Vitlöksbröd, vitlöksbaguette

Nästan färdiggräddade fylls baguetterna med vitlökssmör - oemotståndligt.

Du behöver

Kväll

  • 3 g jäst
  • 250 g vatten
  • 200 g vetemjöl

Morgon

  • 25 g jäst
  • 350 g vatten
  • 180 g grahamsmjöl
  • ca 500 g vetemjöl
  • 12 g salt

Vitlökssmör

  • 75 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad persilja
  • lite salt och svartpeppar

Gör så här:

Kväll:

Lös jästen i vattnet, rör ner mjölet och låt stå med lock eller folie i kylskåp över natten.

 

Morgon:

Lös jästen i fördegen från kvällen, tillsammans med vattnet. Blanda ner grahamsmjöl, salt och sedan vetemjölet lite åt gången. Arbeta degen tills den blir smidig och elastisk, cirka 10 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 1 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela i 6 bitar och forma baguetter, som antingen vrids eller skåras. Låt jäsa med bakplåtspapper uppdraget mellan baguetterna i cirka 45 minuter. Grädda baguetterna mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 250 graders ugnsvärme tills de börjat få färg. Låt svalna på galler en liten stund men lämna ugnen på. Låt smöret bli mjukt i rumstemperatur och pressa ner vitlöksklyftan, blanda samman med persilja, salt och svartpeppar. Skåra baguetterna på längden och bred smöret på insidan av skåran. Grädda ytterligare några minuter tills smöret smält och baguetterna fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...