Toastbröd, formfranska

Ett riktigt gott bröd att rosta förgyller vilken morgon som helst! Ett bröd med mjukt inkråm som blir precis lagom knaprigt i rosten. Passar perfekt även till varma smörgåsar.

Du behöver

  • 400 gram mjölk, (4 dl)
  • 25 gram jäst
  • 30 gram rapsolja
  • 20 gram honung (ca 1 msk)
  • 600 gram vetemjöl
  • 12 gram salt
  • smör eller margarin till formarna

Gör så här:

2 limpor i 1,5 litersformar

Häll den kalla mjölken i degbunken och lös jästen i den. Tillsätt olja och honung och knåda ner mjölet.

Knåda degen i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk, cirka 60 minuter.

Ta upp och dela i två lika stora delar, 530 gram.

Smöra två avlånga brödformar, 1,5 liter noga.

Lägg degen i formen och jämna till.

Låt jäsa till drygt dubbel storlek i 50-60 minuter.

Sätt in formarna i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader.

Baka bröden i 30 minuter. Ta ut formarna ur ugnen, stjälp försiktigt upp bröden och ställ tillbaka dem i ugnen på ett galler. Grädda ytterligare fem minuter så bröden får lite yta runt om. Låt svalna under bakduk.

Tips: Går fint att skiva och lägga i en plastpåse i frysen, då kan du snabbt ta upp lagom många skivor och lägga direkt i brödrosten!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kökshäxan
27 juni 2014

Helt ljuvligt toastbröd! Tack att du delade receptet med oss.

Kommentar av Néa
27 februari 2012

Jättehärligt bröd, tänker jag göra fler gånger =)

Kommentar av osignerat
8 januari 2012

Tackar!! Ett mycket bra recept. Gillar att det är publicerat med viktenheter. Så mycket lättare att få det perfekt!

Mycket gott "rostebröd"

Kommentar av Gert Andersson
17 oktober 2011

Om du ska översätta ett recept från engelska kan det vara en bre grej att ändra måttenheterna till svensk praxis kanske??

Svar av NoNo
21 oktober 2011

Säkert på att han översatt ett recept? Bagare har som praxis att använda sig av vikter snarare än de vanliga måttenheterna. Det är lättare att då få det exakt, bland annat. Det är lätt att räkna på, 60 ml mjöl är 1 dl.

Kommentar av Norsken approves
16 februari 2010

Helt underbart och simpelt recept! Istället för att använda 2 formar så plockade jag fram ugnsformen, en riktig stor och charmig limpa!

Kommentar av Amme¨
3 september 2010

gjorde din recept, brödet verkar nice!!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

Mat som får koka samman en stund i ugn blir nästan alltid lyckad. Och med fisk stämmer det utmärkt. Vem tackar nej till klassisk laxpudding där lax, potatis och lök varvas med grädde och kryddor… Eller en god pastagratäng med lax som passar när det är bråttom?
Att laga vitfisk på en bädd av ris eller bara i en god sås i ugnen är annars ett klassiskt sätt. Curryfisk passar till både couscous och ris och kravmärkt torsk med timjansås är lyxigt gott trots att det går både snabbt och lätt att laga. Dessutom är det oslagbart bekvämt med mat som sköter sig själv medan man skär sallad eller dukar.

 fiskrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...