Vörtbröd

Ett gott vörtbröd hör julen till! Det här receptet har jag använt mycket och det brukar alltid bli gott!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 100 g jäst
  • 600 g rågsikt
  • 800 g vetemjöl, gärna starkt
  • 2 dl mörk brödsirap
  • 1 dl rapsolja
  • 1 pkt vörtmix eller 30-40 g torr bakmalt
  • 2 tsk salt
  • 3 dl russin
  • 2 tsk pomerans, malen
  • 2 tsk malda kryddnejlikor

Gör så här:

6 limpor

 

Lös jästen i degvätskan. Tillsätt kryddor, russin, olja, sirap och salt.

Knåda i rågsikten och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/matberedare.

Låt degen jäsa i täckt bunke i cirka 40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sex lika stora delar. Forma till runda stycken och låt vila några minuter. Forma sedan till avlånga, höga limpor.

Lägg tre limpor per plåt och pensla med en blandning av hälften vatten, hälften matolja.

Låt limporna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in plåten och sänk till 200 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter. Pensla med oljevatten efter halva tiden och när bröden tagits ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av :)!"#€SDFGHJK
11 januari 2012

Gillar vörtbröd ibland, och ibland inte:)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se


Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

Baka en god variant av den populära kakan till fikat eller efterrätt! Här är ett lita annorlunda recept där banankakan bakas som stora, saftiga muffins!

Severa med vaniljglass, gärna med chokladkross och skivad banan. Eller skär ett kryss i toppen, garnera med grädde och chokladsås och du har en bakelse som mättar den mest gotte-sugne fikagäst!

 bakakaka.se