjukt inkråm som blir precis lagom knaprigt i rosten. Passar perfekt även till varma smörgåsar.

Du behöver

  • 400 gram mjölk, (4 dl)
  • 25 gram jäst
  • 30 gram rapsolja
  • 20 gram honung (ca 1 msk)
  • 600 gram vetemjöl
  • 12 gram salt
  • smör eller margarin till formarna

Gör så här:

2 limpor i 1,5 litersformar

Häll den kalla mjölken i degbunken och lös jästen i den. Tillsätt olja och honung och knåda ner mjölet.

Knåda degen i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk, cirka 60 minuter.

Ta upp och dela i två lika stora delar, 530 gram.

Smöra två avlånga brödformar, 1,5 liter noga.

Lägg degen i formen och jämna till.

Låt jäsa till drygt dubbel storlek i 50-60 minuter.

Sätt in formarna i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader.

Baka bröden i 30 minuter. Ta ut formarna ur ugnen, stjälp försiktigt upp bröden och ställ tillbaka dem i ugnen på ett galler. Grädda ytterligare fem minuter så bröden får lite yta runt om. Låt svalna under bakduk.

Tips: Går fint att skiva och lägga i en plastpåse i frysen, då kan du snabbt ta upp lagom många skivor och lägga direkt i brödrosten!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kökshäxan
27 juni 2014

Helt ljuvligt toastbröd! Tack att du delade receptet med oss.

Kommentar av Néa
27 februari 2012

Jättehärligt bröd, tänker jag göra fler gånger =)

Kommentar av osignerat
8 januari 2012

Tackar!! Ett mycket bra recept. Gillar att det är publicerat med viktenheter. Så mycket lättare att få det perfekt!

Mycket gott "rostebröd"

Kommentar av Gert Andersson
17 oktober 2011

Om du ska översätta ett recept från engelska kan det vara en bre grej att ändra måttenheterna till svensk praxis kanske??

Svar av NoNo
21 oktober 2011

Säkert på att han översatt ett recept? Bagare har som praxis att använda sig av vikter snarare än de vanliga måttenheterna. Det är lättare att då få det exakt, bland annat. Det är lätt att räkna på, 60 ml mjöl är 1 dl.

Kommentar av Norsken approves
16 februari 2010

Helt underbart och simpelt recept! Istället för att använda 2 formar så plockade jag fram ugnsformen, en riktig stor och charmig limpa!

Kommentar av Amme¨
3 september 2010

gjorde din recept, brödet verkar nice!!


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se