Vörtbröd

Ett gott vörtbröd hör julen till! Det här receptet har jag använt mycket och det brukar alltid bli gott!

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 100 g jäst
  • 600 g rågsikt
  • 800 g vetemjöl, gärna starkt
  • 2 dl mörk brödsirap
  • 1 dl rapsolja
  • 1 pkt vörtmix eller 30-40 g torr bakmalt
  • 2 tsk salt
  • 3 dl russin
  • 2 tsk pomerans, malen
  • 2 tsk malda kryddnejlikor

Gör så här:

6 limpor

 

Lös jästen i degvätskan. Tillsätt kryddor, russin, olja, sirap och salt.

Knåda i rågsikten och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/matberedare.

Låt degen jäsa i täckt bunke i cirka 40 minuter. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sex lika stora delar. Forma till runda stycken och låt vila några minuter. Forma sedan till avlånga, höga limpor.

Lägg tre limpor per plåt och pensla med en blandning av hälften vatten, hälften matolja.

Låt limporna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in plåten och sänk till 200 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter. Pensla med oljevatten efter halva tiden och när bröden tagits ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av :)!"#€SDFGHJK
11 januari 2012

Gillar vörtbröd ibland, och ibland inte:)


Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se


Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

Du behöver varken kunna filea fisk eller välja halvfabrikat från frysdisken för en enkel fiskmiddag till helgen. En hel lax i ugn är lekande lätt att lyckas med, sköter sig själv medan du förbereder förrätten och smakar fantastiskt. Fyll med äppel, rödlök och fänkål och du har mat med stil åt ett större sällskap. En god sås gör du på fonden. Bulgursallad och nybakat bröd är gott till. Riktigt god helg!

 helgmenyn.se