Vörtbröd

Ett gott vörtbröd hör julen till! Det här receptet har jag använt mycket och det brukar alltid bli gott!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 100 g jäst
  • 600 g rågsikt
  • 800 g vetemjöl, gärna starkt
  • 2 dl mörk brödsirap
  • 1 dl rapsolja
  • 1 pkt vörtmix eller 30-40 g torr bakmalt
  • 2 tsk salt
  • 3 dl russin
  • 2 tsk pomerans, malen
  • 2 tsk malda kryddnejlikor

Gör så här:

6 limpor

 

Lös jästen i degvätskan. Tillsätt kryddor, russin, olja, sirap och salt.

Knåda i rågsikten och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/matberedare.

Låt degen jäsa i täckt bunke i cirka 40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sex lika stora delar. Forma till runda stycken och låt vila några minuter. Forma sedan till avlånga, höga limpor.

Lägg tre limpor per plåt och pensla med en blandning av hälften vatten, hälften matolja.

Låt limporna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in plåten och sänk till 200 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter. Pensla med oljevatten efter halva tiden och när bröden tagits ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av :)!"#€SDFGHJK
11 januari 2012

Gillar vörtbröd ibland, och ibland inte:)


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se