Vitlöksbröd, vitlöksbaguette

Nästan färdiggräddade fylls baguetterna med vitlökssmör - oemotståndligt.

Du behöver

Kväll

  • 3 g jäst
  • 250 g vatten
  • 200 g vetemjöl

Morgon

  • 25 g jäst
  • 350 g vatten
  • 180 g grahamsmjöl
  • ca 500 g vetemjöl
  • 12 g salt

Vitlökssmör

  • 75 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad persilja
  • lite salt och svartpeppar

Gör så här:

Kväll:

Lös jästen i vattnet, rör ner mjölet och låt stå med lock eller folie i kylskåp över natten.

 

Morgon:

Lös jästen i fördegen från kvällen, tillsammans med vattnet. Blanda ner grahamsmjöl, salt och sedan vetemjölet lite åt gången. Arbeta degen tills den blir smidig och elastisk, cirka 10 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 1 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela i 6 bitar och forma baguetter, som antingen vrids eller skåras. Låt jäsa med bakplåtspapper uppdraget mellan baguetterna i cirka 45 minuter. Grädda baguetterna mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 250 graders ugnsvärme tills de börjat få färg. Låt svalna på galler en liten stund men lämna ugnen på. Låt smöret bli mjukt i rumstemperatur och pressa ner vitlöksklyftan, blanda samman med persilja, salt och svartpeppar. Skåra baguetterna på längden och bred smöret på insidan av skåran. Grädda ytterligare några minuter tills smöret smält och baguetterna fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

Förr var ett välfyllt kakfat en förutsättning för ett lyckat kalas. Och många klassiska småkakor tål att provas! De är lättbakade, går fort att göra och smakar fantastiskt till kaffet!

Baka finska pinnar, chokladbröd, drömmar, syltkakor eller prova ett nytt recept på russinkakor och du kommer snart att stå där med sju sorters småkakor på fatet.

De flesta småkakor tål dessutom att frysas eller förvars i rumstemperatur lång tid. Om det nu blir några kvar att spara efter provsmakningen vill säga...

 bakakaka.se