Vörtbröd

Ett gott vörtbröd hör julen till! Det här receptet har jag använt mycket och det brukar alltid bli gott!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 100 g jäst
  • 600 g rågsikt
  • 800 g vetemjöl, gärna starkt
  • 2 dl mörk brödsirap
  • 1 dl rapsolja
  • 1 pkt vörtmix eller 30-40 g torr bakmalt
  • 2 tsk salt
  • 3 dl russin
  • 2 tsk pomerans, malen
  • 2 tsk malda kryddnejlikor

Gör så här:

6 limpor

 

Lös jästen i degvätskan. Tillsätt kryddor, russin, olja, sirap och salt.

Knåda i rågsikten och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/matberedare.

Låt degen jäsa i täckt bunke i cirka 40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sex lika stora delar. Forma till runda stycken och låt vila några minuter. Forma sedan till avlånga, höga limpor.

Lägg tre limpor per plåt och pensla med en blandning av hälften vatten, hälften matolja.

Låt limporna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in plåten och sänk till 200 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter. Pensla med oljevatten efter halva tiden och när bröden tagits ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av :)!"#€SDFGHJK
11 januari 2012

Gillar vörtbröd ibland, och ibland inte:)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

Scones är ett lätt sätt att snabbt ordna nybakat. När du får oväntade gäster, som söndagsfrukost eller till mellanmål en vardag. Bröden är enkla att variera och smaksätta om du tröttnat på klassiska scones. Gör chokladscones, morotscones, ostscones eller matiga scones med fetaost! Kanske en plåt mjuka och söta vaniljscones till fikat?

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...