Vitlöksbröd, vitlöksbaguette

Nästan färdiggräddade fylls baguetterna med vitlökssmör - oemotståndligt.

Du behöver

Kväll

  • 3 g jäst
  • 250 g vatten
  • 200 g vetemjöl

Morgon

  • 25 g jäst
  • 350 g vatten
  • 180 g grahamsmjöl
  • ca 500 g vetemjöl
  • 12 g salt

Vitlökssmör

  • 75 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad persilja
  • lite salt och svartpeppar

Gör så här:

Kväll:

Lös jästen i vattnet, rör ner mjölet och låt stå med lock eller folie i kylskåp över natten.

 

Morgon:

Lös jästen i fördegen från kvällen, tillsammans med vattnet. Blanda ner grahamsmjöl, salt och sedan vetemjölet lite åt gången. Arbeta degen tills den blir smidig och elastisk, cirka 10 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 1 timme.

Ta upp degen på bakbordet. Dela i 6 bitar och forma baguetter, som antingen vrids eller skåras. Låt jäsa med bakplåtspapper uppdraget mellan baguetterna i cirka 45 minuter. Grädda baguetterna mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 250 graders ugnsvärme tills de börjat få färg. Låt svalna på galler en liten stund men lämna ugnen på. Låt smöret bli mjukt i rumstemperatur och pressa ner vitlöksklyftan, blanda samman med persilja, salt och svartpeppar. Skåra baguetterna på längden och bred smöret på insidan av skåran. Grädda ytterligare några minuter tills smöret smält och baguetterna fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt!

 glutenfriarecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...