Vitlöksbröd, vitlöksbaguette

Nästan färdiggräddade fylls baguetterna med vitlökssmör - oemotståndligt.

Du behöver

Kväll

  • 3 g jäst
  • 250 g vatten
  • 200 g vetemjöl

Morgon

  • 25 g jäst
  • 350 g vatten
  • 180 g grahamsmjöl
  • ca 500 g vetemjöl
  • 12 g salt

Vitlökssmör

  • 75 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad persilja
  • lite salt och svartpeppar

Gör så här:

Kväll:

Lös jästen i vattnet, rör ner mjölet och låt stå med lock eller folie i kylskåp över natten.

 

Morgon:

Lös jästen i fördegen från kvällen, tillsammans med vattnet. Blanda ner grahamsmjöl, salt och sedan vetemjölet lite åt gången. Arbeta degen tills den blir smidig och elastisk, cirka 10 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 1 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela i 6 bitar och forma baguetter, som antingen vrids eller skåras. Låt jäsa med bakplåtspapper uppdraget mellan baguetterna i cirka 45 minuter. Grädda baguetterna mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 250 graders ugnsvärme tills de börjat få färg. Låt svalna på galler en liten stund men lämna ugnen på. Låt smöret bli mjukt i rumstemperatur och pressa ner vitlöksklyftan, blanda samman med persilja, salt och svartpeppar. Skåra baguetterna på längden och bred smöret på insidan av skåran. Grädda ytterligare några minuter tills smöret smält och baguetterna fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

Nybakat bröd ger morgonen guldkant. Och det är inte svårt att lyckas med bullbaket, oftast krävs bara lite tid och noggrannhet.

Att inte ta för mycket mjöl och att knåda och jäsa degen ordentligt är ofta vägen till fina frukostbröd.

Prova ett nytt recept på mjuka vetegifflar! De smakar fantastiskt nygräddade, med smör och marmelad - eller tillsammans med favoritosten.

Mjölken gör gifflarna mjuka, och den lite söta smaken passar utmärkt både till kaffe, te eller ungarnas chokladmjölk.

Ett tips för en smaklig morgon!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...