Vörtbröd

Ett gott vörtbröd hör julen till! Det här receptet har jag använt mycket och det brukar alltid bli gott!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 100 g jäst
  • 600 g rågsikt
  • 800 g vetemjöl, gärna starkt
  • 2 dl mörk brödsirap
  • 1 dl rapsolja
  • 1 pkt vörtmix eller 30-40 g torr bakmalt
  • 2 tsk salt
  • 3 dl russin
  • 2 tsk pomerans, malen
  • 2 tsk malda kryddnejlikor

Gör så här:

6 limpor

 

Lös jästen i degvätskan. Tillsätt kryddor, russin, olja, sirap och salt.

Knåda i rågsikten och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/matberedare.

Låt degen jäsa i täckt bunke i cirka 40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sex lika stora delar. Forma till runda stycken och låt vila några minuter. Forma sedan till avlånga, höga limpor.

Lägg tre limpor per plåt och pensla med en blandning av hälften vatten, hälften matolja.

Låt limporna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in plåten och sänk till 200 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter. Pensla med oljevatten efter halva tiden och när bröden tagits ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av :)!"#€SDFGHJK
11 januari 2012

Gillar vörtbröd ibland, och ibland inte:)


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se