Toastbröd, formfranska

Ett riktigt gott bröd att rosta förgyller vilken morgon som helst! Ett bröd med mjukt inkråm som blir precis lagom knaprigt i rosten. Passar perfekt även till varma smörgåsar.

Du behöver

  • 400 gram mjölk, (4 dl)
  • 25 gram jäst
  • 30 gram rapsolja
  • 20 gram honung (ca 1 msk)
  • 600 gram vetemjöl
  • 12 gram salt
  • smör eller margarin till formarna

Gör så här:

2 limpor i 1,5 litersformar

Häll den kalla mjölken i degbunken och lös jästen i den. Tillsätt olja och honung och knåda ner mjölet.

Knåda degen i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk, cirka 60 minuter.

Ta upp och dela i två lika stora delar, 530 gram.

Smöra två avlånga brödformar, 1,5 liter noga.

Lägg degen i formen och jämna till.

Låt jäsa till drygt dubbel storlek i 50-60 minuter.

Sätt in formarna i varm ugn, 250 grader och sänk till 200 grader.

Baka bröden i 30 minuter. Ta ut formarna ur ugnen, stjälp försiktigt upp bröden och ställ tillbaka dem i ugnen på ett galler. Grädda ytterligare fem minuter så bröden får lite yta runt om. Låt svalna under bakduk.

Tips: Går fint att skiva och lägga i en plastpåse i frysen, då kan du snabbt ta upp lagom många skivor och lägga direkt i brödrosten!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kökshäxan
27 juni 2014

Helt ljuvligt toastbröd! Tack att du delade receptet med oss.

Kommentar av Néa
27 februari 2012

Jättehärligt bröd, tänker jag göra fler gånger =)

Kommentar av osignerat
8 januari 2012

Tackar!! Ett mycket bra recept. Gillar att det är publicerat med viktenheter. Så mycket lättare att få det perfekt!

Mycket gott "rostebröd"

Kommentar av Gert Andersson
17 oktober 2011

Om du ska översätta ett recept från engelska kan det vara en bre grej att ändra måttenheterna till svensk praxis kanske??

Svar av NoNo
21 oktober 2011

Säkert på att han översatt ett recept? Bagare har som praxis att använda sig av vikter snarare än de vanliga måttenheterna. Det är lättare att då få det exakt, bland annat. Det är lätt att räkna på, 60 ml mjöl är 1 dl.

Kommentar av Norsken approves
16 februari 2010

Helt underbart och simpelt recept! Istället för att använda 2 formar så plockade jag fram ugnsformen, en riktig stor och charmig limpa!

Kommentar av Amme¨
3 september 2010

gjorde din recept, brödet verkar nice!!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...